Πανσέληνος Μαρτίου: Έρχεται να μας «ταράξει» τον ύπνο και τη διάθεση; Οι ειδικοί απαντούν

Πανσέληνος Μαρτίου: Έρχεται να μας «ταράξει» τον ύπνο και τη διάθεση; Οι ειδικοί απαντούν

Μια ψυχολόγος και Διδάκτωρ Ψυχολογίας στην Κλινική Ψυχολογία (Psy.D) από την κορυφαία Κλινική του Κλίβελαντ, ανατρέχει στα επιστημονικά ευρήματα για την επίδραση της Σελήνης στην ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία

woman_insomnia_sleep_night_1382494427

Το «Φεγγάρι των Σκουληκιών» θα φωτίσει σήμερα τον βραδινό ουρανό, η τρίτη πανσέληνος του έτους δηλαδή που ακολουθεί τα φεγγάρια του Λύκου και του Χιονιού. Σύμφωνα με το Παλιό Αγροτικό Αλμανάκ (Old Farmers’ Almanac), το οποίο κατέγραψε πρώτο ονομασίες που αποδόθηκαν στα φεγγάρια στα διάφορα ιστορικά και πολιτισμικά συγκείμενα, η πανσέληνος του Μαρτίου συνδέθηκε με την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και τις πρώτες εμφανίσεις προνυμφών που μοιάζουν με γαιοσκώληκες.

Οι διάφορες φάσεις της Σελήνης και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά έλαβαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια μυθολογία και λαογραφία. Πίσω στον 15ο αιώνα, καταγράφουν ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ, από την πεποίθηση ότι οι διάφορες φάσεις της Σελήνης (Luna στα λατινικά) κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς, προέκυψε η ονομασία lunacy για την παραφροσύνη. Σήμερα, οι όροι lunacy και παραφροσύνη έχουν βρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την ιατρικής. Δε συνέβη το ίδιο και με το ζήτημα της σεληνιακής επίδρασης στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης