Ο Ζούκερμπεργκ τα βρήκε «σκούρα» με τον Ελληνοαμερικανό Τζον Σαρμπάνη

Ο Ζούκερμπεργκ τα βρήκε «σκούρα» με τον Ελληνοαμερικανό Τζον Σαρμπάνη

Δεύτερη ημέρα «ανάκρισης» του Mr. Facebook στην Ουάσινγκτον για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών - Ο Ζούκερμπεργκ απέτυχε να πείσει ότι εγγυάται ασφάλεια και αμεροληψία

Sarbanes
Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Σαρμπάνης, ως εκπρόσωπος των Δημοκρατικών του Μέριλαντ στην Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για μεροληψία του Facebook υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016. «Το ερώτημα» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρμπάνης στον 33χρονο δισεκατομμυριούχο και ιδρυτή του πιο δημοφιλούς social medium στον κόσμο «είναι εάν τον πολιτικό βίο στις ΗΠΑ θα τον ρυθμίζουμε εμείς, ο Αμερικανικός λαός, ή εσείς κύριε Ζούκερμπεργκ;» Κατά τον Σαρμπάνη, το Facebook εξελίσσεται «σε μια υπερ-δομή, η οποία ορίζει τα δεδομένα της πολιτικής στην Αμερική».
 
Ο Τζον Σαρμπάνης ήταν ένας από τους πολιτικούς που εξέτασαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά τη δεύτερη ημέρα των εξηγήσεων που κλήθηκε να δώσει στην Ουάσινγκτον, σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytics και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook. Ο Σαρμπάνης ήταν από τους πλέον αυστηρούς και διεισδυτικούς βουλευτές απέναντι στον Ζούκερμπεργκ. Τον οποίον και δεν δίστασε να μεμφθεί ότι προεκλογικώς διαφήμισε μέσω του Facebook 90 φορές περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την Χίλαρι Κλίντον. Συγκεκριμένα, ο Σαρμπάνης είπε ότι το 2016 εμφανίστηκαν 5.9 εκατ. διαφημιστικές καταχωρίσεις υπέρ του Τραμπ, έναντι μόλις 66.000 της Κλίντον. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποπειράθηκε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «το Facebook προσέφερε διαφημιστικές υπηρεσίες και συμβουλές σε αμφότερους τους υποψηφίους για την Προεδρία» και ότι δεν υπήρξε μεροληψία υπέρ του Τραμπ. Ο Τζον Σαρμπάνης, σε έντονο ύφος, κατέστησε σαφές στον Ζούκερμπεργκ ότι δεν του επιτρέπει να υπεκφεύγει παίζοντας με τις λέξεις και επιπλέον απαίτησε να δει τις συμβάσεις που είχε συνάψει το Facebook στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με την Χίλαρι Κλίντον.

Στην άμυνα ο Ζούκερμπεργκ 
Γενικώς, ως απολογούμενος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο Ζούκερμπεργκ προσπάθησε να εφαρμόσει την ίδια παρελκυστική τακτική της «κάλυψης-απόκρυψης», προστατεύοντας τον εαυτό του και την κολοσσιαία του εταιρεία. Ωστόσο, αντίθετα από την Τρίτη, η ανάκριση της Τετάρτης ήταν πολύ πιο σκληρή και ουσιαστική. Ο Ζούκερμπεργκ βρέθηκε αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές κατηγορίες, σε μια ποικιλία που περιελάμβανε από τον ρόλο του Facebook στην πολιτική χειραγώγηση των ψηφοφόρων, έως τη διακίνηση παράνομων οπιούχων σκευασμάτων.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, σε πνεύμα παραπλήσιο με αυτό του Σαρμπάνη, η επίσης Δημοκρατική βουλευτής της Φλόριντα Κάθι Κάστορ είπε στον Μαρκ Ζούκερπεργκ ότι «έχετε κάνει συμφωνία με τον διάβολο. Αλλά στους Αμερικανούς δεν αρέσει να χειραγωγούνται. Δεν τους αρέσει να τους κατασκοπεύουν. Το Facebook έχει γίνει πια ένα μέρος όπου εσείς παρακολουθείτε τους πάντες. Μαζεύετε δεδομένα σχεδόν για οποιονδήποτε. Δεν πιστεύω ότι το καταλαβαίνει αυτό ο μέσος Αμερικανός. Παρακολουθείτε τους χρήστες του Facebook ακόμη και όταν έχουν αποσυνδεθεί από την πλατφόρμα σας. Ο Ζούκερμπεργκ προσπάθησε να αμυνθεί, η Κάστορ όμως συνέχισε ακάθεκτη: «Συγκεντρώνετε προσωπικά στοιχεία ανθρώπων που δεν είναι χρήστες του Facebook. Ναι ή όχι;» Ο Ζούκερμπεργκ τα έχασε προς στιγμήν, οπότε η Κάθι Κάστορ βρήκε την ευκαιρία να τον στριμώξει ακόμη πιο πολύ: «Μας παρακολουθείτε όλους, οπουδήποτε κινούμαστε. Έτσι δεν είναι;»

Η πάγια γραμμή άμυνας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ προκειμένου να αποκρούσει τις αιτιάσεις των πολιτικών που παρατάχθηκαν απέναντί του και τον ανέκριναν επί σχεδόν πεντάωρο για δεύτερη ημέρα, ήταν ότι «όλοι κάνουμε λάθη, τα αναγνωρίζουμε και θα βελτιωθούμε». Παράλληλα, ο Ζούκερμπεργκ θέλησε να αντεπιτεθεί, κατηγορώντας το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αόριστα, ότι «κάτι κακό συμβαίνει εκεί» σε σχέση με το τμήμα Ψυχομετρικών ερευνών. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιου είδους δικαστική συνέχεια στη διαμάχη του Facebook με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Cambridge Analytica αλλά και το ίδιο το Κέιμπριτζ. Όμως, εκ μέρους του φημισμένου Πανεπιστημίου, υπήρξε άμεση αντίδραση, με κάθετη απόρριψη των υπαινιγμών του Μαρκ Ζούκερμπεργκ: «Οι ερευνητές μας δημοσιεύουν έρευνες σχετικά με τα στοιχεία ατόμων που κάνουν χρήση του Facebook από το 2013. Οι έρευνες αυτές αναπαράγονται σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και στα ΜΜΕ παγκοσμίως. Σε κάποιες από αυτές τις έρευνες, όπως αυτή του 2015, έχουν συνεισφέρει και υπάλληλοι του Facebook».

Εκτεθειμένοι στο Facebook 
Αντί άλλου συμπεράσματος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η παρουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην Ουάσινγκτον μάλλον ανέδειξε τα τρωτά σημεία του Facebook και τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας απέτυχε να καθησυχάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με το απόρρητο των στοιχείων που κυκλοφορούν ή και αποθηκεύονται στα αρχεία του Facebook. Οπότε, μια μεγάλη συζήτηση για το πόσο ασφαλές είναι το πιο διαδεδομένο σήμερα μέσον κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά μόλις αρχίζει. Και όχι με ιδιαίτερα καλούς οιωνούς, εφόσον ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι ακόμη και τα δικά του προσωπικά δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί από τρίτους, εν αγνοία του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης