Οι ευρωπαίοι ηγέτες τιμούν τα 100 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στο Βέλγιο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τιμούν τα 100 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στο Βέλγιο

Εκκληση να διαφυλαχθεί η ειρήνη στον κόσμο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τιμούν τα 100 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στο Βέλγιο
Tα 100 χρόνια από την εισβολή της Γερμανία στο Βέλγιο, κατά την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, τίμησαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, απευθύνοντας έκκληση να διαφυλαχθεί η ειρήνη στον κόσμο.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, οι ηγέτες πολλών χωρών της ΕΕ δήλωσαν πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει την ειρήνη στον κόσμο, ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων, επεσήμανε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

«Ευχαριστώ όλους τους Βέλγους οι οποίοι έπειτα από δύο πολέμους, έπειτα από δύο επιθέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα εναντίον της χώρας τους, έπειτα από τις ωμότητες, έπειτα από όλα τα δεινά και τις αντιξοότητες, έτειναν πολύ σύντομα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χείρα συμφιλίωσης», επεσήμανε ο Γερμανός πρόεδρος.

Κλείσιμο
«Μαζί έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των 83 χωρών που παρευρέθησαν στην τελετή και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι όταν αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν υπάρχει η απειλή βίας ή όταν αυτή ασκείται».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης.

«Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε φύλακες της ειρήνης, δεν μπορούμε απλώς να αναφερόμαστε στις μνήμες, πρέπει να βρεθούμε προ των ευθυνών μας», υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Η ειρηνική Ευρώπη, η ενωμένη Ευρώπη, η δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρόγονοί μας το ονειρεύτηκαν, εμείς το έχουμε σήμερα. Ας το διαφυλάξουμε και ας συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε», είπε από την πλευρά του ο Φίλιππος, ο βασιλιάς του Βελγίου.

«Συχνά λίγα χρειάζονται για να καταστραφεί η αλληλεγγύη και να δημιουργηθούν οι χειρότερες εντάσεις», σημείωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Χωρίς τον σεβασμό προς τον άλλο και χωρίς την ανεκτικότητα, η ειρήνη δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε, αφού απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες Βέλγους θύματα του πολέμου, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν τον ολέθριο Αύγουστο του 1914 από τον εισβολέα».

«Μεταξύ των πρώτων θυμάτων ήταν ο λαός του Βελγίου, η αντίσταση του οποίου ήταν τόσο ανδρεία όσο μεγάλα ήταν τα δεινά του», δήλωσε ο δούκας του Κέμπριτζ Ουίλιαμ, που εκπροσώπησε τη Βρετανία στην τελετή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κέιτ, προσθέτοντας ότι η τελετή «αποδεικνύει τη δύναμη της συμφιλίωσης» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

«Ήμασταν εχθροί περισσότερες από μία φορές τον προηγούμενο αιώνα», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε φίλοι και σύμμαχοι».

Αργότερα σήμερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Γκάουκ αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή τελετή στο στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης Μονς, όπου έχουν ταφεί στρατιώτες της Κοινοπολιτείας και της Γερμανίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιο Πολέμου. Στην τελετή αυτή παρών θα είναι και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Τελετές για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις, ενώ μια ακόμη λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο στις 22:00 (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδας), μία ώρα πριν την κήρυξη του πολέμου από τη Βρετανία στη Γερμανία πριν 100 χρόνια.

Οι Βρετανοί έχουν κληθεί να σβήσουν τα φώτα τους την ώρα εκείνη, αφήνοντας μόνο ένα αναμμένο ως σύμβολο της ελπίδας. 

Σημειώνεται ότι η εισβολή στο Βέλγιο ώθησε τη Βρετανία να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Η σύρραξη, στην οποία τελικά ενεπλάκησαν περίπου 40 χώρες, διήρκησε από το 1914 ως το 1918 και κόστισε τη ζωή σε περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης