«Συνωστισμός» για την Παλαιστίνη: Στη Βηθλεέμ ο Κασσελάκης, με την μαντήλα Αχτσιόγλου και Βαρουφάκης

«Συνωστισμός» για την Παλαιστίνη: Στη Βηθλεέμ ο Κασσελάκης, με την μαντήλα Αχτσιόγλου και Βαρουφάκης

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 έχουν ριχτεί στην μάχη των Ευρωεκλογών με επίκεντρο την υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και με αίτημα την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

kasselakis-axtsioglou-varoufakis-arthroy
Πιο επίκαιρο από ποτέ φαίνεται να ηχεί για τις εγχώριες αριστερές δυνάμεις το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», καθώς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 έχουν ριχτεί στην μάχη των Ευρωεκλογών με επίκεντρο την υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και με αίτημα την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, φτάνοντας μέχρι τη… Βηθλεέμ.

Εκεί, όπου βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης για να προωθήσει «ένα Παλαιστινιακό κράτος που να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε, επικεντρώνοντας την πολιτική δραστηριότητά του, στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Συνοδευόμενος από τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, αλλά και τους Τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Ρένα Δούρου και Ευάγγελο Αποστολάκη αντίστοιχα, ο Κασσελάκης έστειλε χθες «ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό», μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, Hani Al – Hayek.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1jr2u3py5td)


Κλείσιμο
Στη δήλωσή του, επιχείρησε να θέσει την Ευρώπη στο κάδρο, λέγοντας πως πρέπει «να παράσχει αμέριστη συμπαράσταση ώστε να υπάρξει και άμεση κατάπαυση του πυρός αλλά και την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ «όλος ο δυτικός κόσμος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα να μπορέσουν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να προχωρήσουν σε μια μόνιμη βάση ειρήνης», πρόσθεσε.

Πλην της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετέβη στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Αϊντα κοντά στη Βηθλεέμ, όπου διαμένουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, καθώς δημιουργήθηκε το 1948 μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους, όπως υπενθύμισε χθες η Κουμουνδούρου.





Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να έχει σειρά επαφών στην Παλαιστίνη και σήμερα, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δέχεται τα βέλη της Νέας Αριστεράς, με τον Πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση να καλεί τους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λάβουν καθαρή θέση. Σε ανάρτησή του χθες, «οι κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους; Θέλουν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα Νορβηγίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας και να προχωρήσει σε άμεση, χωρίς αστερίσκους, αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους; Θα ανταποκριθούν επιτέλους στο προ 20 ημερών κάλεσμα τη Νέας Αριστεράς για κοινή πρωτοβουλία της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε αυτήν την κατεύθυνση; Θα πουν επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους; Ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια γενοκτονία;» διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης, καταλήγοντας με νόημα πως «εμείς δεν ανακαλύψαμε οψιμα το Παλαιστινιακό. Κρατάμε από την αρχή στάση σταθερή, στάση αταλάντευτη. Για την ειρήνη και τη δικαίωση του παλαιστινιακού λαού. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω αυτές τις γραμμές πέρασε από το timeline μου η φιγούρα του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ - γεννήθηκε...

Posted by Alexis Charitsis - Αλέξης Χαρίτσης on Sunday, May 26, 2024


Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλωστε, η Παλαιστινιακή μαντήλα ήταν παρούσα σε όλες τις προεκλογικές εκδηλώσεις της Νέας Αριστεράς, η οποία διοργάνωσε ομιλία παρουσία της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, της νεολαίας του κόμματος, αλλά και με παλαιστινιακό χορευτικό συγκρότημα, το οποίο πλαισίωσε καλλιτεχνικά τη βραδιά στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη, στον Άγιο Δημήτριο. Ανάμεσα στους ομιλητές, η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς εμφανίστηκε φορώντας την παλαιστινιακή μαντήλα, πλαισιωμένη από μέλη της Παλαιστινιακής παροικίας, όπου είχε πράξει προ μηνός και ο κ. Χαρίτσης.

e-axtsioglou-2


Με το κατεξοχήν έμβλημα της Παλαιστίνης έχει εμφανιστεί και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με τον ίδιο να δηλώνει πως «Παίρνουμε θέση για την Παλαιστίνη που τους ενοχλεί. Ενόχλησέ τους κι εσύ».

g-varoufakis-1


Τεμπονέρας: «Περί εμφυλίου»

Παρά την συζήτηση περί Παλαιστίνης, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την επαύριον των Ευρωεκλογών δεν σταματούν, ούτε η κινητικότητα στελεχών του χώρου.

Μετά την επιστολή της Ζωής Καρκούλια, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία έκανε λόγο για μετάλλαξη του κόμματος και «παροπλισμένα» στελέχη, ο Διονύσης Τεμπονέρας εκτίμησε σε άρθρο του (στο Dnews) πως «ο εμφύλιος αυτή τη στιγμή κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση». Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει σε μια κεντροαριστερή φαγωμάρα», χωρίς να παραγνωρίζει τα δυσμενή αποτελέσματα για το κόμμα του στις εκλογές του ΤΕΕ και τις φοιτητικές εκλογές.

«Ορισμένοι φαίνεται να ξεχνούν παραμονές των εκλογών, ότι η ΝΔ και οι δεξιές πολιτικές είναι ο πραγματικός αντίπαλος και αναλώνονται δημόσια ή μέσω των πληκτρολογίων σε μια ανούσια διαμάχη για το ποιος θα είναι το αφεντικό του προοδευτικού χώρου την επόμενη μέρα. Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί περισσεύουν, όπως και οι αποκλεισμοί δυνάμεων που μπορούν να συνδράμουν στο μέλλον, να αποφύγουμε να βαδίσουμε επί μακρόν σε μια «πολιτική έρημο», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας «τι νόημα έχει ποιος θα ηγεμονεύσει στον χώρο, όταν τα ποσοστά των μετρήσεων αποκλείουν κάθε προοπτική εναλλακτικής κυβερνησιμότητας».

Στον αντίποδα, ο ίδιος προκρίνει την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως «η πόρτα της συνεργασίας, κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας, για τις προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να μείνει ανοικτή». «Τα μεγάλα, μαζικά, λαϊκά κόμματα συνθέτουν, υπερβαίνουν τις αντιθέσεις, προσκαλούν σε κοινή δράση και συμμετοχή, δίνουν το λόγο στους πολίτες μέσα από συνταραγμένες διαδικασίες και διατυπώνουν προτάσεις πολιτικής χωρίς αφορισμούς/αποκλεισμούς απευθυνόμενα στον κοινωνικό χώρο. Μόνο έτσι μπορεί να προκύψει η δημοκρατική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Μόνο έτσι θα μπει ο λαός σε ρόλο οδηγού», καταλήγει.


Ειδήσεις σήμερα

Προκλητικός Ράμα κατά Ελλάδας: Υποχρέωσαν τους αδερφούς μας να αλλάξουν τα ονόματά τους, κηλίδα ντροπής στην ιστορία

Κρήτη: Τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα και η μάχη κατά της μάσκας - Ο Μητροπολίτης που αρνήθηκε να διαβάσει το Ευαγγέλιο

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης