Συναγερμός υπό το φόβο επεισοδίων σε μουσουλμανικές χώρες

Συναγερμός υπό το φόβο επεισοδίων σε μουσουλμανικές χώρες

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες τους και σε διπλωματικά κτίρια - Φωτιά σε δύο κινηματογράφους από οργισμένους μουσουλμάνους στο Πακιστάν

PricewaterhouseCoopers: Κέρδισε μια θέση η Αθήνα στη λίστα για επενδύσεις σε ακίνητα
Συναγερμός υπό το φόβο επεισοδίων σε μουσουλμανικές χώρες
Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες τους και σε διπλωματικά κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο, υπό τον φόβο βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής ταινίας, υπό τον τίτλο « Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μετά το τέλος της σημερινής προσευχής, οι μουσουλμάνοι θα ξεχυθούν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεση στους στην ταινία που πυροδότησε νέα κρίση στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο.

Σε Πακιστάν, Τυνησία, Αίγυπτο και Ιράν, όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας . Αλλά και στην Ευρώπη, πολλές χώρες που δημοσίευσαν ή πρόκειται να δημοσιεύσουν περιοδικά με σκίτσα του Μωάμεθ είναι τις τελευταίες ώρες σε επιφυλακή.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ζωή και οι χερσαίες μεταφορές έχουν παραλύσει στο Πακιστάν σήμερα, ημέρα επίσημης αργίας που κηρύχθηκε στη χώρα αργία προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την αντι-ισλαμική ταινία που έχει εξοργίσει τους μουσουλμάνους.

Τα όργανα όμως άρχισαν από νωρίς με δύο κινηματογράφους στη μεγάλη πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν να τυλίγονται στις φλόγες μετά τον εμπρησμό τους από οργισμένους διαδηλωτές.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από τα πυρά φρουρού του ενός κινηματογράφου, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που είχε εισβάλει στην αίθουσα λεηλατώντας και βάζοντας φωτιά, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκοχάρ Αλίρ.

Πολιτικά και θρησκευτικά κόμματα, μεταξύ τους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, κάλεσαν το λαό να καταδικάσει το ιερόσυλο βίντεο απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν σε αρκετές πόλεις, όπως στο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Καράτσι, καθώς και στις πόλεις Πεσαβάρ και Κουέτα για λόγους ασφαλείας.

Οι αρχές στο Ισλαμαμπάντ έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλες διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών καθώς και σε κυβερνητικά κτίρια.

Στα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλεται σήμερα αμερικανικό σποτ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.

Η Αυστραλία έκλεισε προσωρινά σήμερα τη διπλωματική της αποστολή στο Ισλαμαμπάντ για λόγους ασφαλείας.

Οι  μουσουλμάνοι ηγέτες στη Γαλλία κάνουν έκκληση για ηρεμία, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης έχουν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, ενώ οι γαλλικές πρεσβείες, τα προξενεία  και τα σχολεία βάζουν σήμερα «λουκέτο» για προληπτικούς λόγους σε 20 χώρες του πλανήτη. Το κλείσιμο των πρεσβειών και των σχολείων ήταν απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ολάντ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό , ανακοίνωσε προχτές ότι η κυβέρνηση του Παρισιού απαγορεύει τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις υπό το φόβο ταραχών, α-πόφαση που εξόργισε την γαλλική αντιπολίτευση που έσπευσε να υποστηρίξει πως «παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης».  

Ηδη πάντως, ένας ιδιώτης έχει καταθέσει αίτημα για την πραγματοποίηση διαδήλωσης αύριο μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού. Όμως ο διευθυντής της αστυνομίας υπέγραψε απόφαση με την οποία του γνωστοποιεί την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ωστόσο, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αιτήματα για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων αύριο στην γαλλική πρωτεύουσα και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χιλιάδες οργισμένοι μουσουλμάνοι διαδηλώνουν επίσης στη βόρεια Νιγηρία.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη και ανεκτικότητα.

"Καταδικάζουμε καθετί που υποκινεί το θρησκευτικό μίσος, την εχθρότητα και τη βία... Αναγνωρίζουμε πλήρως την ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα του σεβασμού όλων των προφητών οποιασδήποτε θρησκείας", ανακοίνωσε η ΕΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης