Αντιδράσεις για την προκλητική δήλωση Μπερίσα

Αντιδράσεις για την προκλητική δήλωση Μπερίσα

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ,  του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σ. Μπερίσα

Αντιδράσεις για την προκλητική δήλωση Μπερίσα
Ανιστόρητη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την «εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία» των λαών και των κυβερνήσεων, ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Κ. Ήσυχος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Η κατόπιν εορτής διορθωτική δήλωση της αλβανικής κυβέρνησης, συνέχισε, σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει αλλά ούτε και απαλύνει εκφράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες «θρέφουν μεσαιωνικού τύπου σκοταδιστικές αντιλήψεις».

Όπως υποστήριξε, οι δυο γειτονικοί λαοί οφείλουν να στρέψουν την πλάτη τους στη μισαλλοδοξία και να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοαποικιοκρατία που είναι ο κοινός εχθρός τους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επιμείνει στη διασφάλιση ομαλών διακρατικών σχέσεων, που πρέπει να διέπουν όλες τις κυβερνήσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καραδοκούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους κάθε εστία αστάθειας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται αυτές τις μέρες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή», κατέληξε.

Κλείσιμο
Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.


ΚΚΕ: Κίνδυνος για όλους τους λαούς ο εθνικισμός

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Τέρενς Κουίκ, είπε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνομιλία που είχε στα Τίρανα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, ήταν πανευτυχής από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Αυτό με έκανε και να ανησυχήσω» σημείωσε ο κ. Κουίκ.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε:


«Όταν πριν από περίπου δύο μήνες συναντήθηκα στα Τίρανα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, μου είχε πει πόσο ευχαριστημένος είναι από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, που είχε πραγματοποιήσει πριν ελάχιστες μέρες, επισημαίνοντας ότι στη συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ξεκόλλησε από τη συντηρητική εξωτερική της πολιτική και απέκτησε πιο σύγχρονο χαρακτήρα.

Λίγες μέρες αργότερα, σε συνάντησή μου με τον κ. Αβραμόπουλο, παρουσία εκπροσώπων και άλλων ελληνικών κομμάτων, αλλά και του διπλωματικού του επιτελείου, του ανέφερα όλα όσα μου είχε πει ο κ. Παναρίτι, κάνοντας το εξής σχόλιο:

«Στα τόσα χρόνια που ως δημοσιογράφος έκανα πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ, έμαθα ότι όταν η μία πλευρά είναι πολύ ευχαριστημένη και όταν αυτή η πλευρά είναι μία χώρα με την οποία έχουμε ανοικτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τότε θα πρέπει ως Έλληνας να…ανησυχώ! Να ανησυχώ ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δική μας την πλευρά!»

Εισέπραξα χαμόγελα μεταξύ αμηχανίας και παραδοχής.

Νομίζω ότι η αναφορά αυτού του περιστατικού είναι ο καλύτερος σχολιασμός για το τι έγινε με το Σαλί Μπερίσα και τις κατάπτυστες θέσεις του για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Και να ήταν μόνο η Αλβανία…

Ας αναρωτηθούμε που οδεύει η κυβέρνηση Σαμαρά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του είχε καταθέσει ο Πρόεδρός μας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος.

Βεβαίως θεωρώ περιττό να αναφέρω και τις μέγιστες ανησυχίες που εκφράζουμε συνεχώς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και για το κυπριακό, την ΑΟΖ, τη Θράκη και τα όσα πολύ σχεδιασμένα προχωράει η Άγκυρα και στα Δωδεκάνησα».



Δημοκρατική Αριστερά: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του Μπερίσα

Επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες, χαρακτηρίζει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει, οι δηλώσεις αυτές είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του αλβανικού με τον ελληνικό λαό και τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό.

«Σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές, οι λαοί της Ευρώπης θα βαδίσουν το δρόμο της φιλίας και της συνανάπτυξης», καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης