Την Πέμπτη το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν: Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν: Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό και υποκρισία, με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν

alexis_tsipras_tayiip_erdogan
Άγρια πολιτική κόντρα ξέσπασε στην Αθήνα, ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν και ενώ το Μαξίμου έχει προϊδεάσει ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως στον τούρκο πρόεδρο το θέμα της παρατεταμένης και αδικαιολόγητης κράτησης στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Η κόντρα προέκυψε σχεδόν από το… πουθενά και αφορμή στάθηκε η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του κ. Ερντογάν προχθές! Η κίνηση της βουλευτού της ΝΔ να παραστεί στην εκδήλωση, την ώρα που δεν υπήρξε επίσημη παρουσία από την ελληνική κυβέρνηση σε ένδειξη δυσφορίας για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, είχε επικριθεί από το Μαξίμου σε έντονο ύφος, παρότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών ενέταξε την παρουσία της στην προσπάθεια διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα.

Επιβεβαιώνοντας λοιπόν για μία ακόμη φορά την αδυναμία οποιασδήποτε συνεννόησης σε οποιοδήποτε εθνικό θέμα, κυβέρνηση και ΝΔ επιδόθηκαν σε ανταλλαγή πυρών.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, που είχε μιλήσει για «ακατανόητη και επιζήμια» ενέργεια της κυρίας Μπακογιάννη, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό και υποκρισία, με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Ο κ. Τζανακόπουλος ανταπάντησε ότι «στη Ν.Δ. είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην αδειάσουν την κ. Μπακογιάννη»

Η εσωτερική πολιτική κόντρα πάντως δεν αναμένεται να επισκιάσει την ουσία της υπόθεσης, καθώς το θέμα έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε ανεκτό όριο, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί περίπου απαθής την περιπέτεια των δύο στρατιωτικών, που εμφανώς πλέον κρατούνται για λόγους εκβιασμού και πίεσης προς την Αθήνα, με σκοπό την ανταλλαγή τους με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίες και έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας – τρεις εξ αυτών το έχουν ήδη λάβει.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τώρα ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και να ζητήσει από τον κ. Ερντογάν μία άμεση λύση.

Κλείσιμο
Έως σήμερα πάντως ουδεμία ουσιαστική ενόχληση έχει κάνει προς τη Συμμαχία η Αθήνα και επιπλέον έχει δεχθεί αδιαμαρτύρητα την στάση ίσων αποστάσεων που έχει επιλέξει η ηγεσία του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη υπόθεση, σε μία εμφανή προσπάθεια να μην θίξει τον τούρκο πρόεδρο.

Είναι άγνωστο με ποιο εμφατικό τρόπο θα θέσει το θέμα ο κ. Τσίπρας, ώστε να προκαλέσει τη διεθνή αντίδραση στον προφανή και πρωτοφανή εκβιασμό της Άγκυρας, αλλά εφόσον μείνει σε απλές δηλώσεις και επισημάνσεις το πιο πιθανό είναι να εισπράξει και πάλι την αδιαφορία των πάντων. Και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι είναι δυνατό στο θέμα των Σκοπίων, τουλάχιστον, προκειμένου να ικανοποιήσει τους συμμάχους και την απαίτησή τους να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο Σύμφωνο.

Μιλώντας προχθές στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει αναίτια και χωρίς κατηγορία την κράτηση των δύο στρατιωτικών. Μία επισήμανση που ισχύει από την πρώτη ημέρα και μοιάζει μάλλον περιττή και χωρίς ιδιαίτερο βάρος δήλωση, όταν η περιπέτεια αυτή είναι στον πέμπτο μήνα και τίποτα δεν πείθει ότι θα υπάρξει σύντομα κάποιο θετικό νέο.

Το πρόγραμμα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα από το Λονδίνο, όπου είχε πάει για τη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Με τον κ. Ερντογάν θα συναντηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι (στις 15.30) στο περιθώριο της Συνόδου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Τετάρτη 11 Ιουλίου

14.30 (τοπική ώρα) Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.

19.30 Δείπνο εργασίας

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08.45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10.30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14.30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης