Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην Omicron

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην Omicron

Την κατάλληλη στρατηγική για τη μετατροπή της Covid-19 σε ενδημική νόσο αναζητούν οι επιστήμονες - Ένα στοχευμένο εμβόλιο έναντι της Omicron μπορεί να δώσει λύση;

210811172138_emvolio_vaccine
Η καθολική συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 δημιούργησε την προσδοκία της επίτευξης υψηλού ποσοστού συλλογικής ανοσίας και της μετατροπής της λοίμωξης σε ενδημική νόσο.

Ωστόσο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού όπως η Δέλτα και προσφάτως η Omicron διέψευσαν τις ελπίδες μας καθώς σε ότι αφορά την νέα μετάλλαξη τα εμβόλια φαίνεται να προσφέρουν μόλις 20% προστασία τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ως προς την πιθανότητα μόλυνσης. Ισχυρή ωστόσο προστασία παρέχουν έναντι του κινδύνου νοσηλειας και θανάτου, ενώ η ενισχυτική -τρίτη- δόση φαίνεται έστω και μεσοπρόθεσμα να είναι αποτελεσματική.

Από την εμφάνιση της Omicron οι παρασκευαστές εμβολίων, όπως η Moderna και οι Pfizer/BioNTech, έσπευσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές νέων εμβολίων ώστε να καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη. Αλλά η ευρεία παραγωγή των νέων αυτών εμβολίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον προσεχή Μάρτιο.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης