Στο 10% μειώνεται η συμμετοχή στα φάρμακα ασθενών με ψωρίαση

Στο 10% μειώνεται η συμμετοχή στα φάρμακα ασθενών με ψωρίαση

Η ψωρίαση εντάχθηκε στον κατάλογο των παθήσεων τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη συμμετοχή – Το ποσοστό συμμετοχής μειώνεται από το 25% στο 10%

proriasi
Η ψωρίαση εντάχθηκε, μετά από χρόνια προσπαθειών, στον κατάλογο των παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Εφεξής, οι ασθενείς με ψωρίαση θα καταβάλλουν 10% ποσοστό συμμετοχής για την τοπική ή/και συστηματική τους θεραπεία, από το 25% που ίσχυε έως σήμερα, βάσει κοινής Υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας (ΦΕΚ Β 4698/2018).

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, ζουν 200.000 άνθρωποι με ψωρίαση και μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ένα μεγάλο ποσοστό της θεραπευτικής τους αγωγής.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασθενείς με ψωρίαση ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ, κ. Κώστας Λούμος σημείωσε: «Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες του ΚΑΛΥΨΩ με συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας, ανταλλαγή αλληλογραφίας και συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, πετύχαμε μια μεγάλη νίκη! Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους τους ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι ζουν με μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Αυτή η απόφαση προσφέρει μεγάλη ανακούφιση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της παρατεταμένης κρίσης. Πλέον, οι ασθενείς μπορούν να επικεντρωθούν στη θεραπεία τους και την καλύτερη διαχείριση της νόσου».

«Χαιρετίζουμε θερμά την απόφαση των Υπουργών ως σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια του συλλόγου μας για προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψωρίαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της πρόσβασης των περίπου 200.000 ασθενών στις απαραίτητες γι’ αυτούς θεραπείες και δημιουργεί θετικές προοπτικές για την καλύτερη κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών τους. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι τα άτομα με ψωρίαση στη χώρα μας έχουν δυνατή φωνή και με ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία μπορούν να πετύχουν πολλά. Ασφαλώς, δεν σταματάμε εδώ και αναμένουμε με ανυπομονησία την εκπλήρωση των υπολοίπων δεσμεύσεων του Υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», Τίνα Κουκοπούλου.


Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες».

Κλείσιμο
Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης