Πέρασμα γεύσεων

Πέρασμα γεύσεων

Ένα κλασσικό μαγειρείο για τα καθημερινά πρόσωπα της Αθήνας

Πέρασμα γεύσεων
Τα πρόσωπα των «ανθρώπων του Κέντρου» φωτίζονται όταν μιλούν για τη γειτονιά τους. Αυτό συμβαίνει και με τα αδέλφια Χρήστο και Νίκο Λατσώνα, που είναι ιδιοκτήτες του καφέ-μαγειρείου «Καλντερίμι» στην οδό Σκουλενίου 1, στη μικρή γραφική πλατεία των Αγίων Θεοδώρων κάτω από την Κλαυθμώνος. Το γωνιακό εστιατόριο που έχει γίνει αγαπητό σε επαγγελματίες και περαστικούς της περιοχής άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια, για να κερδίσει μια θέση στην καρδιά -και τα στομάχια- όσων προτιμούν τις μεσογειακές παραδοσιακές γεύσεις.

Κλείσιμο


Πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες του, ο διάκοσμος που αποτελείται από ταπετσαρίες παλιών εφημερίδων και ιστορικών περιοδικών, τα ζωγραφισμένα τραπέζια, τα παστέλ χρώματα και οι μικρές νοσταλγικές λεπτομέρειες φέρνουν στο μυαλό οικογενειακές στιγμές πάνω από το φαγητό. Κι αυτά τα στοιχεία συνοδεύουν άριστα τις γεύσεις που σερβίρονται εδώ, όπως τα επτά διαφορετικά μαγειρευτά που αλλάζουν καθημερινά, το ψάρι ημέρας, o ψητός σολωμός με λαχανικά, ο γαύρος, η ψητή σαρδέλα, το σκουμπρί γούνα, τα ψητά, οι λαχανοντολμάδες, το χοιρινό με σέλινο και οι φακές πλακί με δυόσμο.



Η πορεία των δύο αδελφών στον χώρο πάει πίσω 22 χρόνια, όταν άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί λίγο πιο κάτω, κοντά στην οδό Αιόλου. Στη συνέχεια αποφάσισαν ότι το σημείο της σημερινής τους επιχείρησης ήταν πολύ πιο όμορφο και έτσι μεταφέρθηκαν εδώ. «Μας άρεσε πολύ και αν πεζοδρομηθεί, όπως ακούγεται, αυτό το τμήμα της Ευριπίδου και της Πραξιτέλους, τότε θα γίνει ακόμα πιο φιλικό», μου λέει ο Χρήστος. «Το αγαπούμε το Κέντρο, είναι γεμάτο ζωή ακόμα και τώρα στα χρόνια της κρίσης», συμπληρώνει. Όπως μου εξηγεί, αυτό που τους κάνει εντύπωση είναι όσα ακούν από τους γνωστούς, τους περαστικούς ή τους πελάτες τους, και που αφορά την ψυχολογία τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.



«Πάντως, η κρίση έχει ξεκαθαρίσει ποιοί επιχειρηματίες θα επιζήσουν και πιστεύουμε ότι θα είναι οι “νοικοκυραίοι”, δηλαδή όσοι εκτιμούν τον πελάτη και σέβονται τις επιλογές του. Είναι απίστευτο πόσες επιχειρήσεις χάθηκαν στην περιοχή, και όσοι δεν συνειδητοποιήσουν τις βαθιές αλλαγές που επιτελούνται στις ζωές μας τότε θα έχουν πρόβλημα». Το πιο ευχάρισο κομμάτι της δουλειάς τους είναι η αναγνώριση των παροχών τους από τους πελάτες: «να βλέπουμε ότι εκτιμούν όσα κάνουμε γι αυτούς», λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος.

«Γι’ αυτό και λέω ότι, αν είναι να κάνεις κάτι, για να πετύχει πρέπει να βάζεις τον πελάτη πάνω απ' όλα, να έχεις μεράκι. Δεν είναι τυχαίο που και οι παλιότεροι από εμάς υποστηρίζουν το ίδιο». Στο «Καλντερίμι» οι τιμές είναι το ίδιο φιλικές όπως και η διάθεση του προσωπικού. Με 10-12 ευρώ μπορεί ο πελάτης να απολαύσει ένα πλήρες σπιτικό γεύμα, και με καλό χύμα κρασί. Από τα φαγάδικα του Κέντρου που κανονίζεις να ξαναπεράσεις σε πρώτη ευκαιρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης