Ισραήλ: Συγκρούσεις Παλαιστίνιων με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη

gaza060418

Ακτιβιστές και οργανώσεις καταγγέλλουν την κατεδάφιση ενός χωριού βεδουίνων

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση ενός χωριού βεδουίνων.

Ακτιβιστές και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η κατεδάφιση αυτή αποφασίστηκε με σκοπό να επεκταθεί ένας εβραϊκός οικισμός.

Την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε την εντολή εκκένωσης στους κατοίκους του Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού με 173 κατοίκους που ζουν εκεί σε παραπήγματα από ξύλο και τσίγκο και εκτρέφουν ζώα, κυρίως κατσίκες και πρόβατα. Η κοινότητα βρίσκεται ανάμεσα στον μεγάλο εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αντουμίμ –είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ– και έναν μικρότερο, στα βορειοανατολικά, τον Κφαρ Αντουμίμ.

Το Χαν Αλ Αχμάρ χτίστηκε χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών που, όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι, είναι αδύνατον να χορηγηθεί. Το Ισραήλ επιδίωκε εδώ και πολύ καιρό να εκδιώξει τους Βεδουίνους από την περιοχή ανάμεσα στους δύο οικισμούς και το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την κατεδάφιση, τον Μάιο.

Λίγο νωρίτερα, αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 35 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η αστυνομία έκανε λόγο για δύο συλλήψεις.

"Γεννήθηκα εδώ και δεν θα πάω πουθενά αλλού. Αν καταστρέψουν το χωριό, θα το χτίσουμε ξανά εδώ ή κάπου εδώ κοντά", είπε ο 45χρονος Φεϊσάλ Άμπου Νταχόκ.

Το Ισραήλ σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους ανθρώπους αυτούς σε μια περιοχή που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Άμπου Ντις.

Βαριά μηχανήματα, όπως μια μπουλντόζα, έχουν αναπτυχθεί γύρω από το χωριό, αν και η κατεδάφιση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

netanyahu__2_

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πρόωρες κάλπες μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού – Αν και όλοι θεωρούν τις εκλογές ως αναπόφευκτες, ο Νετανιάχου λέει ότι οι φήμες δεν ισχύουν