Ο Δημήτρης, η Αρετή και η βαλίτσα της ευθύνης

Ο Δημήτρης, η Αρετή και η βαλίτσα της ευθύνης

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς και η μουσικός Αρετή Κετιμέ πρωταγωνιστούν στην νέα παραγωγή του Ηλία Καρελλά «Το αγόρι με τη βαλίτσα» τον ερχόμενο Οκτώβριο

Ο Δημήτρης, η Αρετή και η βαλίτσα της ευθύνης
Ένα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.

Το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία Μάικ Κένι επιλέγει να ανεβάσει στης μια Οκτωβρίου στο θέατρο Κάππα ο γνωστός σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς. Η μετάφραση-διασκευή είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου. 

Κλείσιμο
Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό αλλά και συχνά διασκεδαστικό. Μια διαφορετική περιπέτεια που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού θα ενσαρκώσει ο Δημήτρης Μακαλιάς ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ.

Πείτε μου τους ρόλους σας;
Δημήτρης Μακαλιάς:
Ο Ναζ είναι ένα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή του σήμερα. Μέσα από τις ιστορίες που του αφηγείται ο πατέρας του, ο μικρός Ναζ φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος ξεκινά το δικό του προσωπικό διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.
Αρετή Κετιμέ: Έχω διαμορφώσει τις μουσικές παρέα με τον Έκτορα Κυριάκου και τον Τάσο Αντωνίου πάντα με την επίβλεψη φυσικά του Ηλία Καρελά. Ο ρόλος μου κυρίως είναι πάντα μουσικός, αλλά όπως πάντα, στις παραστάσεις του Ηλία έχω και μία μικρή συμμετοχή ως ηθοποιός σε ρόλους έκπληξη.



Πώς προέκυψε η πρόταση;
Δημήτρης Μακαλιάς: Ο Ηλίας Καρελλάς έχει μια μοναδική πορεία στο χώρου του θεάτρου για παιδιά. Η εμπειρία του αλλά και η ευαισθησία με την οποία παρουσιάζει τις παραστάσεις του με έκαναν να θέλω να συμπορευθώ μαζί του. Από το πρώτο τηλεφώνημα κατάλαβα ότι φέτος θα κάνουμε μια παράσταση που θα καταφέρει να αγγίξει όλες τις ηλικίες.
Αρετή Κετιμέ: Με τον Ηλία είμαι αρκετά χρόνια συνεργάτης και η πρόταση ήρθε τελείως φυσικά. Εκτιμώ τις δουλειές του και την παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Είναι χαρά που ξανά συνεργαζόμαστε.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς στο συγκεκριμένο έργο;
Δημήτρης Μακαλιάς: Το αγόρι με τη βαλίτσα είναι ένα έργο για παιδιά που ταυτόχρονα αφυπνίζει και συνταράζει και τους μεγαλύτερους θεατές. Η έννοια της μετανάστευσης και του ρατσισμού θίγονται με τον πιο ευφυή και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε να μπορεί να συμπαρασύρει όλους τους θεατές. Στόχος μου είναι κάθε παιδί να αγαπήσει τον Ναζ και να τον ακολουθήσει στα ταξίδια του. Να γίνει φίλος του. Να τον αγκαλιάσει και να τον βάλει στην καρδιά του. Αν το καταφέρω θα είμαι πανευτυχής.
Αρετή Κετιμέ: Να κάνουμε τα παιδιά και τους μεγάλους να νιώσουν λίγη από την συγκίνηση που νιώθουμε εμείς.



Ως άνθρωποι τι ζητάτε από την τέχνη σας;
Δημήτρης Μακαλιάς: Αφύπνιση, πολιτική συνείδηση και συναισθηματική συμμετοχή. Η τέχνη να ξαναπάρει τη θέση της στον αγώνα της μετατόπισης του καθενός ξεχωριστά. Επί της ουσίας αναζητάω κάθε φορά τον τρόπο επικοινωνίας μου με το κοινό. Την ταύτιση μας. 
Αρετή Κετιμέ: Προσωπικά επιζητώ την τέχνη και τα συναισθήματα.

Επιτυχία τι είναι για εσάς;
Δημήτρης Μακαλιάς: Να είμαι ένας καλός άνθρωπος. Να έχω ένα χαμόγελο για όλους. Να θυμάμαι και να ξεχνάω αυτά που πρέπει. Να είμαι καθαρός στο στόχο μου και να μην παραπατάω. Να είμαι τυχερός και κυρίως εργατικός. Να μην τεμπελιάζω. 
Αρετή Κετιμέ: Είχα κάποιες επιτυχίες μέχρι τώρα, νομίζω είναι στιγμές που μένουν μέσα μου, απλώς ένα αεράκι!

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας;
Δημήτρης Μακαλιάς: Δεν πιστεύω στις ιδανικές καταστάσεις. Πιστεύω στην επένδυση, την εργατικότητα, την ανάγκη, τον έρωτα και κυριως στα λάθη. Το ιδανικό θα είχε κάποια όρια που το θεατρο δεν τα θέλει. 
Αρετή Κετιμέ: Προτιμώ να μην ψάχνω το ιδανικό γιατί έτσι δεν χαίρομαι τη στιγμή. Ιδανικό θέατρο ιδανική μουσική για μένα είναι ό,τι έχει αλήθεια.

Τρεις λογούς από τον κάθε ένα για να έρθει να σας δει ένας γονιός με τα παιδιά του;
Δημήτρης Μακαλιάς: Μόνο έναν: Aξίζει να το δείτε. Εμπιστευτείτε μας και ταξιδέψτε μαζί μας σε μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή. Αφεθείτε στο συναισθηματικό σας πεδίο και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε κάτι παρά μόνο να κερδίσετε.
Αρετή Κετιμέ: Είναι μία παράσταση με ποιότητα ,σύγχρονη με προβληματισμούς για παιδιά και για μεγάλους, αδιαμφισβήτητα μια καλλιτεχνική πρόταση

Για το τέλος θα ήθελα να μου πείτε, αν γράφατε μια ιστορία ποια θα ήταν αυτή;
Δημήτρης Μακαλιάς: Θα ήθελα να την λέω στο παιδί μου και να ξεκινάει με την φράση: "μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα παιδάκι....", και να εννοώ φυσικά εκείνο.
Αρετή Κετιμέ: Αγαπώ πολύ τη γραφή του Παπαδιαμάντη, το αγαπημένο μου διήγημα είναι «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης», όμως σε καμία περίπτωση δε γίνεται ξεστομίσω κάτι τέτοιο.

Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί και μουσικοί: Κατερίνα Αθανασιάδη, Τάσος Αντωνίου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Μαρία Ελευθεριάδη, Έκτορας Κυριάκου, Φάνης Παυλόπουλος. 

Info
Θέατρο Κάππα-Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά: «Το αγόρι με τη βαλίτσα»
Διεύθυνση: Κυψέλης 2
Πρώτη παράσταση: 1 Οκτωβρίου 2017
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (ενήλικας), 8€ (παιδικό, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων με την επίδειξη κάρτας)
Website: www.thiasoskarella.weebly.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης