Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.): Οι 700 γενναίοι Θεσπιείς και άλλες μικρές ιστορίες

Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.): Οι 700 γενναίοι Θεσπιείς  και άλλες μικρές ιστορίες

Σε άρθρο μας στις 21/08/2016 στο protothema.gr, είχαμε αναφερθεί σε ορισμένες άγνωστες πτυχές της μάχης των Θερμοπυλών. 

Το άρθρο διαβάστηκε πολύ και τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των αναγνωστών ήταν, όπως σχεδόν πάντα, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Επανερχόμαστε σήμερα, μετά τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερου υλικού, για να αναφερθούμε εκτενέστερα στους Θεσπιείς, που έμειναν με τη θέλησή τους κοντά στον Λεωνίδα και σκοτώθηκαν. Θα γράψουμε επίσης μερικές άγνωστες ακόμα πτυχές της μάχης των Θερμοπυλών (480 π.Χ.).

ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ;

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, μόλις μαθεύτηκε στο ελληνικό στρατόπεδο ότι οι Πέρσες υπό τον Υδάρνη έρχονται να τους κυκλώσουν, ο Λεωνίδας διέταξε τους συμμάχους του να φύγουν. Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή,  σύμφωνα με την οποία οι σύμμαχοι έφυγαν με δική τους πρωτοβουλία, καθώς έβλεπαν ότι σίγουρα θα σκοτώνονταν.
Στις Θερμοπύλες έμειναν λοιπόν 300 (ή 298 όπως είδαμε) Σπαρτιάτες, με αρκετούς είλωτες(3;) ο καθένας, 700 Θεσπιείς, καθένας από τους οποίους συνοδευόταν από έναν ελαφρά οπλισμένο πολεμιστή, 400 Θηβαίοι και ο Ακαρνάνας μάντης Μεγιστίας, που είχε «δει» το τέλος, ωστόσο προτίμησε να μείνει δίπλα στον Λεωνίδα. Τον συνόδευε ο μοναχογιός του, τον οποίο ο Μεγιστίας έδιωξε πριν τη μάχη, για να σωθεί.
ΟΙ 700 ΘΕΣΠΙΕΙΣ - Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Όπως γράφει ο Ηρόδοτος, οι Θεσπιείς έμειναν με όλη την καλή τους θέληση και είπαν ότι ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν τον Λεωνίδα και τους άνδρες του. Αρχηγός των 700 Θεσπιέων ήταν ο Δημόφιλος, γιος του Διαδρόμου. Όλοι οι Θεσπιείς πολέμησαν ηρωικά και σκοτώθηκαν. Ξεχώρισε για τη γενναιότητά του ο Διθύραμβος, γιος του Αρματίδη.
Δυστυχώς, δεν βρήκαμε σε όλες τις (μη διαδικτυακές) πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας άλλα στοιχεία για τους γενναίους Θεσπιείς.
Μόλις την άνοιξη του 1997, μετά από 2.477 χρόνια από τη μάχη του 480 π.Χ, με την ανέγερση απλού, συμβολικού αγάλματος, ενός φτερωτού νεανία δίπλα στο άγαλμα του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του στις Θερμοπύλες, έγινε το πρώτο βήμα για την ανάδειξη της θυσίας των Θεσπιέων.
ΟΙ 400 ΘΗΒΑΙΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Πολύς λόγος έγινε από την αρχαιότητα ήδη για το αν οι 400 Θηβαίοι που έμειναν και πολέμησαν με τον Λεωνίδα το έκαναν εκούσια ή όχι.
Ο Ηρόδοτος γράφει ότι οι Θηβαίοι δεν έμειναν με τη θέλησή τους, αλλά εκβιαζόμενοι, γιατί τους κρατούσε ο Λεωνίδας ως ομήρους.
Ο Βοιωτός (από τη Χαιρώνεια), Πλούταρχος, στο «Περί Ηροδότου κακοηθείας ,31», επικρίνει σφοδρά τον Ηρόδοτο, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει πώς 300 Σπαρτιάτες κρατούσαν με τη βία 400 Θηβαίους που ήθελαν να φύγουν. Επισήμανε μάλιστα δηκτικά ότι αν είχαν έτσι τα πράγματα, ο Λεωνίδας θα ήταν καλύτερο να τους διώξει με τη συνοδεία των Πελοποννήσιων, που αναχωρούσαν από το πεδίο της μάχης.
Στο βιβλίο του «Οι Ελληνοπερσικοί Πόλεμοι» ο Peter Green  γράφει χαρακτηριστικά:
«(Οι Θηβαίοι) ήταν δεσμευμένοι στον Ξέρξη, όπως όλοι γνώριζαν ανεπίσημα, αλλά υπήρχε μια πιθανότητα να αποδειχθεί επιτυχής η άμυνα στις Θερμοπύλες».
Δόθηκε λοιπόν στον Λεωνίδα μια συμβολική δύναμη 400 ταραχοποιών, που είχαν αντιπερσικά φρονήματα, μια χειρονομία που δεν εξυπηρετούσε σημαντικά κανέναν εκτός από την ίδια τη θηβαϊκή κυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γράφει:

«Οι Θηβαίοι πολέμησαν την τελευταία αυτή μέρα χωρίς να το θέλουν κι όταν οι χιλιοπληγωμένοι Σπαρτιάτες και Θεσπιείς υποχώρησαν μέσα από τις πύλες, οι Θηβαίοι χωρίστηκαν από αυτούς, πλησίασαν τους εχθρούς και άπλωσαν τα χέρια, ζητώντας συγχώρηση και φωνάζοντας ότι ήταν φίλοι και υπήκοοι του μεγάλου βασιλιά (Ξέρξη) και ότι τους εκβίασαν να έρθουν στις Θερμοπύλες, πράγμα που βεβαιώνουν και οι Θεσσαλοί. Οπότε όσοι από αυτούς δεν σκοτώθηκαν, πριν να καταλάβουν οι Πέρσες περί τίνος πρόκειται, αξιώθηκαν της συγγνώμης. Όμως στιγματίστηκαν με βασιλικά σημάδια και πρώτος απ' όλους ο στρατηγός τους Λεοντιάδης».
Μάλιστα, επικρίνει τον Πλούταρχο, ο οποίος γράφει ότι αρχηγός των Θηβαίων στις Θερμοπύλες ήταν ο Ανάξανδρος και όχι ο Λεοντιάδης και ήταν παράλογο να επιβάλλει ο Ξέρξης την ντροπή του στιγματισμού σε φίλους και υπηκόους, παίρνοντας έτσι ουσιαστικά το μέρος του Ηροδότου στην άτυπη αυτή «διαμάχη».
Μόνο που κρατά μια επιφύλαξη για τον στιγματισμό τους, καθώς γράφει (ο Κ. Παπαρρηγόπουλος), ότι αυτό διαδόθηκε μετά την περιφρόνηση που αντιμετώπισαν οι Θηβαίοι μετά την οριστική απομάκρυνση των Περσών από την Ελλάδα.ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ (ΜΙΚΡΕΣ Ή ΜΕΓΑΛΕΣ...) ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ


Όπως είχαμε αναφέρει, ο προδότης Εφιάλτης φονεύθηκε από τον Τραχίνιο Αθηνάδη. Ο Ηρόδοτος, στο Ζ' βιβλίο του (Πολύμνια), παρ. 213, γράφει ότι αυτό δεν έγινε εξαιτίας της προδοσίας του Εφιάλτη, αλλά για άλλη αιτία που θα καταστήσει γνωστή στη συνέχεια της διήγησής του. Ωστόσο, ο Ηρόδοτος δεν... τήρησε αυτή την υπόσχεσή του!
Γράψαμε για τον Θεσπιέα Διθύραμβο, γιο του Αρματίδη, που πολέμησε πιο γενναία απ' όλους τους συμπατριώτες του. Από τους Σπαρτιάτες ξεχώρισαν ο Διηνέκης και οι γιοι του Ορσίφαντου Αλφεος και Μάρωνας. Για τον Διηνέκη γράφει χαρακτηριστικά ο Ηρόδοτος πως όταν ένας Τραχίνιος είπε ότι «όταν οι βάρβαροι ρίχνουν τα βέλη τους σκεπάζουν τον ήλιο» (γιατί τόσοι πολλοί είναι), εκείνος (ο Διηνέκης) απάντησε πως αυτό είναι καλό νέο, γιατί η μάχη μ' αυτούς θα γινόταν στη σκιά και όχι κάτω από τον ήλιο!

Στη μάχη των Θερμοπυλών σκοτώθηκαν πολλοί και επιφανείς Πέρσες, μεταξύ των οποίων ο Αβροκόμης και ο Υπεράνθης, γιοι του Δαρείου και της Φραταγούνης, κόρης του Αρτάνη.
Γύρω από το άψυχο σώμα του νεκρού Λεωνίδα έγινε μεγάλη μάχη. Τελικά «έπεσε» στα χέρια των Περσών και ο Ξέρξης διέταξε να κόψουν το κεφάλι του Σπαρτιάτη βασιλιά και να τον σταυρώσουν, πρακτική τελείως αντίθετη με τα όσα συνηθίζονταν ως τότε, καθώς οι Πέρσες σέβονταν εξαιρετικά τους γενναίους πολεμιστές...

Μετά τη «βάρβαρη και αχαρακτήριστη αυτή ενέργεια» (Peter Green), ο Ξέρξης που νοιαζόταν για τη δημόσια εικόνα του, το... ίματζ του, όπως θα λέγαμε σήμερα, διέταξε όλοι οι νεκροί Πέρσες (περίπου 20.000), εκτός από χίλιους, να θαφτούν σε βιαστικά σκαμμένα χαντάκια και να καλυφθούν με φύλλα και σωρούς χώματος, για να μην είναι σε κοινή θέα, προσπαθώντας έτσι να μην αποκαλύψει το μεγάλο κόστος, σε ανθρώπινες ζωές, της νίκης του.

Μετά τη μάχη στις Θερμοπύλες, ο Ξέρξης ρώτησε τον έκπτωτο Σπαρτιάτη βασιλιά Δημάρατο, που τον συνόδευε στην εκστρατεία του, πόσοι ακόμα Λακεδαιμόνιοι υπάρχουν σαν αυτούς που αντιμετώπισε και πώς μπορούν να τους εξοντώσουν. Ο Δημάρατος απάντησε ότι «μόνο στη Σπάρτη υπάρχουν γύρω στους 8.000 άνδρες, όμοιοι σε όλα με αυτούς εδώ. Οι υπόλοιποι Λακεδαιμόνιοι είναι κατώτεροι, αλλά γενναίοι». Πρότεινε δε να στείλει 300 πλοία στα Κύθηρα, για να τους περικυκλώσει. Μάλιστα για το πανέμορφο Τσιρίγο είπε, κατά τον Ηρόδοτο, το εξής: 
«Ο Χίλων, ο οποίος ήταν ο σοφότατος στον τόπο μας, έλεγε για αυτά (τα Κύθηρα) ότι ήταν προτιμότερο για τους Σπαρτιάτες να βυθιστούν στο βάθος της θάλασσας παρά να εξέχουν στην επιφάνεια»!

Ο αρχηγός όμως του ναυτικού και αδελφός του Ξέρξη  Αχαιμένης, εισηγήθηκε να μην ακολουθήσουν τη συμβουλή του Δημάρατου και η γνώμη του υπερίσχυσε.
Κλείνουμε το άρθρο αυτό, γράφοντας περισσότερα στοιχεία για το πώς οι Πέρσες Αθάνατοι, κατάφεραν να κυκλώσουν τους Έλληνες.Όπως γράψαμε στο πρώτο άρθρο για τις Θερμοπύλες, ο Ξέρξης έστειλε τον Υδάσπη με το επίλεκτο σώμα των Αθανάτων από το μονοπάτι της Ανόπαιας, που υπέδειξε ο Εφιάλτης, να κυκλώσουν τους Σπαρτιάτες και τους άλλους συμπολεμιστές τους. Οι Αθάνατοι ήταν 10.000, σύμφωνα με τον Peter Green («Οι Ελληνοπερσικοί Πόλεμοι»). Οι Φωκείς, που προσφέρθηκαν εθελοντικά να φυλάξουν το μονοπάτι, ήταν 1.000. Ο Green και ο Παπαρρηγόπουλος καταλογίζουν στον Λεωνίδα ότι έπρεπε στη συγκεκριμένη τοποθεσία να εγκαταστήσει εμπειρότερους και πιο σκληροτράχηλους στρατιώτες ή να τοποθετήσει επικεφαλής των Φωκέων έναν Σπαρτιάτη αξιωματικό. Πιθανότατα υποτίμησε τον κίνδυνο να κυκλωθεί από την Ανόπαια.

Όταν οι επίλεκτοι Αθάνατοι, αντίκρισαν τους Φωκείς, μούδιασαν και ρώτησαν τον Εφιάλτη αν αυτοί οι στρατιώτες ήταν Λακεδαιμόνιοι. Οι Φωκείς μάλλον λίγο χαλαροί, καθώς φρουρούσαν για μέρες την περιοχή χωρίς να έρχεται κανένας εχθρός, αιφνιδιάστηκαν.
Ήταν λίγο πριν ξημερώσει και οι Αθάνατοι έκαναν μεγάλο θόρυβο καθώς περπατούσαν πάνω σε πεσμένα από τις πρόσφατες καταιγίδες, ξερόφυλλα των δέντρων. Τότε οι Φωκείς συνειδητοποίησαν ποιους είχαν απέναντί τους. Οι Αθάνατοι, με έναν συντονισμένο καταιγισμό βελών, τους ανάγκασαν να φύγουν και να αναζητήσουν ασφάλεια στην κορυφή ενός γειτονικού λόφου. Θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλά ακόμη για τη μεγάλη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.). Το σίγουρο είναι ότι η γενναία, μέχρι τέλους, αντίσταση των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων έγραψε τα ονόματά τους (των Σπαρτιατών μάλιστα σώζονταν σε στήλη στην πόλη τουλάχιστον ως την εποχή του Παυσανία το β’ μισό του 2ου αιώνα), στις δέλτους της ιστορίας, ο δε Λεωνίδας, με το θρυλικό «Μολών Λαβέ» και την αυταπάρνησή του πέρασε για πάντα στη σφαίρα του θρύλου…ΣΧΟΛΙΑ (23)

Πτολεμαίος

Βέβαια στις στρατιωτικές σχολές αναλύεται κάπως διαφορετικά η μάχη, ανάλυση που αναδεικνύει την στρατηγική ιδιοφυα του Λεωνίδα. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν ο Λεωνίδας πήγε πραγματικά να νικήσει και όχι μόνο να καθυστερήσει τους Πέρσες....Κλειδί σε αυτό ήταν η καταδρομική επιχείρηση, που δεν αναφέρεται από όλους τους αρχαίους συγγραφείς, να εξοντώσει τον Ξέρξη, μια που ήξερε ότι αν σκοτωθεί η κεφαλή των Περσών το στράτευμα διαλύεται, όπως διαπίστωσε και ο Αλέξανδρος ενάμιση αιώνα αργότερα στην Ισσό και στα Γαυγάμηλα. Το πλάνο ήταν να αφήσουν τους Πέρσες να περάσουν οι Φωκείς από το μυστικό μονοπάτι που αργά ή γρήγορα θα έβρισκαν, να απομακρυνθούν λίγο οι άλλες ελληνικές δυνάμεις ώστε με την αναταραχή και την αταξία που θα προκαλούσε η εξόντωση του Ξέρξη, να βάλουν τους Αθανάτους στη μέση οι Φωκείς από το μονοπάτι, οι υπόλοιποι Έλληνες που θα επέστρεφαν και οι Σπαρτιάτες οι οποίοι θα ήταν ελεύθεροι να γυρίσουν προς τα νώτα μια που θα ήταν απίθανο να επιτεθούν οι Πέρσες με τον βασιλιά τους νεκρό. Κατόπιν θα μπορούσε να επιτεθεί στο σαστισμένο περσικό στρατόπεδο και από το μυστικό μονοπάτι και βγαίνοντας από τα στενά και να τους καταδιώξει. Το παν ήταν η ακρίβεια και ο συντονισμός, η αποτυχία όμως να σκοτωθεί ο Ξέρξης οδήγησε στην μη επιστροφή των υπόλοιπων Ελλήνων και των Φωκειέων. Η σύγχυση σχετικά με τους Θεσπιείς έχει να κάνει με την μη αναφορά τους από όλους τους αρχαίους συγγραφείς. Η θυσία τους όμως είναι ίσως και μεγαλύτερη των Σπαρτιατών καθώς εκείνους του υποχρέωνε ο νόμος να μην υποχωρούν από το πεδίο της μάχης έστω και αν γνωρίζουν ότι θα ηττηθούν ή να πάρουν καλύτερη θέση.

dora

Για μένα οι Θεσπιείς ήταν πιο μαγκες από τους Σπαρτιάτες όχι ότι δεν αναγνωρίζω τη θυσία τους αλλά στο κάτω κάτω είχαν εκπαιδευτεί για αυτό και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ομως οι Θεσπιείς έδειξαν την ίδια αυτοθυσία ενώ είχαν οικογένειες και δεν ήταν ολοι πολεμιστές και όμως προτίμησαν να θυσιαστούν για τα ιδανικά τους όπως λένε και οι Κύπριοι του αντρειωμένου θάνατος θάνατος δε λογιεται

Άκης

Δεν νομίζω να είναι ακριβώς έτσι. Οι Θεσπιείς δεν "έμειναν για να θυσιαστούν" όπως άλλωστε δεν έμειναν γι' αυτό και οι Σπαρτιάτες. Σκοπός τους ήταν να κρατήσουν τους Πέρσες όσο διεξαγόταν η ναυμαχία στο Αρτεμίσιο. Οι Θεσπιείς μάλιστα ήταν στο σύνολό τους στις Θερμοπύλες. Εάν ήταν σίγουροι ότι θαέχαναν την μάχη και θα πέθαιναν, δεν θα έμεναν. Θα γυρνούσαν να υπερασπιστούν την πόλη, τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Αφιέρωση ελεεινή

Το μόνο που κατάλαβα από το άρθρο ήταν ότι στη μάχη διακρίθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Στεφανόπουλος. Ο οποίος αν είχε την ελάχιστη τσίπα θα έλεγε "μην βάλετε καμία επιγραφή με το όνομά μου πάνω στο μνημείο των Θεσπιέων ηρώων". Αλλά ποιος Έλλην πολιτικός έχει τσίπα για να τη βρει ο πρόεδρος;

η Αριστερα θα επαιρνε το μερος τους.

Φυσικα η προδοσια δεν ηταν του εφιαλτη αλλα απο αλλους "συμμαχους" που λακισανε Η τα "πηρανε" απο το περση βασιλια.Επισης οι 300 ηταν οι καλυτεροι των καλυτερων αναμεσα απο τους σπαρτιατες.Κατι σαν την Delta force που εχουν οι Αμερικανοι. Αλλο θεμα ειναι οτι...Οι σπαρτιατες πηγαν με σκοπο την νικη ,γιατι ειναι γνωστο οτι σε μαχη που ηταν χαμενη απο χερι δεν πηγαινε σπαρτιατικος στρατος. Ο αριθμος των "ομοιων" ηταν πολυτιμος σε περιπτωση μεγαλων απωλειων και αντικαστατος.Και τελευταιο...Η καταδρομικη επιθεση ομαδας σπαρτιατων στο στρατοπαιδο των περσων με στοχο τη δολοφονια του περση βασιλια,δεν πετυχε για λεπτομερειες.Σιγουρα σημερα εαν υπηρχε περσης βασιλιας,..

Σκιρίτες....

Για την καταδρομική στο Περσικό στρατόπεδο θα λες.Την έκαναν επίλεκτα μέλη της Μόρας της Σκιρίτιδας(με το γεράκι στη ασπίδα)και η κρούση είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία των 2 αδερφων του Ξέρξη(ο ίδιος ήταν ο στόχος,αλλα απουσίαζε από την σκηνή όταν επιτέθηκαν οι σκιρίτες)Αβροκόμη και Υπεράνθη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύμφωνα μέ τόν Παυσανία, κατά τήν γνώμη απάντων τών Αρχαίων Ελλήνων, ο Λεωνίδας είναι ο Σημαντικότερος Έλλην. Ώς καί οι Αθηναίοι είχαν στήσει Ηρώο του, ενώ στήν Σπάρτη υπήρχαν Εορτές πρός Τιμήν του. Δηλαδή είχε αναβιβαστεί σέ κάτι Πολύ Σπουδαιότερο από Θνητό. Δεύτερος ο Αχιλλεύς ο οποίος είχε σχεδόν Αποθεωθεί στήν Θεσσαλία καί τήν Ήπειρο. Τρίτος ο Αλέξανδρος Γ' τού Φιλίππου. (Τό Μέγας είναι Ρωμαϊκό Επίθετο, πού τού προσήψαν όσοι Ρωμαίοι ήταν υποστηρικτές τής Θεοποίησης τών Αυτοκρατόρων, γιά εσωκομματικούς σκοπούς. -Μάλλον ο Γάϊος Ιούλιος Καίσαρ).

ΜΑΧΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

ΗΡΟΔΟΤΟΣ 7, προ της μάχης, 131. 1 μν δ περ Πιερίην διέτριβε μέρας συχνάς τ γρ δ ρος τ Μακεδονικν κειρε τς στρατις τριτημορίς, να ταύτ διεξί πασα στρατι ς Περραιβούς. ο δ δ κήρυκες ο ποπεμφθέντες ς τν λλάδα π γς ατησιν πίκατο ο μν κεινοί, ο δ φέροντες γν τε κα δωρ. 132. 1 τν δ δόντων τατα γένοντο οδε, Θεσσαλο Δόλοπες νινες Περραιβο Λοκρο Μάγνητες Μηλιέες χαιο ο Φθιται κα Θηβαοι κα ο λλοι Βοιωτο πλν Θεσπιέων τε κα Πλαταιέων. 2 π τούτοισι ο λληνες ταμον ρκιον ο τ βαρβάρ πόλεμον ειράμενοι τ δ ρκιον δε εχε, σοι τ Πέρσ δοσαν σφέας ατος λληνες όντες μ ναγκασθέντες, καταστάντων σφι ε τν πρηγμάτων, τούτους δεκατεσαι τ ν Δελφοσι θε. Προσφορά, το κείμενο 131-132, από διαδίκτυο Sacred Texts, ευχαριστώ, Ηλίας Καπετανόπουλος ομότιμος καθηγητής.

@

Επειδή η γραμματοσειρά δεν εμφανίζεται σωστά το στέλνω με μια ελάχιστη μετάφραση σε παρενθέσεις: Ο μέν (εννοεί τον Ξέρξη) δή περί Πιερίην διέτριβε ημέρας συχνάς, το γάρ δη όρος το Μακεδονικόν έκειρε(έκοβε) της στρατιης τριτημορίς(στο ένα τρίτο), ίνα ταύτη διεξίη(διεξέλθει) άπασα η στρατιή ες Περραιβούς. Οι δε δη κήρυκες οι αποπεμφθέντες ες την Ελλάδα επί γης αίτησιν απίκατο(έφτασαν) οι μεν κεινοί(άλλοι κενοί), οι δε φέροντες(άλλοι με) γην τε και ύδωρ. των δε δόντων(όσους έδωσαν) ταύτα εγένοντο οίδε(γνωρίζω=εν οιδα ότι ουδεν οίδα,κτλ), Θεσσαλοί, Δολόπες, Ενιήνες, Περραιβοί, Λοκροί, Μάγνητες, Μηλιέες, Αχαιοί οι Φθιώται, και Θηβαίοι και οι άλλοι Βοιωτοί πλην Θεσπιέων τε και Πλαταιών. επι τούτοισι οι Έλληνες έταμον όρκιον οι τω βαρβάρω πόλεμον αειράμενοι(αίρω=σηκώνω). το δε όρκιον ώδε είχε, όσοι τω Πέρση έδοσαν σφέας αυτούς(παραδόθηκαν) Έλληνες εόντες(όντες), μη αναγκασθέντες, καταστάντων σφι(κατασταθούν) ευ των πρηγμάτων(πράγματα), τούτους δεκατευσαι(το ένα δέκατο) τω εν Δελφοίσι θεώ. (Και για να γελάσουμε, άρα οι Συριζαίοι πρέπει να πληρώσουν το ένα δέκατο από την ζημιά του Τσίπρα)

Ηλίας Καπετανόπουλος

Ευχαριστώ, για τον κόπον σας. Χαίρετε.

Γιώργος64

Ευχαριστώ που μας δίνετε αυτές τις πληροφορίες για τις μεγάλες αρχαίες μάχες. Είμαι λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ότι γράφετε γύρω από αυτόν με ενδιαφέρει αφάνταστα. Πάντα έτσι.

Ο ΚΑΙ ΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΟΣ

ΑΦΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΙΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΗΒΕΡΝΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΟΝΗΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΚΟΣΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΟΝΤΟΦΟΝΑΞΑΝ ΤΟ ΗΡΟΙΚΟ "ΔΙΣ ΙΖ ΣΠΑΡΤΑ" ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΗΣΤΕΣ ΛΑΘΡΟΗΣΒΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΞΕΡΚΣΗ.

βρεγμενη σανιδα

σας εχουν βαρεθη σε ολο τον κοσμο, οπου κυβερνησαν κομμουνιστες και ισλαμιστες μονο καταστροφη και σκλαβια φερανε, γι αυτο αλλωστε αποκαλειτε τους ισλαμιστες (ταξικα αδερφια) μονο εδω στην Ελλαδα περναει ακομη λιγο η μπαρουφα σας. Οπως λεει κι ο αρχηγος σας....χασιστε πλατεια βικτωριας μπεστε!

Ελληνας

ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΩ ΠΌΣΟΥΣ ΑΠΟΓΌΝΟΥΣ ΆΦΗΣΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΛΕΩΝΊΔΑΣ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΊ .ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΌΤΙ Ο ΕΦΙΆΛΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΡΠΕΡΟΣ..

sam

κριμα που μας απογοητευεις με την ορθογραφια σου.

Θάνος

Πολύ ωραίο άρθρο-αναφορά σε μια περίοδο που οι ελληνικές πόλεις-κράτη επιδείκνυαν την υπεροχή τους σε όλα. Και καμπανάκι για εμάς σήμερα.

βρεγμενη σανιδα

το ονομα αλλαζει αλλα η ιδιότητα παραμενει η ιδια, τατε ο Εφιαλτης σημερα η αριτεροσυνη. Τοτε στελναν ορδες πανοπλων ασιατων στο ονομα του μεγαλου βασιλεα τους για την υποταγη των Ελληνων, σημερα στελνουν μεθοδικα γυναικοπαιδα και (προσφυγες-μεταναστες) στο ονομα του (ανθρωπισμου) και του προφήτη τους, και η στρατηγική αλλαξε αλλα ο σκοπος παραμενει παντα ο ιδιος...υποταγη και αποσυνθεση του Ελληνισμου...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

battle-kosovo_1389

Γιατί το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ιερή περιοχή για τους Σέρβους- Οι μάχες του Κοσσυφοπεδίου- Το Κόσοβο στο πλαίσιο της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας- Πώς έφτασαν οι Αλβανοί να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου;

28
sitaras_for_8_dec_2018_photo_3

¨Ένας από τους πρώτους Μεγαλοπαντοπώλες που χρησιμοποίησαν γυναίκες σαν ταμίες ήταν και ο Παντελής Θανόπουλος, της γνωστής και σήμερα μεγάλης αλυσίδας της περιοχής της Κηφισιάς, στις αρχές του 20ου αιώνα. Και επειδή βέβαια εθεωρείτο πρότυπο επιτυχημένου επιχειρηματία δεν άργησαν σταδιακά και άλλοι συνάδελφοί του να τον ακολουθήσουν.

1
illyrian_dadanian_skutari

Σύντομη ιστορία της Ιλλυρίας - Η ιλλυρική γλώσσα - Σχέσεις Ιλλυριών και Αλβανών - Η περίφημη «ιλλυρική» επιγραφή που αποδείχθηκε… ελληνική - Τα αρχαία ελληνικά φύλα στην Ήπειρο - Οι ανασκαφές των Αλβανών αρχαιολόγων στη Βόρειο Ήπειρο και τα αρχαιοελληνικά ευρήματά τους

68