MIT: Στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος μεγάλος σεισμός

MIT: Στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος μεγάλος σεισμός

Το μέγεθος του σεισμού μπορεί να ξεπεράσει και τα 7 Ρίχτερ - To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας

MIT: Στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος μεγάλος σεισμός
Ένας πολύ μεγάλος σεισμός είναι πιθανό να σημειωθεί στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του MIT, μετά την παρακολούθηση σεισμικών μετατοπίσεων.

Συγκεκριμένα, μετρήσεις των μετατοπίσεων του εδάφους την τελευταία 20ετία δείχνουν ότι στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αιγαίο, είναι πιθανό να συμβεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ένας πολύ μεγάλος σεισμός, περίπου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

H μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υποψίες πολλών επιστημόνων ότι η Κωνσταντινούπολη θα είναι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Κλείσιμο
To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία από τις πιο δραστήριες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο, ενώ εκτείνεται για περίπου 745 μίλια σε όλη τη βόρεια Τουρκία και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ωστόσο, αυτό που προκαλέι το μεγαλύτερο προβληματισμό είναι πως το μέγεθος του σεισμού μπορεί να ξεπεράσει και τα 7 Ρίχτερ, τη στιγμή που «η Κωνσταντινούπολη είναι μια μεγάλη πόλη, και πολλά από τα κτίρια είναι πολύ παλιά και δεν είναι κατασκευασμένα με τις υψηλότερες σύγχρονες προδιαγραφές» λέει ο Michael Floyd, ένας ερευνητής του MIT. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης