Τσίπρας από Βρυξέλλες: Μετά το Brexit μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες συνοχής

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Μετά το Brexit μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες συνοχής

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής - Ερχονται περικοπές 15% στις δαπάνες για τον αγροτικό τομέα

tsipras-sinodos14
Πιθανή μείωση των κονδυλίων Συνοχής (στα οποία εντάσσονται και τα ΕΣΠΑ) προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τις συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σε δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκτιμηθούν και με μια δόση ειρωνείας, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε πως η ατολμία της Ευρώπης σε θέματα συλλογικού ενδιαφέροντος, όπως στο μεταναστευτικό, στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) τον προϋπολογισμό δηλαδή της Ευρωζώνης για το 2021-27, συμβάλει στον Ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό όπως και την άνοδο της ακραίας δεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού.


Προϋπολογισμός ΕΕ 2021-2027

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα του ΠΔΠ, καθώς από τη μια είπε πως υπάρχει πρόθεση από ορισμένα κράτη για μείωση της χρηματοδότησης των ταμείων συνοχής (στα οποία εντάσσονται και τα ΕΣΠΑ) και στη χρηματοδότηση για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα κονδύλια προς τη Συνοχή ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% και τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά 15%.

Χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια του είπε πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν από άλλους πόρους όπως για παράδειγμα από έναν φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή από φορολογία στους μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου. Πάντως ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, οποίος αποτελεί πρόταση στους κύκλους της ΕΕ τα τελευταία δέκα έτη φαίνεται να έχει βαλτώσει, παρά τη δυναμική που φαίνεται να έχει τους τελευταίους μήνες, συνεπώς είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για την χρηματοδότηση των μειωμένων κονδυλίων συνοχής.

Ανακριβείς δηλώσεις για το ΠΔΠ 2014-2021

Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επίσης που εξηγώντας την “αδικία” που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγο των μειωμένων κονδυλίων συνοχής, επέριψε ευθύνες στη προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “Η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη αδικία στη κατανομή των πόρων την επταετία 2014-20 η προηγούμενη κυβέρνηση ίσως από ενοχή που με δική της ευθύνη χάθηκε το 25% του ΑΕΠ από το 10 ως το 12 δέχθηκε ο υπολογισμός να μη γίνει με βάση το ΑΕΠ το οποίο είχε μικρύνει κατά ¼ αλλά με βάση του ΑΕΠ του 2007-09 αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάρουμε λιγότερους πόρους.” Η δήλωση αυτή όμως είναι εξαιρετικά ανακριβής. Αρχικά, η μείωση του ΑΕΠ στη περίοδο που αναφέρεται ο ΠΘ δεν είναι 25% αλλά 21.9%  και έπειτα οι διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ του 2014-2021 έγιναν το 2012 και οι υπολογισμοί για το ποσοστό της χρηματοδότησης που θα λάβει η κάθε χώρα γίνεται από τη Eurostat, συνεπώς δεν είναι θέμα των εκάστοτε εθνικών κυβερνήσεων.

Κλείσιμο
Τσίπρας από Βρυξέλλες: Μετά το Brexit μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες συνοχής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης