Τρισδιάσταση εκτύπωση οργάνων: Τα πλεονεκτήματα του 3D Printing στη θεραπεία ασθενών

Τρισδιάσταση εκτύπωση οργάνων: Τα πλεονεκτήματα του 3D Printing στη θεραπεία ασθενών

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών και την προετοιμασία για πολύπλοκες επεμβάσεις. Δύο ειδικοί αναλύουν τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης μοντέλων ανθρωπίνων οργάνων σε θεραπευτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο

191113153456_doctors
Το άρθρο συνυπογράφουν ο κ. Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος και ο Δρ. Αλέξανδρος Γιακουστίδης

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. O Chuck Hull το 1983 εφηύρε την τρισδιάστατη εκτύπωση. Aπό τότε μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στο πεδίο αυτό και κατά αρκετούς η 3D εκτύπωση αποτελεί μία από τις τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι χρησιμότητες του 3D Printing στον τομέα της Ιατρικής εκτείνονται σε πολλά πεδία. Αποτελεί πολύ σημαντικό όργανο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών και στην προετοιμασία για πολύπλοκες επεμβάσεις. Οι εικόνες δύο διαστάσεων είναι μεν πολύ χρήσιμες, όμως η τρισδιάστατη απεικόνιση αποτελεί μία πιο ρεαλιστική απεικόνιση του οργάνου που πάσχει, αναδεικνύοντας σε περίπτωση όγκου τη σχέση του με τα αγγεία και τους ιστούς που τον περιβάλλουν. Περαιτέρω σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η τρισδιάστατη εκτύπωση και στη δημιουργία προσθετικών οργάνων για θεραπευτική χρήση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης