Ηδίστη, όπως γλυκύτατη

Ηδίστη, όπως γλυκύτατη

Τρεις παιδικές φίλες είδαν ότι ο χώρος των αναμνηστικών στην Ελλάδα στερείται από φαντασία και αποφάσισαν να δράσουν

Ηδίστη, όπως γλυκύτατη
Τρεις παιδικές φίλες βρίσκονται πίσω από την πιο γλυκιά ιδέα στον χώρο του σχεδιασμού αναμνηστικών –και όχι μόνο- αντικειμένων. Η «Ηδίστη – Greece with a twist» είναι μια εταιρεία που μετρά λίγο παραπάνω από έναν χρόνο ζωής και έχει ήδη αφήσει το δικό της στίγμα.

Κλείσιμο


Η Μάριον Κουμπούρη, η Όλγα Παπαδοπούλου και η Αλεξάνδρα Χαριτάτου είχαν ήδη συναφείς ασχολίες όταν αποφάσισαν να δράσουν περισσότερο με την ιδιότητα του τουρίστα. Και οι τρεις αγαπούν τα ταξίδια και συνειδητοποίησαν ότι στον χώρο των αναμνηστικών αντικειμένων έλειπαν καλόγουστα σχέδια με φαντασία και σύγχρονη αισθητική. 



Ηδίστη σημαίνει «γλυκύτατη» και οι τρεις παιδικές φίλες από το νηπιαγωγείο πήραν την ιδέα για την ονομασία από ένα έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μια επιτύμβια στήλη του 6ου π.Χ. αιώνα έγινε η αφορμή για να ξεκινήσουν μια εταιρεία που κάνει και τις τρεις πολύ περήφανες. Το “with a twist” είναι αυτό άλλωστε που δείχνει και το στιλ που θέλουν να υιοθετήσουν. Όλα τα βλέπουν με μια δόση ανατροπής.



Τις συναντήσαμε στην έκθεση «Λαϊκή τέχνη και κέντημα» που παρουσιάζεται έως αύριο, 11 Ιανουαρίου, στο Metropolitan Expo και ανάμεσα σε χιλιάδες εκθέτες ξεχώριζαν για τα πρωτότυπα σχέδια τους και την εναλλακτική τους προσέγγιση. Αν και το σουβενίρ είναι μια λέξη που δεν τους αρέσει καθόλου –προτιμούν τα αναμνηστικά- η ιδέα τους για κούπες, πετσέτες, κονκάρδες, καθρεφτάκια και μπρελόκ με θέμα το παραδοσιακό ελληνικό μάτι εντυπωσιάζει συνεχώς όλο και περισσότερους Έλληνες και ξένους. Το γούρι με το οποίο έχουμε όλοι μεγαλώσει γίνεται πολύχρωμο, ροζ, γαλάζιο, λαχανί και πορτοκαλί και τοποθετείται πραγματικά όπου μπορεί κανείς να φανταστεί με σκοπό να μην... ματιάζεται αλλά και να είναι πάντα στιλάτος.



Όλα τα σχέδια που δημιουργεί η Ηδίστη αντλούν έμπνευση από την Ελλάδα. Από μια εικόνα, μια έννοια, μια μυρωδιά. Ο πολιτισμός και οι ρίζες γίνονται πανέμορφα σχέδια και η παράδοση γίνεται πιο οικεία σε όσους έχουν βαρεθεί να βλέπουν σφινοπότηρα και μαγνητάκια με εικόνες από λευκά ξωκλήσσια και τσολιάδες. Για αυτούς τους πελάτες εξάλλου φροντίζουν να εξηγούν από προήλθε η ιδέα για κάθε αντικείμενο. Εκτός από τα αγαπημένα μάτια η εταιρεία έχει μια σειρά με μνημεία, στην οποία δίνουν ποπ χρώματα στον Παρθενώνα και όχι μόνο, αντικείμενα με σχέδια από ελληνικές φορεσιές και δημιουργίες από τις ελληνικές ομορφιές. 



Οι τρεις φίλες σημειώνουν στο site τους, idisti.gr: «Τρεις φίλες από τα σχολικά μας χρόνια, από διαφορετικές διαδρομές, μιαν ανοιξιάτικη μέρα του 2013, αυθόρμητα, ταυτόχρονα -θα ‘λεγε κανείς μαγικά- ονειρευτήκαμε την "Ηδίστη"! Η "Ηδίστη" γεννήθηκε από μιαν ανάγκη να δημιουργήσουμε αντικείμενα που να αναδεικνύουν την Ελλάδα που εμείς αγαπάμε, που αγαπάμε να ανακαλύπτουμε και να μοιραζόμαστε τόσο με τους φίλους μας, όσο και με τους επισκέπτες της χώρας μας, με κάθε άνθρωπο που αποζητάει το νέο στον απρόβλεπτο διάλογό του με το αισθητικό αποτύπωμα του παρελθόντος. Αντικείμενα που αναδεικνύουν την Ελλάδα, μέσα από την ιστορία, την παράδοση και τη φύση της, με μια διάθεση όμως περιπέτειας, ανατροπής, συνεχούς εξερεύνησης: με την επιθυμία να κοιτάξουμε το γνώριμο με μια φρέσκια ματιά, αλλά και να ανακαλύψουμε το άγνωστο, το κρυφό, το παραμελημένο ή ξεχασμένο που όμως είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Η "Ηδίστη" -που σημαίνει γλυκυτάτη- μεταμορφώνει την καθημερινότητά μας με χρώματα, λέξεις και εικόνες μέσα από την αισθητική και την μακραίωνη ιστορία που μας έχει διαμορφώσει. Ελάτε μαζί μας να ξαναδούμε την Ελλάδα, όχι ως τουριστικό προορισμό, όχι ως ένα απέραντο μουσείο αλλά σαν μιαν όμορφη, απρόβλεπτη και πάντα φρέσκια νεανίδα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης