Live από Άμπου Ντάμπι: Ο Ρόσμπεργκ στην pole (upd)!

Live από Άμπου Ντάμπι: Ο Ρόσμπεργκ στην pole (upd)!

Οι δυο μονομάχοι του τίτλου εκκινούν από την 1η σειρά. Στο Χάμιλτον αρκεί να τερματίσει 2ος για να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. Οι Red Bull μηδενίστηκαν και θα εκκινήσουν τελευταίες

Live από Άμπου Ντάμπι: Ο Ρόσμπεργκ στην pole (upd)!
Το ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης των 18 λεπτών του Q1 βρήκε τον ήλιο να δύει στον Περσικό Κόλπο και τα φώτα ν' ανάβουν στη Yas Marina Circuit. Οι συνθήκες ιδανικές, άπνοια, 26 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και 32 στο οδόστρωμα. Η Pirelli έχει γι' αυτό τριήμερο στη διάθεση όλων των ομάδων τη μαλακή και την πολύ μαλακή γόμα, όλοι χρησιμοποίησαν από το Q1 την πολύ μαλακή γόμα με το χαρακτηριστικό κόκκινο σιρίτι. Η εν λόγω γόμα είναι κατά 1 sec πιο γρήγορη σύμφωνα με την Pirelli όμως η διάρκεια της δε βολεύει για τις στρατηγικές αγώνα όπου αναμένεται να μεγιστοποιηθεί η χρήση της μαλακής γόμας.

Όπως αναμένονταν οι δυο μονομάχοι του τίτλου ήταν ταχύτεροι με το Μάσα
να εντυπωσιάζει για λογαριασμό της Williams. Ο Χάμιλτον που ήταν ταχύτερος πέτυχε χρόνο 1:41.207 χωρίς όμως ο γύρος του να είναι αλάνθαστος. Εκτός Q2 έμειναν οι πέντε πιο αργοί συνδυασμοί ήτοι οι Γκροζάν, Γκουτιέρεζ, Μαλντονάντο, Κομπαγιάσι και Στίβενς. Δηλαδή Lotus, Caterham και η Sauber του Μεξικάνου που πιθανότατα βρίσκεται στον τελευταίο του αγώνα στη F1. Ο Γκροζάν θα εκκινήσει τελευταίος μετά την ποινή των 20 θέσεων που έχει για αλλαγή μερών της μονάδας ισχύος.
Κλείσιμο

Η αρχή του Q2 βρήκε  τους περισσότερους οδηγούς θεατές η δράση ξεκίνησε
μετά τα πρώτα 5 λεπτά. Η πρώτη προσπάθεια του Χάμιλτον ήταν εντυπωσιακή, ο Βρετανός έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1:41. Ο Ρόσμπεργκ δε φάνηκε ικανός ν' αντιδράσει, περιορίστηκε στο να περάσει το Μάσα αλλά ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο αργός από την άλλη Mercedes. Ο Αλόνσο που χτες έχασε πολύτιμο χρόνο πίστας λόγω ηλεκτρικού προβλήματος κατάφερε σήμερα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να προκριθεί στην τελική δεκάδα με μεγαλύτερη άνεση από τον teammate του Κίμι Ράικονεν που καρδιοχτύπησε όντας 10ος μόλις 39 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορος από το Μάγκνουσεν. Ο Δανός δεν πέρασε στο Q3 όπου ο Μπάτον βρέθηκε 6ος ταχύτερος από τα Ferrari.

Στο media center έπεσε μεγάλο γέλιο όταν ακούστηκε η ενδοεπικοινωνία από την McLaren να τον καλούν στα πιτ για ανεφοδιασμό: "Είστε σοβαροί τώρα;" απάντησε ο Βρετανός στους μηχανικούς του, η McLaren δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το δίδυμο οδηγών της για το 2015. Το βλοσυρό βλέμμα του Ρον Ντένις ήταν αποκαλυπτικό. Εκτός δεκάδας έμειναν εκτός από το Μάγκνουσεν οι δυο Force India των Πέρεζ και Χούλκενμπεργκ, ο Βερν με την Toro Rosso και ο Σούτιλ με τη Sauber.

Στα πιτ της Red Bull εθεάθη ο πρίγκηπας Χάρι, ανάμεσα σε πολλούς VIP που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Yas Marina.



Ο Αλόνσο έφτασε στην πίστα οδηγώντας μια Ferrari California.

Το ξεκίνημα του Q3  οι Mercedes βγήκαν με φρέσκα λάστιχα στην πίστα με το Ρόσμπεργκ
να κάνει έναν απίθανο γύρο κατεβάζοντας το χρόνο στο 1:40.6. Ο Χάμιλτον που δεν απέφυγε το λάθος στην προτελευταία στροφή φάνηκε ανήμπορος ν' αντιδράσει όντας 3 δέκατα πιο αργός.
Στη 2η προσπάθεια ο Ρόσμπεργκ κατέβασε κι άλλο, ενώ ο Χάμιλτον έκανε λάθος και πάλι. Έτσι ο Ρόσμπεργκ πήρε την pole και αύριο έχει το ψυχολογικό προβάδισμα αλλά και την καλύτερη θέση στην εκκίνηση.

Αν αύριο οι δυο οδηγοί της Mercedes τερματίσουν όπως εκκινούν ο Χάμιλτον θα στεφθεί πρωταθλητής. Οι βαθμοί που μοιράζονται είναι διπλοί, ο νικητής παίρνει 50 και ο δεύτερος 36 με τη διαφορά ανάμεσά τους να είναι στους 17 βαθμούς υπέρ του Χάμιλτον. Ο Ρόσμπεργκ χρειάζεται κάποια βοήθεια από κάποιον όπως ο Μπότας που εκκινεί 3ος για να πανηγυρίσει. Εκτός αν υπάρξει κάποιο μηχανικό πρόβλημα σε κάποια από τις δυο Mercedes.



Ο μεγάλος τελικός θα μεταδοθεί αύριο απευθείας στις 15:00 από Alpha, OTE. Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται 5μελής αποστολή της τηλεόρασης του Alpha από την Πέμπτη και καταγράφει όσα συμβαίνουν, όλα αυτά θα προβληθούν στο F1 Countdown που θα ξεκινήσει στις 14:10.

Ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκεται ο Χάμιλτον, που έχει λογικά και την μεγαλύτερη πίεση καθώς προηγείται, ήταν οι μετρημένες κουβέντες του στη συνέντευξη Τύπου. Ο Βρετανός ήταν βαρύς αγέλαστος και απαντούσε μονολεκτικά: "Στόχος η νίκη, δε θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει ο Μπότας. Δεν είναι το στυλ μου να στοχεύω στη 2η θέση, αλλά δεν ξέρω θα δούμε τι θα γίνει αύριο".

Ο Ρόσμπεργκ που δείχνει να είναι σε καλύτερη ψυχολογία από το Χάμιλτον δήλωσε μετά την μάχη με το χρονόμετρο που του έδωσε την 3η συνεχόμενη pole: " Σίγουρα για μένα ήταν άλλη μια σπουδαία μέρα. Ευχαριστώ τους μηχανικούς και όλους για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν στο μονοθέσιο, είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με το σετάρισμα. Πήγαν όλα καλά και συμπλήρωσα στο τέλος έναν καλό γύρο. Φυσικά αυτό είναι μόνο ένα μικρό βήμα γιατί αύριο θα κριθεί ο τίτλος. Ήλπιζα σε κάτι, ο Βάλτερι είπε ότι έκανε τέλειο γύρο άρα δεν υπήρχε περιθώριο εκεί. Θα ήταν καλά αν βρίσκονταν μια Williams ανάμεσά μας αλλά μπορεί να συμβεί αύριο αυτό. Σίγουρα το να ξεκινήσεις πρώτος είναι σημαντικό.."



O Ρόσμπεργκ μιλά στην κάμερα του Alpha μετά την pole σήμερα στη μεικτή ζώνη.


Ο Χάμιλτον δυσκολεύονταν να μιλήσει όταν τον ρώτησαν
πως θα προσεγγίσει τον αγώνα αύριο είπε: "Όπως πάντα".

Σε ερώτηση αν προτιμά να δώσει μάχη αύριο με το Ρόσμπεργκ ή το Μπότας, ο Χάμιλτον είπε: "Είναι το ίδιο".

Όταν τον ρώτησαν ευθέως αν στοχεύει στη 2η θέση δεν έγινε πιο ομιλητικός: "Δεν ξέρω θα δούμε, δεν είναι το στυλ μου να στοχεύω στη 2η θέση , θα αποφασίσω αύριο".
Όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει τον αυριανό τελικό μ' αυτόν του 2008 ο Χάμιλτον είπε: "Δε θυμάμαι και πολλά από το 2008 προφανώς ήταν σπουδαία σεζόν, τώρα είναι τελείως διαφορετικά είμαι μεγαλύτερος και ελπίζω σοφότερος τώρα έμαθα πολλά στην πορεία. Είναι σπουδαία μάχη η φετινή. Είναι διαφορετικά όταν συναγωνίζεσαι τον έτερο πιλότο της ομάδας αλλά παραμένει συναρπαστικό".



Αργά χτες το βράδυ οι αγωνοδίκες (Πωλ Γκουτάρ, Στηβ Στρινκγουέλ και Ντάνι Σάλιβαν)
αποφάσισαν ν' αποκλείσουν από τις κατατακτήριες δοκιμές τα μονοθέσια της Red Bull λόγω της ελαστικότητας της εμπρός αεροτομής που υπερέβη τα όρια ευκαμψίας. Έτσι οι Ρικιάρντο και Φέτελ θα εκκινήσουν από τις δυο τελευταίες θέσεις παρότι κατετάγησαν στην 5η και 6η θέση στην τρίτη σειρά της εκκίνησης. Σίγουρα για τον Φέτελ που βρίσκεται στον τελευταίο του αγώνα με την ομάδα δεν είναι αυτό το ιδανικό σενάριο αποχαιρετισμού ειδικά σε μια πίστα όπου στέφθηκε για πρώτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010.



Η ομάδα ευχαριστεί το Φέτελ για την προσφορά του. Είναι βέβαιο πως ο Γερμανός θα προτιμούσε ένα σύννομο μονοθέσιο για τον τελευταίο του αγώνα.


Συνολικά η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:

Θέση

Οδηγός

Ομάδα

Χρόνος

Διαφορά

1

Nico Rosberg

Mercedes

1m40.480s

-

2

Lewis Hamilton

Mercedes

1m40.866s

0.386s

3

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

1m41.025s

0.545s

4

Felipe Massa

Williams/Mercedes

1m41.119s

0.639s

5

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

1m41.267s

0.787s

6

Sebastian Vettel

Red Bull/Renault

1m41.893s

1.413s

7

Daniil Kvyat

Toro Rosso/Renault

1m41.908s

1.428s

8

Jenson Button

McLaren/Mercedes

1m41.964s

1.484s

9

Kimi Raikkonen

Ferrari

1m42.236s

1.756s

10

Fernando Alonso

Ferrari

1m42.866s

2.386s

11

Kevin Magnussen

McLaren/Mercedes

1m42.198s

1.718s

12

Jean-Eric Vergne

Toro Rosso/Renault

1m42.207s

1.727s

13

Sergio Perez

Force India/Mercedes

1m42.239s

1.759s

14

Nico Hulkenberg

Force India/Mercedes

1m42.384s

1.904s

15

Adrian Sutil

Sauber/Ferrari

1m43.074s

2.594s

16

Esteban Gutierrez

Sauber/Ferrari

1m42.819s

2.339s

17

Pastor Maldonado

Lotus/Renault

1m42.860s

2.380s

18

Kamui Kobayashi

Caterham/Renault

1m44.540s

4.060s

19

Will Stevens

Caterham/Renault

1m45.095s

4.615s

20

Romain Grosjean

Lotus/Renault

1m42.768s

2.288s






Ο Ρόσμπεργκ σκόραρε σήμερα να δούμε αν θα τα καταφέρει και αύριο, κι αν αυτό θα είναι αρκετό...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης