Έτσι ξαφνικά...Τσίπρας: 13η σύνταξη εφάπαξ σε 1.600.000 δικαιούχους

Θα την πάρουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και δεν θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ - «Παγώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση - Μοιραία δημιουργείται κλίμα εκλογών

Δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά και την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, που απαιτούν νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε απόψε την καταβολή «δώρου Χριστουγέννων» για 1.600.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων ο καθένας θα λάβει 13η σύνταξη τουλάχιστον 300 ευρώ.

Όπως εξήγγειλε με τηλεοπτικό του «διάγγελμα» λίγο μετά τις 9 το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκπληρώσει μια κορυφαία προεκλογική της δέσμευση και να επιστρέψει στους συνταξιούχους ένα μεγάλο μέρος από την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων που υπήρξε το 2016, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του πλεονάσματος, που για φέτος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.

Όπως ανακοίνωσε λοιπόν ο πρωθυπουργός, θα διανεμηθεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων σε 1.600.000 συνταξιούχους, το ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο, κατά μέσο όρο, ένα ποσό 385 ευρώ.

Δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι όλοι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη από 850 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό, ενώ οι συνταξιούχοι με τις μεγαλύτερες συντάξεις θα λάβουν μικρότερο ποσό, το οποίο όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι μικρότερο από 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η ρύθμιση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που μαστίζονται από την προσφυγική κρίση.

«Τη συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα εφαρμοστεί, αλλά όχι όσο συνεχίζεται η προσφυγική κρίση.

«Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση
στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μια αναφορά που, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, αφήνει πλέον ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την
ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη
των αδυνάτων. Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί, ότι με τις αποψινές του εξαγγελίες επιτυγχάνει ταυτόχρονα και την απόλυτη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας επί του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.


Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Τσίπρα έχει ως εξής:

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου

H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, κράτησε και κρατάει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης.

Τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομική κρίση.

Και έφτασε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη.

Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία.

Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.

Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας.

Η συμφωνία που υλοποιούμε, όμως, εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάβανε και επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη.

Έτσι για το 2016, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ.

Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός.

Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.

Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και που βιώνουν πιο άμεσα τα βάρη της κρίσης.

Προσηλωμένοι σταθερά στην αντίληψη αυτή άλλωστε, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Και προχωράμε άμεσα στην πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς και αυτές που, από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους.

Στη πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Και αυτό θα κάνουμε.

Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.

Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω.

Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.

Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.

Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.

Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη.

Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης.

Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη.

Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη.

Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων.

Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.

Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου.

Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε.

Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί.

Σας ευχαριστώ.
ΣΧΟΛΙΑ (524)

Προς ιθαγενεις συριζαιους

Ο Τσιπρας νομιζει οτι αυτη η χωρα εχει ζουλου ιθαγενεις που θαμπωνονται με καθρεφτακια.. . Σε καθε 100 ευρω που σου παιρνει σου επιστρεφει 1 ευρω για να δεις ποσο πονοψυχος ειναι... Και επειτα τον ξαναψηφιζεις γιδι και συνεχιζει να σε γδυνει... Κανενας σοβαρος ανθρωπος ΜΕ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ δεν νοειται να ξαναψηφισει Τσιπρα και Συριζα ... ΚΑΝΕΝΑΣ !!!!

ΤΟΣΕΣ ΦΑΠΕΣ ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΡΕ ΚΟΥΛΗΔΕΣ;

Εχθές το μεσημεράκι,οι Κούληδες πήγαν σε λεωφορείο των ΜΑΤατζήδων για να τους κλαφτούν για τις φάπες που τρώγανε οι μπούληδες από τους Τσιπραίους στα Πανεπιστήμια. Εχθές το βραδάκι,ο Τσίπρας τους έριξε κι άλλη φάπα με το φιλολαϊκό διάγγελμα,ξεβρακώνοντάς τους πολιτικά,καθώς όλος ο λαός κατάλαβε ότι είναι οπαδοί του Θατσερισμού και σκυλάκια των δανειστών. Απόλυτη ηδονή. Κούληδες,από τις πολλές φάπες σε μικρές και μεγάλες ηλικίες,έχετε εξελιχθεί σε Τζαννετάκους της πολιτικής.Ραντεβού το 2019 για την τελειωτική φάπα. Καλή διάσπαση και καλή διάλυση.

Ε.Χ

Μετά από τόση κοροϊδία φίλε μου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είμαστε άξιοι της μοίρας μας!!!

@@@

ΜΑ ΓΕΛΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΡΕ ΤΣΙΠΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ... 1) O Κοφτης μεγαλωσε και θα δρα καθε μηνα αναλγια με την πορεια της οικονομιας , 2) Η συμφωνια για πλεονασμα 3,5% παραμενει , και θα φερει νεα και ακομα πιο αγρια μετρα 3) Ερχονται εκλογες βλακες και πρεπει να τα μπαλωσει καπως προτου ξαναρχισει να κλεβει τις τσεπες του κοσμου !!!! 4) Εχετε τελειωσει !!!

Midnight

Όλοι εσείς που στα αρνητικά σχόλια απαντάτε πολιτικά υπέρ της κυβέρνησης, ένα δεν καταλαβαίνετε. Αυτές οι παροχές ΔΕΝ βγαίνουν από οικονομικής άποψης και δυστυχώς ο λαός θα την πληρώσει. Κι αυτό ΔΕΝ έχει σχέση με κάποια πολιτική προσέγγιση, αλλά είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια. Θα τα δούμε το επόμενο διάστημα...

προλεταριος

χα α χα ρε γελιο με τους κουληδες ,,,τουλαχιστον να μου βγειι σε καλο αν και το γελιο επιδρα θετικα...Αλεξη εισαι και ο πρωτος ΜΑΓΚΑΣ εχεις ξεπερασει και τον μακαριτη τον Ανδρεα..Εαν εχετε προβλημα αγαπητα κουληδακια υπαρχει και ξυδι ...και μην ξεχνατε Ελληνικο οχι εισαγομενο

Απο που τους περίσσεψαν;

Στους λιμενικους και αστυνομικούς, οχι αυτους που τους φυλανε , και στους αεροπορους να τα δωαουν. Τωρα μέχρι την Αλβανία και στις αλλοδαπες των πορνογερων θα πάνε. Ενα καλό δεν κάνουν . Με το IQ τους τι περιμένεις. Τα δε συριζοτρόλια ειναι σε εικοσιτετράωρη βάρδια. Τα πήραν από εργαζόμενους των 400, μεσω φορολογίας, για να τα δωσουν σ αυτους που παιρνουν περισσότερα.

Αγύριγο κεφάλι

Το ΤΙ ΑΠΑΙΣΙΑ και ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ "σχόλια" έχουν καταγράψει οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδώ, δεν λέγεται. Δεν μπορούν να το ΧΩΝΕΨΟΥΝ οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ Κυβερνάει ΠΛΕΟΝ. Άντε να καταλάβουν ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα Κυβερνάει και τα επόμενα ΔΕΚΑ χρόνια! Αυτά τα "σχόλια" τους να διαβάζει ο κόσμος, είναι να ΦΕΥΓΕΙ ΜΑΚΡΙΑ από την ΔΕΞΙΑ και τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ, γιά το ποιούς ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ να φέρει πίσω, εάν ΔΕΝ προσέξει στις εκλογές του ...μακρινού 2019!..

χαχαχχαχα

ΡΕ γκιόζη ευτυχώς έχουμε και σένα και διασκεδάζουμε....χαχαχαχαχαχαχαχχααχ

Παρ το χαλαρά

Πόσο χρόνων είσαι? Αν 1 στις 5 λέξεις σου είναι φασίστας, αφενός είσαι φανατισμενος και αφετέρου δεν ξέρεις τι σημαίνει. Εγώ θα πω ότι μια έκφανση φασισμού είναι να αποκαλείς φασίστες όποιον διαφωνεί μαζί σου.

Καρπαζούλης

Οι δεξιά φαίνεται πως πονάει από την παροχή Τσίπρα. Μαζί με αυτήν πονά και το δίδυμο της Πασόκ-ποταμάκι. Δεν πονάνε από κάποια δική μου καρπαζιά. Εγώ δίνω καρπαζιές μόνο στις εκλογές και θα τους την σβουρίξω όσο πιο δυνατά γίνεται.

Σβουριχτούλης

Σύντροφε όλα καλά? λίγο χλωμό σε βλέπω, έγινε κάτι στο ίδρυμα και την κοπάνησες πάλι?

Καλο το μετρο, μπραβο στο Τσιπρα

Ετσι να δωσει μια βοηθεια στους συνταξιουχους. Η νεολέρα να μην παραπονιεται, εχετε ορεξη για δουλεια, θα δουλεψετε και θα τα καταφερετε. Αν δε πληρωσετε φορους εσεις ομως, δε θα παρουμε συνταξη εμεις

alexis

Αυτη η παρτιδα σανο εχει γευση απο μπεικον προσεξτε..δεν ειναι μπεικον..

amerikanos

κομμανταντε τσιπρα εγω δεν θελω να μειωσεις τον ενφια ουτε εφαπαξ φερε μου απο την κουβα ενα κοντεινερ διμετρες κουβανεζες απο αυτες που σου κραταγανε παρεα οταν ειχες παει εκει .. και ολα τα αλλα θα τα βρω μονος μου ..... γιατι ο πατουχας με τα λογια χτηζει ανωγεια και κατωγεια

Δεστε το γερο στο καλοριφερ την ημερα των εκλογων

Αν ξαναβγαλουν το Τσιπρα οι ψοφογεροι, τελειωσαμε

@@

Όταν τους λες "ψοφόγερους', ρε καραγκιόζη, θέλεις να σας ψηφίσουν και από πάνω; Μάλλον είσαι ηλίθιος.

θα

ξαναβγαλουν το τσίπρα οι γέροι γιατί ειναι οι περισσότεροι και δε ψοφάν επειδη τα φάρμακα ειναι καλά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης