Σε άνευ προηγουμένου κυνήγι των ομοφυλόφιλων έχει επιδοθεί η αστυνομία στην Τσετσενία, στο πλαίσιο του οποίου την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 100 άτομα και τρία εξ αυτών δολοφονήθηκαν.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novoya Gazeta, στην Τσετσενία άνοιξε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους στον κόσμο, μια ενέργεια που ανακαλεί μνήμες από την εποχή του Χίτλερ την δεκαετία του '30. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων καταγγέλλουν ότι οι ομοφυλόφιλοι που έχουν συλληφθεί υποβάλλονται σε βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου, προκειμένου να αποκαλύψουν τα ονόματα και άλλων ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα των LGBT (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικά άτομα).
Στην χώρα του Βόρειου Καύκασου έχουν ήδη ανοίξει αρκετά στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους, με μεγαλύτερο εκείνο στην πόλη Αργκούν, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις πρώην αρχηγείου του στρατού.
Η Σβετλάνα Ζακχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού δικτύου των LGBT, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο:
«Ομοφυλόφιλοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται και εμείς εργαζόμαστε για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ ορισμένοι (ομοφυλόφιλοι) έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. Όσοι έχουν κατορθώσει να αποδράσουν κατήγγειλαν ότι στο ίδιο δωμάτιο ήταν 30 με 40 άτομα. Υπέστησαν βασανιστήρια με ηλεκτρικές συσκευές και ξυλοκοπήθηκαν άγρια, κάποιες φορές μέχρι θανάτου».
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ
Ένας από τους κρατούμενους ομοφυλόφιλους, που κατάφερε να αποδράσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, δήλωσε στην εφημερίδα Novoya Gazeta ότι οι φυλακισμένοι υποβάλλονταν σε βασανιστήρια μέχρι να αποκαλύψουν τα ονόματα και άλλων ομοφυλόφιλων. Ένας άλλος πρώην κρατούμενος αποκάλυψε ότι πριν συλληφθεί είχε αναγκαστεί να δωροδοκεί με χιλιάδες ρούβλια αστυνομικούς κάθε μήνα, ώστε να επιζήσει.