Οι θησαυροί του Μεσολογγίου

Οι θησαυροί του Μεσολογγίου

Όταν το αυγοτάραχο σε φέτες και το καπνιστό χταποδάκι συνάντησαν το τσίπουρο σε μια πλατεία στο Μεσολόγγι 

Οι θησαυροί του Μεσολογγίου
Στο ραντεβού όπου είχαμε κλείσει ήξερα ότι θα συναντήσω δύο επιχειρηματίες όπου ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Κι αυτό όχι μόνο για την βαθιά φιλία και συνεργασία που διατηρούν, αλλά για τον συνδυασμό των προϊόντων τους.

Το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου «Στέφος» και το Τσίπουρο «Πελάδα» συνάδουν στην απόλυτη εμπειρία που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι γευστικοί κάλυκες ενός φιλήδονου ουρανίσκου.

Ο Πέτρος Παραγυιός είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια πίσω από κάθε πτυχή της επιχείρησης «Στέφος» . Είναι πάντα παρών και έχει λόγο (και την τελική ευθύνη) στην επεξεργασία, την συσκευασία και την προώθηση του εκλεκτού εδέσματος. 

Κλείσιμο
Νησιώτης ο ίδιος με καταγωγή από την Κάρπαθο, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση της συζύγου του και με αμέριστο ζήλο κατάφερε να πάει την παραδοσιακή επιχείρηση πολλά μέτρα μπροστά στον επιχειρηματικό στίβο. 

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις τις εταιρίας στην Μπούζα Αιτωλικού, γίνεται η διαδικασία της επεξεργασίας του αυγοτάραχου ως το τελικό προϊόν. 

Τα αυγά του ψαριού μπάφα -όπου είναι ο θηλυκός κέφαλος- τυλίγονται μέσα σε αλάτι Αφρίνα Μεσολογγίου (ο ανθός του αλατιού) και τοποθετούνται σε ειδικό χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία ώστε στο τελικό στάδιο το αυγοτάραχο να εμβαπτιστεί σε λιωμένο απόλυτα φυσικό κερί μέλισσας και να οδηγηθεί στον χώρο της συσκευασίας του. 

Νέο προϊόν στην γκάμα του ¨χρυσού¨ εδέσματος αποτελεί το καπνιστό χταπόδι με τα πολύχρωμα πιπέρια σε ηλιέλαιο το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα από τις γυάλινες συσκευασίες του αυγοτάραχου σε τρίμμα και σε φέτες (Μάλιστα, οι φέτες μέσα στο ηλιέλαιο και πάνω σε ένα αποξηραμένο σύκο Κύμης και σερβιρισμένο με ένα παγωμένο σφηνοπότηρο με τσίπουρο είναι ο καλύτερος μεζές).

Αλλά, για να μείνουμε στα της περιοχής. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια να συνδυαστεί το ¨Μεσολογγίτικο χαβιάρι¨ είναι το τσίπουρο. 

Ο Κωνσταντίνος Πασιόπουλος είναι ο ειδήμων που θέλησε να με μυήσει στο απόσταγμά του. Με τίτλο «Πελάδα», σήμα κατατεθέν του Μεσολογγίου. Να θυμίσουμε ότι Πελάδες ονομάζονται τα ξύλινα σπιτάκια που βρίσκονται μέσα στη λιμνοθάλασσα στηριγμένα πάνω σε πασσάλους όπου οι ψαράδες αποθηκεύουν τα εργαλεία τους-

Πολυμήχανος επιχειρηματίας και θερμός υποστηρικτής των συλλογικών προσπαθειών και του κοινού καλού στην τοπική κοινωνία ο Κωνσταντίνος κατάφερε να αποστάξει ένα ξεχωριστό αυθεντικό τσίπουρο με την διαδικασία της τοποθέτησης των στέμφυλων μέσα σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες όπου το απόσταγμα περνά -με την χρήση της τεχνολογίας- από στήλη κλασματικής απόσταξης και χαρίζει ισορροπημένη γεύση και αρώματα. 

Αν και η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας θεωρείται η ¨μητέρα¨ της Μαλαγουζιάς (ποικιλία κρασιών) ο Κωνσταντίνος θέλησε να καινοτομήσει και να δημιουργήσει ένα δυνατό brand με την μέθοδο της «νομαδικής απόσταξης» -δηλαδή της ενοικίασης του χώρου της παραγωγής- και να τολμήσει να αναδείξει το τσίπουρο και το ούζο του σε σύγχρονα ποτά και να τα συνδυάσει σε καινοτόμες συνταγές cocktails.

Δεν θα αφήσω να περάσουν απαρατήρητες οι συνταγές του Κωνσταντίνου –τις οποίες μου τις είπε -στα όρθια- στο τέλος της συνάντησης για να συνδυάσω το τσίπουρό του με το καπνιστό χταποδάκι του Στέφου ως απαραίτητη γαστρονομική πρόοδο. 

Μόνη δύναμη η καινοτομία και η διάθεση για φιλοξενία και κουβέντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης