Τζέισον Στέιθαμ: Γκάζια, μύες και ένα τυχερό αστέρι

Τζέισον Στέιθαμ: Γκάζια, μύες και ένα τυχερό αστέρι

Πρωταγωνιστώντας σε μια σειρά από δυναμικές περιπέτειες, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είναι το «Fast & Furious 7», ο Βρετανός Τζέισον Στέιθαμ αναδείχτηκε στον Νο 1 ηθοποιό ταινιών δράσης. Για τη μεταμόρφωσή του από έναν περιθωριακό τύπο χωρίς μέλλον σε έναν παγκόσμιο σταρ ο ίδιος δεν έκανε και πολλά: απλώς έμεινε ο εαυτός του

Τζέισον Στέιθαμ: Γκάζια, μύες και ένα τυχερό αστέρι
Κάπου βαθιά μέσα στο συλλογικό τους υποσυνείδητο, όλοι οι άντρες θα ήθελαν να οδηγούν σαν τους τύπους στο «Fast & Furious» και να εξαπολύουν στους αντιπάλους τους φαρμακερές ατάκες - ή ακόμη και ισοπεδωτικές γροθιές. Θα ήθελαν επίσης να τους έχει χαμογελάσει η τύχη τόσο πλατιά όσο και στον Τζέισον Στέιθαμ, έναν Βρετανό που έτυχε να έχει τη σωστή όψη και το σωστό φυσικό ταλέντο τη σωστή στιγμή. Χάρη σε κάποιες εξαιρετικά ευτυχείς συγκυρίες, ο Στέιθαμ μεταμορφώθηκε από έναν παρία, έναν παράνομο μικροπωλητή στους δρόμους του Λονδίνου, σε έναν παγκοσμίως διάσημο κινηματογραφικό αστέρα. Μάλιστα, ενώ η υποκριτική δεν ήταν ποτέ στο μυαλό του καθώς ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής, καταδύτης ή μάστερ των πολεμικών τεχνών, ως ηθοποιός έχει καταγοητεύσει ακόμη και κάποιους κριτικούς κινηματογράφου οι οποίοι τον έχουν ανακηρύξει ατύπως τον Νο 1 σταρ ταινιών δράσης του Χόλιγουντ. 

Η αρρενωπή, αγέλαστη, λακωνική του ερμηνεία είναι χαρακτηριστική, ενώ στη μυθολογία γύρω από το πρόσωπό του συντείνουν δύο κρίσιμα στοιχεία: πρώτον, το γεγονός ότι σε κάποιες από τις ταινίες του δεν έχει αντικατασταθεί στις σκηνές επικίνδυνης και θεαματικής οδήγησης. Δεύτερον, το ότι στην προσωπική του ζωή έχει κυκλοφορήσει με γυναίκες-ονείρωξη όπως η Κέλι Μπρουκ και η νυν σύντροφός του Ρόζι Χάντινγκτον-Γουάιτλι.  Σε πολλούς τομείς, ο μυώδης και σκληρός πλην γοητευτικός Τζέισον Στέιθαμ, στα 47 του χρόνια, τα έχει όλα: πολλά εκατομμύρια στον τραπεζικό του λογαριασμό, παγκόσμια φήμη, πανέμορφες γυναίκες στο κρεβάτι του και πανάκριβες τετράτροχες «κούκλες» στο γκαράζ του. Ο πρωταγωνιστής του «Transporter», που ξεκίνησε από ένα ρολάκι στο «Δύο καπνισμένες κάννες» του Γκάι Ρίτσι, σήμερα είναι ένα ζωντανό χρυσωρυχείο. Ο,τι πιάνει γίνεται χρυσός - αν και η τελευταία του συμμετοχή γίνεται στο ήδη εξαιρετικά επιτυχημένο «Fast & Furious». Το επεισόδιο Νο 7 της σειράς των ταινιών όπου το γκάζι και οι απίθανες σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα συμπρωταγωνιστούν με τους ηθοποιούς θα προσθέσει άλλο ένα παράσημο στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του Τζέισον Στέιθαμ. Το «Fast & Furious 7» έχει ήδη καταγράψει έσοδα από τα εισιτήρια που πλησιάζουν τα 400 εκατ. δολάρια παγκοσμίως - και ένα μερίδιο από αυτά σίγουρα οφείλεται στη συμμετοχή του Στέιθαμ. Το «thema people» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αυτόν εξ αποστάσεως, κάτι που, όπως φαίνεται, εξυπηρέτησε θαυμάσια την έμφυτη τάση του να είναι φειδωλός στα λόγια.

- Στις συνέχειες γνωστών ταινιών όπως το «Fast & Furious: Οι Μαχητές των Δρόμων» οι προσδοκίες των θεατών για κάτι περισσότερο από το προηγούμενο επεισόδιο είναι δεδομένη. Τι πιστεύεις ότι προσφέρει το 7ο μέρος;
Η συμμετοχή μου σε αυτή τη σειρά ταινιών είναι ελάχιστη, καθώς έχω παίξει μόνο στο «Fast & Furious 6», σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν παίξει από την αρχή ή, έστω, σε πολλές από τις προηγούμενες. Ως θεατής νιώθω ότι ιδιαίτερα στο 7ο μέρος όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και έφτασαν στα άκρα των δυνατοτήτων τους. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεχίζω και συνεργάζομαι στο 7ο μέρος γιατί είναι μια σειρά ταινιών μεγάλων απαιτήσεων, η οποία έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τα στάνταρ γενικά για το συγκεκριμένο είδος φιλμ δράσης.

Κλείσιμο
- Στο «Fast & Furious» η πάλη γίνεται σώμα με σώμα, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπέτειες στις οποίες το πιστολίδι και οι εκρήξεις πρωταγωνιστούν. Αυτό το στοιχείο σού ταιριάζει περισσότερο; Ναι, αυτό το «παλιάς σχολής» στυλ είναι το καλύτερο. Προσωπικά μου αρέσουν οι ταινίες στις οποίες οι άντρες λύνουν τις διαφορές μεταξύ τους με τα χέρια και όχι με όπλα. Ισως αυτό μοιάζει παλιομοδίτικο, όμως αυτό αγαπά το κοινό, να βλέπει μια πραγματική έκρηξη αδρεναλίνης. 



«Στα γυρίσματα χρειάστηκε να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ο Ντουέιν είναι σαν βουνό από μυς. Οταν τον βλέπεις από κοντά σού κόβονται τα ήπατα. Πάνω στη χορογραφία της κύριας σκηνής δράσης ήταν μάλλον λίγο πιο γρήγορος από μένα. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό»

- Στις περισσότερες ταινίες σου δείχνεις ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τη χρήση βίας - μοιάζεις τελείως φυσικός σε τέτοιου είδους σκηνές. Για ποιον λόγο πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Ισως επειδή αθλούμαι πολύ και γνωρίζω τις προσωπικές μου αντοχές. Κάθε σκηνή βίας την αντιλαμβάνομαι ως μια χορογραφημένη πάλη. 

- Αληθεύει ότι στα γυρίσματα του «Fast & Furious 7» χρειάστηκε να σε μεταφέρουν στο νοσοκομείο μετά από μια σκηνή πάλης με τον Ντουέιν Τζόνσον; Ναι, ο Ντουέιν είναι σαν βουνό από μυς. Οταν τον βλέπεις από κοντά σού κόβονται τα ήπατα. Πάνω στη χορογραφία της κύριας σκηνής δράσης ήταν μάλλον λίγο πιο γρήγορος από μένα. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό.

- Εχεις μπει ποτέ στον πειρασμό να χτυπήσεις κάποιον συνάδελφό σου για να βγει καλύτερη η σκηνή; Θα έδειχνε σίγουρα πιο ρεαλιστικό αν χτύπαγα κάποιον κανονικά, αλλά αυτό που μου έχει μάθει η γυμναστική είναι να σέβομαι τους αντιπάλους μου και να ελέγχω το σώμα μου. Η γροθιά πρέπει να σταματά δίπλα από το μάγουλο αυτού που χτυπάς στο πλατό και όχι στο κρανίο του. Κάποιες φορές, στη διάρκεια των γυρισμάτων γίνονται ατυχήματα, όμως όσοι παίζουμε σε ταινίες δράσης δείχνουμε επαγγελματισμό και σεβασμό στους συνεργάτες μας. 



Με τη σύντροφό του Ρόζι Χάντινγκτον-Γουάιτλι

- Σε αρκετές σκηνές δράσης συνεργάστηκες με κασκαντέρ. Θα ήθελες να αναλάβεις ολόκληρο το βάρος της ευθύνης και να γυρίσεις σε κάποια ταινία όλες τις σκηνές δράσης μόνος σου, χωρίς αντικαταστάτες;  Σε παλαιότερες ταινίες έχω αναλάβει όλο το μέρος της δράσης, απλώς στο «Fast & Furious 7» οι απαιτήσεις ήταν υπερβολικά υψηλές, οπότε και η συνεργασία με κασκαντέρ ήταν απαραίτητη. Σε αρκετές από τις σκηνές δράσης αυτής της ταινίας με αντικατέστησε ένας υπέροχος στάντμαν, ο Σπύρος Ραζάτος. Αυτός και η ομάδα του κάνουν θαύματα. 

- Ποια είναι τα αγαπημένα σου αυτοκίνητα; Οι McLaren. 

Εχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Εχω έρθει μία φορά στη Σαντορίνη. Ηταν υπέροχα. Την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά γενικότερα μου αρέσουν τα ταξίδια στους μεσογειακούς προορισμούς της Ευρώπης. 

- Θα ήθελες να σχολιάσεις την οικονομική κρίση που μαστίζει την τρέχουσα περίοδο τις μεσογειακές χώρες; Νομίζω ότι η δουλειά του ηθοποιού δεν είναι να κάνει πολιτικά σχόλια. Ο χρόνος μας σε αυτές τις συνεντεύξεις είναι περιορισμένος και μπορεί κάποια απάντησή μας να παρεξηγηθεί στην προσπάθειά μας να τοποθετηθούμε σε κάποιο θέμα τέτοιου είδους. 

- Θεωρείς τον εαυτό σου καλό οδηγό; Εχω εργαστεί για μια μικρή περίοδο ως οδηγός και λατρεύω την οδήγηση, δεν θεωρώ τον εαυτό μου όμως οδηγό αξιώσεων. Οι περισσότεροι άνδρες θέλουν να καυχώνται ότι είναι σπουδαίοι οδηγοί, άρα έχουμε πάρα πολλούς ψεύτες ανάμεσά μας. 

- Τι είδους φιγούρες κάνεις; Π.χ. να σταματάω και να κάνω τετ-α-κε με χειρόφρενο. 

- Πριν από την κινηματογραφική καριέρα σου ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον αθλητισμό. Αν δεν σε είχε ανακαλύψει ο Γκάι Ρίτσι, η καριέρα σου θα είχε την ίδια πορεία;  Σε καμία περίπτωση. Ο Γκάι με ανακάλυψε, πίστεψε σε μένα και χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ που είμαι τώρα.

INFO: Η ταινία «Fast & Furius: Οι Μαχητές των Δρόμων 7» εξακολουθεί να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες με μεγάλη επιτυχία, καθώς κατά το πρώτο τριήμερο προβολής τα εισιτήρια ξεπέρασαν τις 120.000 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης