Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή τους, τα «Γαλανόλευκα Αστέρια by EKO» έχουν εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές δράσεις του ελληνικού μπάσκετ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το μέλλον του αθλήματος χτίζεται από τις μικρές ηλικίες.
«Χάνω μία εργάσιμη ημέρα, περιμένουμε στο νοσοκομείο δύο ώρες και ο γιατρός βλέπει τον ασθενή μοναχά για πέντε λεπτά και ποτέ δεν εξηγεί τίποτα»… κάπως έτσι περιγράφει στο Al Jazeera την οδύσσεια των ασθενών με φυματίωση στην Ινδία, ο 28χρονος Σάμουελ Χάστα, που φροντίζει τον πατέρα του, ο οποίος έχει διαγνωστεί με την ασθένεια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου στην Ινδία, η φυματίωση σκοτώνει δύο ανθρώπους κάθε τρία λεπτά, την ώρα που η επίσκεψη στον γιατρό είναι δωρεάν, αλλά οι ακτινολογικές εξετάσεις και τα φάρμακα κοστίζουν 15 δολάρια κάθε φορά, τη στιγμή που ένας εργάτης κερδίζει 3 δολάρια ημερησίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 8,6 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση και 1,3 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια το 2012.
«Μπορεί να τρέχεις πολύ γρήγορα, αλλά μοιάζει να βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί που προσβάλλονται από την ασθένεια», δήλωσε ο Βίρενταρ Τσαουχάν, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας.
Παρότι, όμως στην Ινδία παράγονται φάρμακα που αποστέλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ντόπιοι δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Την ίδια ώρα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο υποσιτισμός, ο υπερπληθυσμός, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο ιός HIV και ο διαβήτης αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής φυματίωσης στην Ινδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Φυματίωση, υπάρχει άγνοια για το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας, καθώς και μη προσιτές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ η συμπεριφορά απέναντι στους ασθενείς αποτελούν σημαντικά εμπόδια.
Μάλιστα, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι δαπανά περίπου 2 δισ. δολάρια ετησίως για την επιδημία της φυματίωσης, οι Ινδοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως ο έλεγχος είναι επιτυχής και δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά.
Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελούν τα κρούσματα ανθεκτικής φυματίωσης, που δεν αντιμετωπίζεται με κανένα αντιβιοτικό, τα οποία παρότι δεν σημειώνουν αύξηση, τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλά συγκριτικά με τον πληθυσμό.
Συγκλονιστικό, δε, είναι το γεγονός ότι μπορεί μέχρι πρότινος η ασθένεια να έπληττε ανθρώπους χαμηλού βιοτικού επιπέδου, όμως, πλέον επηρεάζει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις.
«Αν η Ινδία και η Κίνα καταφέρουν να ελέγχουν τη φυματίωση, θα αποτελέσει πρόοδο για τον έλεγχο της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.