Έντερο: Τα πασίγνωστα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο προκαρκινικών αλλοιώσεων στους κάτω των 50
Έντερο: Τα πασίγνωστα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο προκαρκινικών αλλοιώσεων στους κάτω των 50
Tα τρόφιμα που βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε σχεδόν κάθε ράφι του σούπερ μάρκετ αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων πριν τα 50, σύμφωνα με νεότερη μελέτη
Όσο ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού χτυπούν όλο και νεαρότερες ηλικίες, τόσο και οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες. Μια νεότερη και πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, υποδεικνύει ότι ο ένοχος μπορεί να είναι διατροφικός, εμπλουτίζοντας περισσότερο τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης αδενωμάτων του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία – όγκων ή πολύποδων στο παχύ έντερο και το ορθό – που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
«Η μελέτη μας δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι οριστικό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Andrew Chan, γαστρεντερολόγος στο Mass General Brigham Cancer Institute στη Βοστώνη. «Προσφέρει, όμως, κάποιες ενδείξεις ότι το τι τρώμε μπορεί να παίζει ρόλο. Καθώς προχωράμε, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να σκεφτούμε πού μπορούμε ενδεχομένως να περιορίσουμε την πρόσληψή μας και να θέσουμε τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους μηχανισμούς και τις συγκεκριμένες τροφές».
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης αδενωμάτων του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία – όγκων ή πολύποδων στο παχύ έντερο και το ορθό – που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
«Η μελέτη μας δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι οριστικό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Andrew Chan, γαστρεντερολόγος στο Mass General Brigham Cancer Institute στη Βοστώνη. «Προσφέρει, όμως, κάποιες ενδείξεις ότι το τι τρώμε μπορεί να παίζει ρόλο. Καθώς προχωράμε, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να σκεφτούμε πού μπορούμε ενδεχομένως να περιορίσουμε την πρόσληψή μας και να θέσουμε τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους μηχανισμούς και τις συγκεκριμένες τροφές».
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα