Καλά νέα φαίνεται ότι περιμένει η Αθήνα από τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εκεί θα ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].
Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επιπλέον μέτρων 1,8 δισ. ευρώ, «απαντώντας» ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, στις δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι «χρειάζονται επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ».
Οι ίδιες πηγές, δε, υποστηρίζουν ότι θα είχε ήδη υπάρξει συμφωνία, εάν δεν απαιτείτο η συναίνεση του ΔΝΤ, την οποία οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι οι θέσεις του Ταμείου παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από αυτές της ευρωπαϊκής «πτέρυγας» των δανειστών.
Καθώς φαίνεται, η ελληνική πλευρά εμμένει στο ζήτημα μακροπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους, ενώ η συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό φαίνεται πως καταλήγει σε μια ανταλλαγή, με την Αθήνα να δίνει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να παίρνει από τους εταίρους τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια, με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».