Αυστρία: Ο «σκληρός» Σεμπάστιαν Κουρτς γίνεται ο νεότερος ηγέτης στην ΕΕ

Αυστρία: Ο «σκληρός» Σεμπάστιαν Κουρτς γίνεται ο νεότερος ηγέτης στην ΕΕ

«Κλέβοντας» ψήφους από το ακροδεξιό FPO με την εκστρατεία του για κλείσιμο των συνόρων συγκέντρωσε περίπου 31,4% - Συνεχίζεται το θρίλερ για τη δεύτερη θέση - Οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν αν δεύτεροι θα έρθουν οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι ακροδεξιοί Ελεύθεροι

Την ώρα που σε ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα τα ποσοστά της ακροδεξιάς εμφανίζουν μεγάλη άνοδο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δικαίως πανηγυρίζει για μια μεγάλη νίκη σε εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ που διεξήχθη στην Αυστρία.

Ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος (VPO) συγκεντρώνει ποσοστά περίπου 31,3% και έτσι γίνεται ο νεότερος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ. Η εκλογή του Κουρτς δείχνει παγκοσμίως μια σαφή στροφή στους νέους ηγέτες, μετά την εκλογή του Καναδού Τζάστιν Τριντό και του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν.



Μεγάλο προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO) συγκεντρώνει ποσοστό 26,3% αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 5,8%, αν και αυτό το ποσοστό δεν στάθηκε ικανό να το φέρει στη δεύτερη θέση όπου τελικά βρέθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες που κατάφεραν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους στο 26,8%. Η τελική διαφορά θα κριθεί από τις επιστολικές ψήφους για τις οποίες η εκτίμηση είναι ότι τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες και έτσι θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση.

Η εικόνα των ποσοστών των κομμάτων με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στα εκλογικά τμήματα:




Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,3% ενώ ποσοστό 4,4 %, εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
 
Αντίθετα οι Πράσινοι συγκέντρωσαν ποσοστό 3,7% και έτσι δεν εξασφάλισαν το όριο του 4% για την είσοδο τους στη Βουλή, ωστόσο και αυτοί ελπίζουν στη δυνατότητα να βελτιώσουν το αποτέλεσμά τους από την καταμέτρηση των πάνω από 700.000 επιστολικών ψηφοδελτίων των οποίων η καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί και το οριστικό τελικό αποτέλεσμα.

Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δυνατοί στη βάση της τελευταίας εκτίμησης εμφανίζονται ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα. Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς γίνεται ο νεότερος ηγέτης στην ΕΕ, στα 31 του χρόνια




Πήρε ψήφους από την ακροδεξιά
Οι σκληρές θέσεις του Κουρτς για το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίες απέχουν ελάχιστα από εκείνες των ακροδεξιών Ελευθέρων, όχι μόνο του εξασφάλισαν έξτρα ψήφους, αλλά προερχόμενες από τους αντιπάλους του, εκείνους του FPO, τους αποδυνάμωσε, εξασφαλίζοντάς του μια μεγάλη νίκη. Ο 31χρονος στήριξε κατά κύριο λόγο την προεκλογική του εκστρατεία στο κλείσιμο των συνόρων και στην αφαίρεση των εργασιακών επιδομάτων από τους νεοπροσληφθέντες ξένους στην Αυστρία. Αιτία, που προκάλεσε φοβία στους Αυστριακούς κατοίκους ήταν η έξαρση του προσφυγικού από το 2015 που είχε αποτέλεσμα 70.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα από Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση» έχει δηλώσει ενώ ανησυχία προκαλεί η πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της υποδοχής προσφύγων, τη στιγμή που χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία κλείνουν την πόρτα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο Guardian δεν αποκλείει να συνάψει συνεργασία με το ακροδεξιό FPO, το κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην ναζί. 

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FPO αγκαλιά με την γυναίκα του αμέσως μετά τα αποτελέσματα


Όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα, ο Κουρτς κέρδισε τη μάχη προβάλλοντας μια διχαστική ατζέντα με ακροδεξιά στοιχεία, οπότε η νίκη του δεν καταχωρίζεται ως νίκη απέναντι στην ακροδεξιά.  Χαρακτηριστικά, τόσο το Bloomberg όσο και το BBC κάνουν λόγο για «δεξιά στροφή Κουρτς».

Το 2009 εξελέγη ως επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης. Τον Απρίλιο του 2011, ο Κούρτς διορίστηκε στη νεοσυσταθείσα του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του Αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε Υπουργός Εξωτερικών, με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Εγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία 27 ετών, πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική και κατόρθωσε να αναζωογονήσει τη φλόγα των Συντηρητικών, δίνοντας μια εικόνα εκσυγχρονισμού και χρησιμοποιώντας μια σκληρή γλώσσα στο προσφυγικό.

Οπαδοί του Κουρτς ζητωκραυγάζουν για το αποτέλεσμα



Δεν αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασιών
Ο ίδιος ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και νικητής των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Ο Κουρτς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. "Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα" είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του, που τον επευφημούσαν.



Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι "θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία, με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα".

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων απέφυγαν να μιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, που μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. "Είναι πάρα πολύ νωρίς" είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Ψηφοφόροι του ακροδεξιού FPO πανηγυρίζουν την εκλογική επιτυχία

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Σεμπάστιαν Κουρτ ΝτιΜπρόκολι Αλεξανδρουπόλεως

Το συγκεκριμένο θέμα τραβάει τη μ@#!κία όπως η Γαλλία τον Μακρόν. Οι σχολιαστές αριστούχοι διεθνολόγοι με διδακτορικά στα καυσόξυλα. Αφού δεν ξέρετε ούτε που πέφτει η Αυστρία ρε Λεβέντες... Δεν είναι ακροδεξιοί. Δεν υπάρχουν πλέον. Εμείς μόνο έχουμε κάτι απομεινάρια. Αυτοί είμαστε. Βλέπουμε ότι θέλουμε να δούμε. Θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους οι άνθρωποι. Επειδή πιστεύουν οι ΚΚΕδες και Συριζαίοι σε ιδέες του 1800, νομίζουν όλοι είναι οπισθοδρομικοί. Σοβαρά, πιστεύει έστω κι ένας αριστερός ότι αυτοί οι τύποι ότι θα αρχίζουν να σκοτώνουν και να σκλαβώνουν ανθρώπους όπως ο Χίτλερ; Συνέλθετε. Να διώξουν θέλουν, και για να το θέλουν κάτι σημαίνει. Και θα το κάνουν.

Bill Maniatis

"άνοδο πρώην ναζί του FPO" ? Out of reality and misleading comments that sell only in marxist ruled Greece ! Everyone has the right to self define themselves. FP denies it is or was pro Nazi ! Does it ring the bell ? Let the real democracies decide their own future and you keep on living in utopia jungle land !

Η Δεξιά στη χώρα μας

έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι Νεοδημοκράτες στην πραγματικότητα είναι ένα σκόρπιο συνονθύλευμα με ομάδες κι ομαδούλες, όπου η κάθε μια έχει την ιδεολογία της και τα πολιτικά της σχέδια. Βασικά να παίζουν μέσα στο γήπεδο κι αδιάφορο τούς είναι το αποτέλεσμα. Οι Ανέληδες είναι δεξιοί τής αρπαχτής με αριστερές τσέπες. Αρκεί να πέφτει ο παράς και ο αρχηγός τους να είναι ο ...Στρατάρχης τής χώρας. Οι τού Λεβέντη μας, είναι ακόμα ανώριμοι και ψάχνονται,ο δε αρχηγός τους πέφτει από γκάφα σε γκάφα κι έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται γραφικός. Ο λαός τούς έδωσε μια καλή ευκαιρία που όμως δεν την αξιοποίησαν κι απογοήτευσαν τούς ψηφοφόρους τους. Μας μείναν και οι καθαρόαιμοι δεξιοί που ενώ μπήκαν ορμητικά μέσα στην Αρένα τής πολιτικής δεν μπόρεσαν τελικά να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό κλίμα, μνημόνια, αθρόες εισβολές τριτοκοσμικών, μιζέρια κι αχαλίνωτη εγκληματικότητα. Αντί να πιάσουν τον Ταύρο από τα κέρατα αναλώθηκαν στο να κυνηγάνε μετανάστες και δω κι εκεί να τους ξυλοκοπούν. Με πιο σκεπτικό? Φεύγουν με τέτοιες ...διαδικασίες αυτοί που είπαν: Αμάν, ήρθαμε στον επίγειο Παράδεισο? Γελοίοι, αν το σκέφτηκαν έτσι. Το καταστροφικό τους ολίσθημα: άφησαν καμιά δεκαριά χαζούς οπαδούς, ίσως και μέλη, να βιαιοπραγούν σε αλλοδαπούς αλλά και σε αντιφρονούντες, που κι αυτοί το αποζητούσαν για να συσπειρώσουν το σινάφι τους. Αποκορύφωμα αυτής τής νοοτροπίας και στρατηγικής, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, ήταν το επεισόδιο με τον Φίσσα, που τους ενοχλούσε με τις προβοκατόρικες ατάκες του. Έπεσαν στη φάκα, και πάνω στο σαματά έχασε τη ζωή του ο ...καλλιτέχνης, ως λένε. Και η επίσημη Εξουσία άδραξε τη χρυσή στιγμή και τούς τύλιξε, τούς Χρυσαυγίτες, σε μια κόλα χαρτί, τούς έδωσε τη ρετσινιά τής εγκληματικής Οργάνωσης και τούς έκανε δέσμιους τού Τσίπρα και δεν βγάζουν άχνα πια. Μ' αυτές τις χαζομάρες τους, και πολλές άλλες, οι Χρυσαυγίτες πετάχτηκαν έξω από το γήπεδο, για να μείνω στο συμβολισμό, και τραβούν τώρα τα γένια τους όσοι έχουν και οι άλλοι τα ...τέτοια τους, χωρίς να βλέπουν φως μέσα στη σπηλιά που τους έχουν κλειδώσει οι επαγγελματίες τού πολιτικού μας κατεστημένου. Κανονικά, αν είχαν πολιτική σκέψη και κάποια πείρα για το πώς λειτουργούν τα πολιτικά πράγματα στην έρμη χώρας, θα έπρεπε το ποσοστό τους να ξεπερνούσε σήμερα το 16%. Οπότε μια βαριά ταφόπετρα πάνω στους Ακροδεξιούς που έχουν χάσει τη μπάλα κι είναι απλώς ένας σκιώδης πολιτ σχηματισμός τού τόπου μας και τίποτε άλλο. Γι' αυτό φίλοι, δεξιοί κι αριστεροί, πεδίον λαμπρόν για τον ταλαντούχο Δημαγωγό μας Αλέξη.(Ο.Ε.)

Κιλκίς

Όλη η Ευρώπη πάει δεξιά και συντηρητικά, εμείς ακόμα βαυκαλιζόμαστε με τσε γκεβάρες και αριστερά κτλ. Τα δε σύνορα ορθάνοιχτα.... Και κανείς δεν μιλάει. Μακάρι να είχαμε ένα παληκάρι σαν και τον πατριώτη Κουρτζ.

Πω πωωω !

Τι μας λες και μας κανεις να δακρυζουμε; Και ο Χιτλερ "πατριωτης" ηταν. Οπως το "παλικαρι" σου. Διαφωνεις; Μηπως, λεω μηπως δεν αρκει να εισαι "πατριωτης";

Οποτε συντροφε

Καλλιτερα κομμουνια σαν το Σταλιλν που ξεπαστρεξε καμια 15 εκκατομυρια περισσοτερους απο το Χιτλερ.

cc

'' Προωθώντας ακροδεξιά θέματα, θέλει να μειώσει τα επιδόματα για όλους τους αλλοδαπούς, να μειώσει τη γραφειοκρατία της Αυστρίας και να κρατήσει την ΕΕ έξω από τις εθνικές υποθέσεις '' Όσο η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα θα θεωρεί ακροδεξιά θέματα τα παραπάνω,τόσο θα αναδεικνύονται κυβερνήσεις πατριωτικές όπως του Κούρτς στην Αυστρία ή του Ορμπάν στην Ουγγαρία. Συνεχίστε λοιπόν,είστε σε καλό δρόμο..

Bill Maniatis

"Οι σκληρές θέσεις του Κουρτς για το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίες απέχουν ελάχιστα από εκείνες των ακροδεξιών Ελευθέρων"....hahahahahahaha ! These are the wishes of the people that do not want to see illegals all over their country. Kapish ? Out of touch with the mainstream Europe. This is why Greece will pay a dear price for thinking like....1968 ! Anytime I come to Greece a I see a defeated people walking scared while the Pakis, and all others are the real "bosses". They are shaven ; clean and walk like the bosses. So who is the host and who is the guest in your country ? You chose to be weak and lazy but you call it tolerance and democracy. You have neither. You behave like the worst fascists not accepting any opposing view and there is only lawlessness in your country. Disgusting.

Χρισαυγιτις

Εμα τιμι χρυσι αυγι. Σε μερικά χρόνια θα ιμαστε κιβερνιση

Κοντα στο νου κ' η γνωση

Πέρασα 50 χρόνια στην Αυστρία, ακουστε με και μενα. Τον Κουρτς, αποφοιτο γυμνασιου και αιωνιο φοιτητη, τον εβαλαν σε ηλικια 27 χρονων σε υφυπουργικη θεση (για την ενσωματωση των μεταναστων). Ειχε και εχει δυο ισχυρους πατρονονους στο κομμα του. Χωρις το ΟΚ απο αυτους ουτε θυρωρος δεν γινεσαι εκει μεσα. Για να γινει γνωστος αρχισε, μετα την προωθηση του σε ΥΠΕΞ, να κανει τον "σκληρο". Το κομμα του εκανε μια πολυ εξυπνη κινηση μαρκετινγκ: τον εβαλε μπροστα, τροποποιησε το ονομα του και εκρυψε κυριολεκτικα ολους τους παλαιοκομματικους βρυκολακες που ω του θαυματος, αμεσως μετα την νικη του χθες βραδυ βγηκαν απ τις κρυψωνες τους και ξαναεμφανιστηκαν στο προσκηνιο στην TV. Παρακολουθησα την προεκλογικη εκστρατεια και μπορω να πω οτι δεν ειδα και ακουσα κανεναν αλλον στην προπαγανδα τους εκτος απο τον Κουρτς! Στο κομμα αυτο (το Λαικο Κομμα) δεν αλλαξε τιποτα και δεν προκειται ν' αλλαξει γιατι ζει απο την κακως εννουμενη συντηρηση των συμφεροντων των εργοδοτων, των μεγαλοκεφαλαιουχων, και των αγροτων. Ο Κουρτς δεν λεει, δεν κανει και ουτε καν σκεπτεται τιποτα που δεν του το υπαγορευουν η επιτρεπουν οι πατρονοι του και οι παλαιοκομματικοι μεγαλοκομματαρχες. Την υπαρξη του την οφειλει στο προσφυγικο και σε τιποτα αλλο, οπου λεει παντα τα ιδια αυτονοητα με πρωτογονα συμπερασματα του τυπου "πρεπει να σταματησουμε την παρανομη μεταναστευση" λες οι αλλοι δεν θελουν να την σταματησουν η "θα υπαρχουν συνοριακοι ελγχοι για να σταματησει η ροη" λες και οι λαθρομεταναστες περνανε απο τους συνοριακους σταθμους. Το κομμα του εμπαινε και μπαινει παντα φρενο σε κοινωνικες μεταρυθμισεις υπερ των ασθενεστερων και ειχε και εχει και τον λογο του: Μολις πριν μια εβδομαδα ψηφιστηκε στη Βουλη νομος για την εξισωση των δικαιωματων των εργατων με τους υπαλληλους (οι εργατες ειχαν τριτης κατηγοριας, υποδεέστερα δικαιωματα, λιγοτερη αδεια, συντομοτερη αναρρωτικη αδεια, χαμηλοτερους μισθους ανα κατηγορια κλπ.). Τον νομο αυτον τον ψηφισε ολη η Βουλη, ακομα και το "Κομμα της Ελευθεριας" εκτος απο το κομμα του Κουρτς (λογικο γιατι αντιπροσωπευει τα συμφεροντα των εργοδοτων που πρεπει τωρα να βαλουν το χερι στη τσεπη). Ετσι οπως διαμορφωθηκε το σκηνικο ειναι θεμα χρονου να απομονωθει η χωρα εαν κανει συνασπισμο με το Κομμα της Ελευθεριας που ειναι ακριβως το ιδιο με το κομμα της Λεπεν η την "Εναλλακτικη για την Γερμανια" (AfD). Εχει ξανασυμβει το ιδιο την δεκαετια του 80 οταν παλι το κομμα του Κουρτς ειχε κανει συνασπισμο με το Κομμα της Ελευθεριας.

Bill Maniatis

Has anyone of you read the news from Austria ? Do you understand what the average citizen wants in that stable and very prosperous country want from their political parties ? More than anything else they want law and order. They do not tolerate masked anarcho commies destroying public and private properties and threatening lives. They have no patience for non stop demonstrations that kiss the economy. They want enforcement of the law. Ah yes..and for those who come to their country they must respect the laws and the culture. Only Greece is the "jungleland of Europe" and will pay a dear price as all countries close their borders.

Ωμέγα

Ξυπνάει σιγά σιγά η πονόψυχη Ευρώπη και θα στείλει τις μαντήλες και τις παντόφλες πίσω στα τσαντίρια τους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

interpol_chief

Λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Μενγκ Χονγκγουέι από τις κινεζικές αρχές, η σύζυγός του εκφράζει ανησυχία για το εάν ζει - «Πιστεύω ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Δεν είμαι σίγουρη ότι ζει»

20186140

Το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων αναφέρει ότι η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση ενδέχεται να μην γίνει σήμερα, αλλά να μετατεθεί για άλλη μέρα – Το VMRO-DPMNE εμμένει στην καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών