Νέα πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, οι τέταρτες σε δύο χρόνια

Νέα πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, οι τέταρτες σε δύο χρόνια

Το Ισραήλ βυθίζεται εκ νέου σε πολιτικό χάος - Διαλύθυκε η Βουλή -  Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με την οργή των συμπολιτών του για τον χειρισμό της πανδημίας αλλά και με τη Δικαιοσύνη

netania33
Στη δίνη πρόωρων βουλευτικών εκλογών -τις τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια- στροβιλίζεται το Ισραήλ καθώς η Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) απέτυχε χθες τα μεσάνυχτα να ανταποκριθεί στην προθεσία έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι Ισραηλινοί καλούνται λοιπόν εκ νέου στις κάλπες την 23η Μαρτίου του 2021 την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουν και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό Μπένι Γκραντς εκτοξεύουν απειλές ο ένας στον άλλον για την πολιτική αβεβαιότητα στην οποία βυθίζεται εκ νέου η χώρα.

Ο πρόεδρος της ισραηλινής βουλής ανακοίνωσε χθες το βράδυ τη διάλυσή της την ώρα που ο Μπένζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την οργή των συμπολιτών του για τον χειρισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αλλά και με τη Δικαιοσύνη, στην οποία δικάζεται για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Η κυβέρνηση συνεργασίας του «Λικούντ» του κόμματος του Νετανιάχου, και του κόμματος «Μπλε και Λευκό» του υπουργού Άμυνας, στρατηγού εν αποστρατεία, Μπένι Γκραντς, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και να υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Τα 49 από τα 120 μέλη της Κνεσέτ καταψήφισαν την πρόταση νόμου που προέβλεπε να παραταθεί η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα.

Οι 47 τάχθηκαν υπέρ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του σώματος είτε απείχαν, είτε απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Κλείσιμο
Για τους πολιτικούς αναλυτές, πάντως, ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευση της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού.

Η κυβέρνηση συνεργασίας των πρώην πολιτικών αντιπάλων -Νετανιάχου και Γκαντς- ήταν εξαρχής προβληματική, όμως οι εντάσεις κλιμακώθηκαν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα όριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου άλλαξε γνώμη αξιώνοντας να εγκριθεί ο προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Όπως επισημαίνουν οι επικριτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού, την πολιτική κρίση την προκάλεσε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να αποτρέψει την πρωθυπουργοποίηση του Γκαντς το φθινόπωρο του 2021, κάτι που όριζε επίσης το σύμφωνο των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εξάλλου έχει και τις δημοσκοπήσεις με το μέρος του.

Το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το κεντρώο κόμμα «Μπλε και Λευκό» του Γκραντς δεν συμφωνούσαν σε βασικά θέματα όπως για τους διορισμούς δικαστών και τις εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήκει στο «Μπλε και Λευκό».

Αν και ο «Μπίμπι» (παρατσούκλι του Νετανιάχου) παραμένει ο πιθανότερος νικητής των εκλογών του Μαρτίου, η ίδρυση νέου κόμματος από τον Γεδεών Σάαρ, δεξιό αντίπαλο του Νετανιάχου, μπορεί να ταράξει τα νερά στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ.

Το κόμμα «Τίκβα Χαντάσα» («σημαίνει Νέα Ελπίδα») μπαίνει δυναμικά στις δημοσκοπήσεις κατακτώντας τη δεύτερη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου KAN, το 39% των Ισραηλινών ψηφοφόρων προτιμούν τον Νετανιάχου για πρωθυπουργό ενώ το 36% τον Γεδεών Σάαρ.

Στο μεταξύ, η ποινική διαδικασία σε βάρος του Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Γκαντς να κατηγορεί τον αρχηγό του Λικούντ πως κάνει τα πάντα για να αποφύγει την καταδίκη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κεντρώος υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς είχε ανακοίνωσε τη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής η οποία θα διερευνούσε την υπόθεση πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στο Ισραήλ στην οποία εμπλέκονται πρόσωπα που συνδέονται με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή αστυνομία ερευνά πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους ως υπόπτους διαφθοράς στην πώληση στρατιωτικών υποβρυχίων του γερμανικού κολοσσού «ThyssenKrupp» έναντι περίπου δύο δισεκ. δολαρίων (1,6 δισεκ. ευρώ).

Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, είναι ο δικηγόρος του Νετανιάχου Νταβίντ Σίμρον.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη, ο Μπένι Γκαντς είχε κατηγορήσει ευθέως τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά σε τρεις υποθέσεις, ότι έχει βάλει στην τσέπη το ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση αυτών των υποβρυχίων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες στη διάρκεια της θητείας του, σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Συγκλονιστικό βίντεο: Η χρονιά της πανδημίας σε τρία λεπτά

Το «αγόρι-δικαστής» που σκότωσε η Κόζα Νόστρα θα οσιοποιηθεί από το Βατικανό 

Σε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Έδεσσα και Βέροια ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης