Πρωθυπουργός Ταλιμπάν: Η εποχή της αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν τελείωσε
Στη συνέντευξή του ο Μουλά Χασάν Αχούντ τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στον αφγανικό λαό
Ο προσωρινός πρωθυπουργός των Ταλιμπάν κάλεσε πρώην αξιωματούχους να επιστρέψουν στη χώρα, με την ασφάλειά τους να είναι εγγυημένη, δήλωσε σήμερα ο Μουλά Χασάν Αχούντ στο Al Jazeera.
Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στον αφγανικό λαό.
«Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες για αυτήν την ιστορική στιγμή και η εποχή της αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν τελείωσε», είπε.
Σε ακόμη μία κίνηση που εγείρει προβληματισμό προχωρούν οι Ταλιμπάν καλύπτοντας με τα χρώματα της σημαίας τους τόσο τον χώρο έξω από τηνπρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, όσο και τοιχογραφίες στις οποίες απεικονίζονται σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της Αμερικής, ανάμεσά τους και η συμφωνία για ειρήνη.
Πολύχρωμες τοιχογραφίες με Αφγανούς πρόσφυγες, τη συμφωνία για ειρήνη με τους Ταλιμπάν, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στους δρόμους της Καμπούλ, αντικαθίστανται με σημαίες της οργάνωσης και ισλαμιστικά συνθήματα.
Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι Ταλιμπάν εθεάθησαν ναζωγραφίζουν σημαία σε τοίχο έξω από την αμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ.
Στο έλεος της απόλυτης κυριαρχίας των Ταλιμπάν βρίσκεται το Αφγανιστάν, αφότου η ισλαμιστική οργάνωση κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο της χώρας, αιχμαλωτίζοντας τους αντάρτες της επαρχίας Παντζσίρ. Η διάθεση για συνεργασίες και σεβασμό ελευθεριών που προέβαλαν, αρχικώς, οι Ταλιμπάν φαίνεται να πέφτουν, τις τελευταίες ώρες, στο κενό δεδομένων των θηριωδιών που έχουν ήδη καταγραφεί και που βασίζονται στην εφαρμογή της πιο σκληρής πτυχής του νόμου της σαρία.
Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, στις15 Αυγούστου, έχουν προσπαθήσει να δώσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα. Ωστόσο, σε περιοχές του Αφγανιστάν αναφέρονται περιστατικά βίας και καταστολής.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει δολοφονίες εκδίκησης, κρατήσεις και εκτελέσεις θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι Ταλιμπάν δημοσίως έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα επιδιώξουν αντίποινα εις βάρος όσων εργάστηκαν για την προηγούμενη διακυβέρνηση.
Η εικόνα για το τι επικρατεί στο Αφγανιστάν είναι θολή, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον. Υπάρχουν και Αφγανοί που επέλεξαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ο απόλυτος one-stop προορισμός των πασχαλινών αγορών, με γευστικές και οικονομικές επιλογές για κάθε νοικοκυριό. Από το αρνί και το κατσίκι μέχρι τα τσουρέκια, τα σοκολατένια αυγά και τα κρασιά προσφέρονται επιλογές τόσο online όσο και στα supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος για ένα ολοκληρωμένο πασχαλινό τραπέζι με ποιότητα, ποικιλία και προσφορές.
Χάρις στο ισχυρό 5G δίκτυό της, η Nova αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των ευρυζωνικών οικιακών συνδέσεων και -λειτουργώντας ως τεχνολογικός επιταχυντής- προσφέρει για πρώτη φορά στην αγορά ασύρματη σύνδεση έως 500 Mbps, χωρίς καλώδια και χρονοβόρες εργασίες.
Τον απόλυτο θρίαμβο αποτέλεσαν για την bwin τα Sports Marketing Awards 2026, καθώς κατέκτησε 11 βραβεία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της παρουσία στον ελληνικό αθλητισμό και την επιτυχημένη υλοποίηση καινοτόμων δράσεων χορηγίας.