ΠΓΔΜ: Εκτός VMRO και ο... ξάδελφος του Γκρούεφσκι

ΠΓΔΜ: Εκτός VMRO και ο... ξάδελφος του Γκρούεφσκι

Τάχθηκε υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών»

vmero
Εκτός VMRO-DPMNE στα Σκόπια οδηγείται και ο πάλαι ποτέ “ισχυρός” άνδρας επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι Σάσο Μιγιάλκοφ, ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής της Ασφάλειας και της Αντικατασκοπίας της χώρας, επειδή φέρεται να “εργάστηκε” για την υπερψήφιση της “Συμφωνίας των Πρεσπών” από μερίδα βουλευτών του κόμματος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, απέναντι στην επίσημη γραμμή του VMRO-DPMNE και του προέδρου του Μίτσκοσκι, ο Μιγιάλκοφ δήλωνε δημόσια στα ΜΜΕ την υποστήριξή του προς την “Συμφωνία των Πρεσπών” και υπέρ της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο ίδιος επιτέθηκε φραστικά και κατά του Μίτσκοσκι, κατηγορώντας τον πως με τις επιλογές του αμφισβητεί και τον ευρωπαϊκό προσνατολισμό της χώρας και του κόμματος.

Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στα Σκόπια, υποστηρίζουν ευθέως πως ο Μιγιάλκοπφ ήταν αυτός που επηρέασε τους οκτώ βουλευτές του VMRO-DPMNE να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, με “αντάλλαγμα” να του δοθεί αμνηστία για όσα κατηγορείται πως έπραξε την εποχή της παντοδυναμίας του επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι, αν θα τύχει της ευνοϊκής αντιμετώπισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της διαδικασίας “συμφιλίωσης” ή θα καταλήξει στη φυλακή όπως πολλοί πρώην αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Μιγιάλκοφ ήταν ουσιαστικά το πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, που για περισσότερα απο δέκα χρόνια κινούσε τα νήματα και μέσα στο VMRO-DPMNE. Κατηγορείται ως το πρόσωπο που είχε ενορχηστρώσει τις παράνομες, μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών της χώρας, που ουσιαστικά οδήγησε στην αποκαθήλωση του Γκρούεφσκι.

Το 2015 ο σημερινός πρωθυπουργός Ζάεφ, είχε καταγγείλει πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, κατόπιν εντολής των Γκρούεφσκι και Μιγιάλκοφ, παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών του ίδιου, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της τότε κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης