Βουλή: Εκτός ορίων σύγκρουση Συρίγου με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ για Πολυτεχνείο και χούντα

Βουλή: Εκτός ορίων σύγκρουση Συρίγου με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ για Πολυτεχνείο και χούντα

Η χούντα «δυστυχώς» δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις αλλά λόγω της Κυπριακής τραγωδίας, είπε ο Υφυπουργός Παιδείας - Αν ο κ. Συρίγος είναι «νοσταλγός του ‘67», αναρωτήθηκε ο Γιαννούλης - «Το να σας πω ''δεν ντρέπεστε'' είναι λίγο, το είπατε συνειδητά», απάντησε ο Παφίλης

syrigos-arthro
«Φωτιά» στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των ΑΕΙ έβαλε η αναφορά του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για την επταετή δικτατορία και τις αιτίες που έριξαν τη χούντα του Ιωαννίδη.

Ο κ. Συρίγος κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι παρά την «φωτεινότητα» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η χούντα «δυστυχώς» δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις αλλά λόγω της Κυπριακής τραγωδίας ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για τις «μυθικές διαστάσεις» που απέκτησε το Πολυτεχνείο κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Η αναφορά του Υφυπουργού προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Συρίγο για ιστορική προσβολή και απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας ενώ ο κ. Χρήστος Γιαννούλης αναρωτήθηκε αν ο Υφυπουργός είναι «νοσταλγός του ‘67».

«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση» απάντησε ο Υφυπουργός για να προσθέσει «Ο λόγος είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής ήταν το Πολυτεχνείο. Υπήρχαν επίσης και άλλα γεγονότα όπως η παλλαϊκή συμμετοχή του λαού στη κηδεία του Παπανδρέου. Δυστυχώς, όμως δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς…

Ολη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως για ό,τι είπα από άτομα που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα στοχεύει σε ένα πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση από το νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στην Χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι αυτό το λόγο η δικτατορία».

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «Όλα όσα είπε ο Υφυπουργός για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επι τρία χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης . Πήρα το λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο.

Κλείσιμο
Πρέπει να αφαιρέσει απ τα πρακτικά το αρχικό αφήγημα περι μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία. Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρρίγο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ».

Ακολούθως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε «η παρέμβαση του Υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει» ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε «κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην χούντα»

Ο κ. Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ είπε «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΝΔ Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε «Η ΝΔ τίμησε τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους και περιστροφές. Αγώνα πολιτικό κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό. Αγώνα επωνύμων και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κ. Καραμανλή Καραμανλή που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της χούντας και για την επιστροφή της χώρας στην Δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά»

Χρυσομάλλης (ΝΔ): η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνικά ΑΕΙ είναι το μπάχαλο

Στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης υπενθυμίζοντας την δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

«Λίγο πριν αποχωρήσατε προχωρούσατε σε ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες . Χωρίς σύμφωνη γνώμη συγκλήτων, χωρίς σχέδιο, χωρίς ντροπή. Δεν το ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Η ΝΔ προχωρά και εφαρμόζει πιστά όσα υποσχέθηκε στον λαό με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Κάτι που δεν κάνατε εσείς. Το πρόγραμμα μας κρίθηκε από τον λαό στις εκλογές. Δεν σταματήσαμε να νομοθετούμε στην βάση αυτή χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος και χωρίς να υποβαθμίζουμε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ώστε να εξυπηρετήσουμε μικροπολιτικούς εκλογικούς στόχους. Τι προσφέρατε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο μπάχαλο».

Τέλος, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις «ταξικές» είπε «Είναι υποκριτικό να καταγγέλλει εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ για ταξική πολιτική όταν τα δικά του στελέχη μιλούσαν για ταξική φορολόγηση της μεσαίας τάξης το 2015-19. Όταν τα δικά του στελέχη επιχειρούσαν να επιβάλλουν τις ταξικές τους ιδεοληψίες για να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας».


Ειδήσεις σήμερα:

Ενέργεια: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την επάρκεια της αγοράς - Φόβοι για στοπ της Ρωσίας στο φυσικό αέριο

Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

Ο Μαρκ Φλάισμαν, πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού κλαμπ «Studio 54», πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης