Μητρότητα: Η ορμόνη που ρυθμίζει τη συμπεριφορά της νέας μαμάς

Μητρότητα: Η ορμόνη που ρυθμίζει τη συμπεριφορά της νέας μαμάς

Την ορμόνη που κάνει την μητέρα να στρέφεται κατ΄ αποκλειστικότητα στο μωρό της και να μην δίνει σημασία σε εξωτερικούς περισπασμούς ακόμη και κινδύνους που δεν την αφορούν και δεν απειλούν το βρέφος ανακάλυψαν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία

220222210602_mother-1280x719
Η προλακτινη είναι μια ορμόνη που αυξάνεται φυσιολογικά μετά τον τοκετό ώστε να προκαλέσει την παραγωγή γάλακτος για τις ανάγκες του θηλασμού. Η προλακτίνη παράγεται από την υπόφυση που βρίσκεται στο κάτω μέρος του εγκεφάλου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ορμόνη επιτελεί και μια ακόμη σημαντική λειτουργία σύμfωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago. Η προλακτίνη λοιπόν λειτουργεί σαν φρένο για τυχόν επιθετική συμπεριφορά της μητέρας η οποία περιορίζεται και η μητέρα επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση με το βρέφος.

Όπως τονίζει η Δρ. Rosemary Brown, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου, μία από τις αλλαγές στη συμπεριφορά των μητέρων είναι η αύξηση της προστατευτικής συμπεριφοράς ώστε να μπορούν να διαφυλάξουν το βρέφος τους από πιθανούς κινδύνους ή απειλές.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές από τα εργαστήρια της Δρ. Brown και του καθηγητή Dave Grattan προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν αυτή την προστατευτική συμπεριφορά.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης