Μιλώντας με τον «Pan0s», έναν από τους πρώτους Instagramers στην Ελλάδα

Μιλώντας με τον «Pan0s», έναν από τους πρώτους Instagramers στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Καβάλα και μένει στην Αθήνα τα τελευταία 40 χρόνια. Σαν χαρακτήρας είναι ήρεμος πολύ επικοινωνιακός, ανοιχτός σε οτιδήποτε καινούργιο και λάτρης της τεχνολογίας και των gadgets.

Μιλώντας με τον «Pan0s», έναν από τους πρώτους Instagramers στην Ελλάδα
Έχω την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι ένας απίστευτος άνθρωπος, γεμάτος θετική ενέργεια, πάντα χαμογελαστός (και στις κακές του μέρες) αλλά πάνω απ' όλα ειναι
Instagramer και μάλιστα μέσα στους καλύτερους της Ελλάδας. Πάμε να τον γνωρίσουμε..
Κλείσιμο



- Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το Instagram και τι ηταν αυτο που σε έβαλε στον πειρασμό να ανοίξεις λογαριασμό εκεί;


Πρέπει να ήταν περίπου 5 χρόνια πριν όταν μια μέρα ανακάλυψα τυχαία στο appstore του κινητού μου την εφαρμογή του Instagram. Εχοντας ζήσει την εποχή του film αρχικά με εντυπωσίασε η ιδέα της στιγμιαίας φωτογραφίας που μπορείς να την επεξεργαστείς, να μην χρειαστεί να την εκτυπώσεις ποτέ σε χαρτί αλλά να την δημοσιεύσεις ψηφιακά κάπου όπου άλλοι χρήστες θα μπορούσαν να την δουν και να την αξιολογήσουν. Ωσπου μια μέρα έλαβα μια ειδοποίηση από την φίλη/follower  Μαριάννα η οποία καλούσε εμένα και περίπου άλλους 30 χρήστες σε μια βραδυά πρώτης γνωριμίας στην ταράτσα του Bios. Θυμάμαι ήταν μια αυθόρμητη αλλά αρκετά αμήχανη συνάντηση (η πρώτη στην Ελλάδα) με ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσαμε καθημερινά σχόλια και μηνύματα αλλά δεν γνωρίζαμε προσωπικά. Εκτοτε ακολούθησαν φιλίες, πολλά επιτυχημένα instameets αλλά και συναντήσεις για διασκέδαση, εκδρομές ακόμα και συμμετοχή σε εκθέσεις φωτογραφίας.



- Με ποιά θέματα συνήθως σου αρέσει να επικεντρώνεσαι και να τα φωτογραφίζεις;

Με εντυπωσιάζει η γεωμετρία γύρω μου. Δυστυχώς για μένα η αρχιτεκτονική της Αθήνας δεν βοηθάει αρκετά στην επιλογή ανάλογων θεμάτων γιαυτό και έχω αναγκαστεί πολλές φορές να ‘επέμβω’ (edit) σε κάποιες φωτογραφίες μου ώστε να τους δώσω περισσότερο μινιμαλιστικό ή γεωμετρικό χαρακτήρα. Πολλές φορές προτιμώ να φωτογραφίζω επιλεκτικά μια γωνία ή κάποιο συγκεκριμένο σημείο ενός κτιρίου παρά το κτίριο ολόκληρο. Ακόμα και να  αναποδογυρίσω το θέμα μου ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει να πει κάτι το διαφορετικό.

- Ο μινιμαλισμός σε πολλές φωτογραφίες σου ειναι αισθητός, θα ήθελες να μου περιγράψεις μια φωτογραφία με τέτοια στοιχεία; Τι εκφράζει για εσένα και πως νομίζεις οτι την ‘’αντιλαμβάνονται’’ οι followers;

Το minimal σαν θέμα φαίνεται απλό. Δεν είναι όμως έτσι. Το κατάλαβα περισσότερο όταν πριν από 2 περίπου χρόνια μου ζητήθηκε να συμμετέχω ως admin σε ένα ελληνικό hashtag που αξιολογεί και βραβεύει τις καλύτερες minimal φωτογραφίες. Πρέπει να βρεις εκείνα τα στοιχεία που στο τελικό αφαιρετικό αποτέλεσμα θα κάνουν την μεγαλύτερη δυνατή εντύπωση.
Από την άλλη δεν είναι πάντα minimal ένα ποδήλατο, ένα κοχύλι, ένα αυτοκίνητο. Παίζει μεγάλη σημασία η οπτική γωνία και το γενικό layout. Ας πούμε για μένα minimal είναι ό,τι λιτό, γεωμετρικά στοιχισμένο και με καθαρές γραμμές.
Σαν χαρακτήρας είμαι ιδιαίτερα οργανωτικός, μου αρέσει η τάξη σε οποιονδήποτε χώρο κινούμαι (επαγγελματικό ή προσωπικό) και ίσως για τον λόγο αυτό να με εκφράζει περισσότερο το αφαιρετικό-καθαρό-γεωμετρικό θέμα στις φωτογραφίες μου.
Πολλές φορές φίλοι-followers που δεν με γνωρίζουν προσωπικά μου έχουν προσάψει τον τίτλο του επαγγελματία αρχιτέκτονα επηρεασμένοι προφανώς από τα θέματα των φωτογραφιών μου, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
 


- Ποιό πιστεύεις οτι ειναι το πιο ‘’τεμπέλικο’’ θέμα για φωτογράφιση και ποιο το ευκολότερο που θα παράγει βροχή απο likes στο instagram;

Το ηλιοβασίλεμα. Το πιο εύκολο, ειδικά στην Ελλάδα, θέμα που πουλάει πάντα.

- Φωτογραφίζεις αποκλειστικά minimal θέματα;
 
Φωτογραφίζω ό,τι μου τραβάει το ενδιαφέρον. Αν κάποιες φωτογραφίες με επεξεργασία μπορούν –κατά την αποψή μου- να πάρουν τον χαρακτήρα του minimal τις χρησιμοποιώ στο Instagram. Διαφορετικά τις δημοσιεύω σε άλλα social networks όπως facebook ή pinterest ή τις χαρίζω και σε φίλους.

- Νομίζεις οτι το ελληνικό κοινό του Instagram γνωρίζει την σωστή λειτουργία του;

Κατά ένα μεγάλο μέρος νομίζω πια πως ναι. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι χρήστες με εξαιρετικές φωτογραφίες. Οταν ξεκίνησα βέβαια πριν 5 χρόνια τα πράγματα για όλους μας ήταν πολύ διαφορετικά. Είναι λογικό να υπάρχει εξέλιξη.



- Ποιά είναι τα συναισθήματά σου για τα hashtags;


Θεωρώ τα hashtags αναγκαία ειδικά για όσους θέλουν να κατηγοριοποιήσουν τις φωτογραφίες τους αλλά κυρίως να αποκτήσουν περισσότερους followers και να κάνουν το profile τους πιο δημοφιλές.
Τα έχω χρησιμοποιήσει με μέτρο αλλά και χωρίς. Θυμάμαι πριν χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα video με τον ειρωνικό τίτλο «ποιός χρειάζεται τα hashtags”. Είχα γελάσει πολύ τότε θυμάμαι.
Προφανώς απευθυνόταν αποκλειστικά σε πολύ δημοφιλείς χρήστες.
 
- Σου την σπάνε οι Selfies;

Πάρα πολύ όμως. Το να τραβάς μια φωτογραφία από απόσταση 50-70 εκατοστά, τις περισσότερες φορές σε λάθος σημεία και με κακό φωτισμό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Από την άλλη θα αποδεχόμουν, αν δεν γινόταν διαφορετικά, μια selfie για μια ειδική περίπτωση.


Aπολαμβάνω πολύ τις παρέες με φίλους, τα ταξίδια, όλα τα γλυκά-σοκολάτες και τα daiquiri.

- Πόσες φορές την ημέρα δημοσιεύεις στο Instagram;

Οταν ξεκίνησα θυμάμαι δημοσίευα 2 φωτογραφίες την ημέρα. Υπήρχε αρκετός ενθουσιασμός, ευκαιρίες για νέες γνωριμίες με άλλους χρήστες αλλά και η περιβόητη “popular page” (εκεί που σήμερα βρίσκεται το εικονίδιο του Search) στην οποία προσπαθούσαμε να μπούμε για να γίνουμε περισσότερο γνωστοί. Περνώντας τα χρόνια πολλά άλλαξαν οπότε πλέον δημοσιεύω φωτογραφία μόνο όταν έχω πραγματικά την διάθεση να το κάνω και κρίνω ότι το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό κατά την άποψή μου.



- Τι αγαπάς περισσότερο στο Instagram;

Νομίζω την στιγμή που πατάς το τελικό Share για να ανεβάσεις την φωτογραφία σου. Δεν ξέρω άλλα έχει κάτι μαγικό για μένα αυτό το δευτερόλεπτο.

- Τι δεν αγαπάς περισσότερο στο Instagram;


Νομίζω τα σχόλια. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ emoticons τόσο για να εκφράσω τα συναισθήματά μου για κάποια φωτογραφία άλλου χρήστη όσο και για να απαντήσω σε ανάλογα σχόλια στις δικές μου. Ισως μερικές φορές να δείχνω αγενής αλλά ειλικρινά βαριέμαι αφόρητα να γράφω κατεβατά από το κινητό.



- Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σoυ instagramers;

Ολοι αυτοί κυρίως από εξωτερικό που ανεβάζουν αυτά τα απίστευτα μοντέρνας αρχιτεκτονικής κτίρια. Πραγματικά τους ζηλεύω.

- Ποιά είναι τα 5 αγαπημένα σου application;

Facebook, Instagram, CameraBag, WhatsApp και τελευταία ένα συγκλονιστικό καινούργιο app το BeMyEyes με το οποίο βοηθάς ανθρώπους με προβλήματα όρασης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης