Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

«Δεν μοιραζόμαστε κοινό όραμα» με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, διαπίστωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ - Η Κριμαία είναι πιο σημαντική για εμάς από ό,τι τα Φόκλαντς για τη Βρετανία

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία
Χρήσιμη χαρακτήρισε τη διάρκειας 5 ωρών συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι ΗΠΑ και Ρωσία «δεν έχουν κοινό όραμα» γαι την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα σχέδιο εισβολής στην ανατολική Ουκρανία αλλά πρόσθεσε παράλληλα ότι η Μόσχα θα σεβαστεί την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας την Κυριακή.

Κλείσιμο
Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει τη σημασία που έχει για τη Ρωσία η Κριμαία είπε ότι είναι σαφώς μεγαλύτερη από ό,τι για παράδειγμα τα Φόκλαντς για τη Βρετανία.

Επισήμανε, μάλιστα, πως αν το Κόσοβο αποτέλεσε ειδική περίπτωση για τη διεθνή κοινότητα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Κριμαία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία που αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη της κρίσης, ο ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι επανειλημμένως είχαμε προειδοποιήσει τους δυτικούς μας συμμάχους.

Πρόσθεσε, δε, ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες με τον Τζον Κέρι ο ρώσος υπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια διατύπωση απειλών αφού, όπως διευκρίνισε, «οι σύμμαχοί μας γνωρίζουν ότι οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για «εποικοδομητικό διάλογο» με τον Ρώσο ομόλογό του.

Τόνισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τον κάλεσε να μεταβεί στο Λονδίνο σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας και προτείνουν θερμά να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Μιλήσαμε για έξι ώρες (με τον Σεργκέι Λαβρόφ) και η συζήτηση ήταν ευθύς, ειλικρινής και εποικοδομητική γιατί ο καθένας παρουσίασε τη δική του οπτική για το ζήτημα», δήλωσε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι παρουσίασε κάποιες ιδέες εκ μέρους του προέδρου που μπορεί να χαράξουν ένα μονοπάτι για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.

Παρόλα αυτά, επισήμανε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, του είπε πως δε θα προχωρήσει σε καμία απόφαση σχετικά με την Ουκρανία πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παράνομο» και πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της Ουκρανίας.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για την επέμβαση στην Κριμαία και τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και τα επεισόδια χουλιγκανισμού που σημειώθηκαν», συμπλήρωσε ο Κέρι, αναφέροντας ότι ήταν ξεκάθαρος με τον Λαβρόφ για πιθανές συνέπειες για τη Ρωσία «αν δεν υπάρξει επίλυση της κρίσης».

Κάλεσε παρόλα αυτά, τον Πούτιν να μην εκλάβει το παραπάνω ως προσωπική απειλή, καθώς, όπως είπε, έχει να κάνει αποκλειστικά με το σεβασμό.

Αλλά συνέχισε, λέγοντας: «Αν δε σταματήσει να απειλεί τον ουκρανικό λαό θα υπάρξουν συνέπειες», διευκρινίζοντας ότι θα οι επιπτώσεις θα είναι εμπορικού επιπέδου.

Για την αποκλιμάκωση της κρίσης δήλωσε πως υπάρχουν επιλογές όπως ο διάλογος, οι επαφές, οι συναντήσεις, μία διμερής συμφωνία που θα προστατεύσει τις μειονότητες, η ενίσχυση από τον ΟΗΕ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να στηρίξουμε μία από αυτές τις επιλογές», ανέφερε λέγοντας πως συμφώνησε με τον Λαβρόφ να παραμείνει σε επαφή σχετικά με την Ουκρανία καθώς και τη Συρία και το Ιράν.

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ουκρανικό λαό και το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά και δημοκρατικά στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει: η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία να γίνονται σεβαστές».

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης