Ευρωκοινοβούλιο: Ενστάσεις εγείρει η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν

Ευρωκοινοβούλιο: Ενστάσεις εγείρει η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν

«Ξεσπάθωσε» ο Ντανιέλ-Κον Μπεντίτ: «Μας θεωρούν ηλίθιους» - Τον χαρακτηρίζουν «υποψήφιο Ποτέμκιν»

Ευρωκοινοβούλιο: Ενστάσεις εγείρει η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Κομισιόν
Αρκετές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό ελιγμό των αρχηγών -κρατών και κυβερνήσεων-, ώστε να παρακάμψουν την Ευρωβουλή.

Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου να κέρδισε τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ στις εσωκομματικές εκλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο και, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, να είναι πλέον υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά πολιτικές ομάδες από τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, του ασκούν δριμεία κριτική, χαρακτηρίζοντάς τον, «υποψήφιο Ποτέμκιν».    

Κλείσιμο
«Μας θεωρούν ηλίθιους» δήλωσε ο Ντανιέλ-Κον Μπεντίτ, πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ. «Ο Μισέλ Μπαρνιέ ήθελε τη θέση, ενώ ο Γιούνκερ είχε δηλώσει πολλές φορές πως δεν τον ενδιαφέρει. Και το ΕΛΚ επέλεξε τον Γιούνκερ».

Παρόλο που ο Ντανιέλ-Κον Μπεντίτ χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, κριτική στην υποψηφιότητα Γιούνκερ ασκείται και από άλλες ομάδες. «Σίγουρα υπήρχαν πολλοί καλύτεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν» υποστήριξε και ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων, Γκι Φερχόφσταντ.  

Πέρα από την κριτική για τις ικανότητες του κ. Γιούνκερ, το ερώτημα που απασχολεί αρκετούς ευρωβουλευτές είναι κατά πόσον είναι ένας «πραγματικός» υποψήφιος ή ένας «υποψήφιος Ποτέμκιν», χαρακτηρισμός που προέρχεται από τα θρυλικά «χωριά Ποτέμκιν», ένα κατασκευασμένο σκηνικό με στρατιώτες μεταμφιεσμένους σε χαρούμενους χωρικούς, τα οποία έστησε ο πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν το 1787, ώστε να πείσει την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη για τις «ιδανικές» συνθήκες της τσαρικής Ρωσίας.

«Βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αν το ΕΛΚ κερδίσει στις ευρωεκλογές, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ τη θέση του Χέρμαν βαν Ρομπάι) και θα προταθεί τότε ένας νέος υποψήφιος για την Κομισιόν, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ ή ο Ντόναλντ Τουσκ (πρωθυπουργός της Πολωνίας)» τόνισε ο Ντανιέλ-Κον Μπεντίτ.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη θέση στο Συμβούλιο, παρά για την Επιτροπή» υποστήριξε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Κατρίν Τροτμάν, των Σοσιαλιστών, μιλώντας στο Euractiv.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιβάλει στους Ευρωπαίους πολίτες τον υποψήφιο που επέλεξαν τα κράτη και δεν ενδιαφέρεται να δεχθεί αυτόν που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες» υπογράμμισε η ίδια.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη υποψήφιος του ΕΛΚ. Αλλά, για τους Σοσιαλιστές, ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής πρέπει να είναι συγκεκριμένος» δήλωσε και ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, συνεχίζοντας: «Αν τα αποτελέσματα μας φέρουν αρκετά κοντά, τότε ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος του Συμβουλίου». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης