Περικυκλωμένος, αλλά ζωντανός φέρεται να είναι ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ η Τρίπολη στο μεγαλύτερο μέρος της έχει παραδοθεί στους αντικαθεστωτικούς.
Παρά το γεγονός ότι δύο γιοι του έχουν ήδη συλληφθεί, ο ίδιος δεν παραδίνεται και μάλιστα οι πιστές του δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και να ελέγχουν το 15 ως 20% της πόλης. Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας.
Στην Τρίπολη πάντως κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και πανηγυρίζει, από την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία στην Τρίπολη, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι. Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.
Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.
Κλείσιμο
Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.
Και η Βρετανία, η χώρα που έπαιξε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την ανατροπή του Καντάφι, κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης να μην προχωρήσει σε αντίποινα, ώστε να μην επαναληφθεί το χάος και η αιματοχυσία που σημειώθηκε στο Ιράκ το 2003 μετά την ανατροπή του καθεστώτος Χουσέιν. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις σύντομες διακοπές του στη νοτιοδυτική Αγγλία για να προεδρεύσει σε συνάντηση του κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας.
Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο "σημείο μη επιστροφής" και ο λίβυος "τύραννος" πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο", τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ. "Το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η αιματοχυσία είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να παραδεχτούν ότι η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος, είπε ακόμα ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "ο Καντάφι πρέπει να αποδεχτεί την αλήθεια ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία μια και καλή".
Πώς φτάσαμε εδώ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις τελευταίες ημέρες την αεροπορική τους δραστηριότητα γύρω από την Τρίπολη, χρησιμοποιώντας οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στο να γείρει η ζυγαριά υπέρ των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, γράφουν οι New York Times. Επικαλούμενη αξιωματούχους, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία είχε εφαρμόσει τις τελευταίες ημέρες συνεχή παρακολούθηση πάνω και γύρω από τις ζώνες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator για να εντοπίζουν, παρακολουθούν και ορισμένες φορές να πλήττουν τα στρατεύματα του Καντάφι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες είχαν στείλει στη Λιβύη ειδικές μονάδες για να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς, προσθέτει η εφημερίδα.
Μέχρι το Σάββατο, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του είχαν πραγματοποιήσει συνολικά 7.459 αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν οι New York Times. Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο κατέστρεψαν τις στρατιωτικές υποδομές του καθεστώτος αλλά μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα των πιστών στον Καντάφι αξιωματικών να διοικούν τα στρατεύματά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Αυτά τα Χριστούγεννα απολαμβάνουμε στην ΕΟΝ πλούσιο κινηματογραφικό περιεχόμενο, μεγάλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και το γιορτινό pop-up κανάλι NovaChristmas – Δες πώς μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση εντελώς δωρεάν για ένα μήνα.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια μακρινή και αφηρημένη έννοια. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αγγίζει την καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού – από το κόστος της ενέργειας, μέχρι την ασφάλεια της κατοικίας και της υγείας των μελών της οικογένειας.