Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Σόου με Βαρώσια και Τύμπου στην επέτειο του «Αττίλα»

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Σόου με Βαρώσια και Τύμπου στην επέτειο του «Αττίλα»

Ο Τούρκος πρόεδρος πάει στα Κατεχόμενα και σχεδιάζει να δημιουργήσει αεροπορική βάση στο παράνομο αεροδρόμιο - Το νέο τουρκικό θέατρο με τη Χάγη και η μετάβαση Δένδια στην Κύπρο την επομένη της επίσκεψης Ερντογάν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
erdogan_epeteios_attila_art
«Το Κυπριακό δεν πουλάει». Η 20ή Ιουλίου και η μαύρη επέτειος της εισβολής και κατοχής ξυπνά την εδραιωμένη αντίληψη ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης όπως στο παρελθόν και ότι οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία δεν έχουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, αλλά το καθήκον να αποτρέψουν επιζήμιες εξελίξεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να παρουσιάσει μια Τουρκία που μεγαλώνει, προστατεύει τους «αδελφούς» της και επεκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζει διήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα για τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιουλίου. Το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ψευδοκράτος απασχολεί έντονα την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει προκλητικά βήματα στην Κύπρο: να ανοίξει τα Βαρώσια ή και να δημιουργήσει αεροπορική βάση στο παράνομο κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου. Οποιο από τα δύο κι αν επιλέξει, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις και ισχυρές αναταράξεις. Ακόμη όμως και αν μείνει στο επίπεδο της εξαγγελίας και δεν προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των απειλών, είναι ξεκάθαρο ότι η Αγκυρα επιλέγει την οδό της όξυνσης απέναντι στην Κύπρο.

Διπλωματικοί παράγοντες θεωρούν ότι έπειτα από την προσπάθεια να ξανανοίξει το Μεταναστευτικό απειλώντας τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κύματα χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών και αφού πλέον φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναρχίσει εργασίες με το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» στην περιοχή του Καστελόριζου, ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται εναντίον του πιο αδύναμου κρίκου, της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή, ευελπιστώντας ότι με την τακτική των απειλών και των εκβιασμών θα καταφέρει να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τις Βρυξέλλες.
Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο υποστηρίζει ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι απροσπέλαστη», θέλοντας να δείξει στο εσωτερικό του ότι επιμένει στη λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι έχει ακόμη στο μυαλό του να προσπαθήσει να... καταπιεί τα Βαρώσια. Σχεδόν 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τα Βαρώσια βρίσκονται στο επίκεντρο των τουρκικών σχεδιασμών. Η πιο τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει υπό τον έλεγχο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για 47 χρόνια παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για απόδοση των Βαρωσίων σε πολυεθνική διοίκηση του ΟΗΕ. Οι Τούρκοι μοιάζουν έτοιμοι να κάνουν το επόμενο προκλητικό βήμα, αγνοώντας την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Ενα χρόνο μετά το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται σαν να θέλει να δημιουργήσει νέο αρνητικό τετελεσμένο. Η περίκλειστη πόλη έχει «παραχωρηθεί» με παράτυπη τουρκική απόφαση στην Ενωση Μηχανικών του Ικονίου και στην τουρκική διοίκηση οικιστικής ανάπτυξης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Αγκυρα θα κάνει το επόμενο επεκτατικό βήμα, παρά την πίεση να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλούσαν ένταση και θα επισημοποιούσαν την αδυναμία επανέναρξης της διαδικασίας διαλόγου. Θα αποπειραθεί ο Ερντογάν να αποδώσει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στις τουρκοκυπριακές αρχές αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας;

Κλείσιμο
Τα μάτια της ελληνικής διπλωματίας είναι καρφωμένα στην Κύπρο και στις τακτικές κινήσεις της Αγκυρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα περισσότερο από ποτέ, διαπιστώνεται απόλυτη απόκλιση μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των τουρκικών ισχυρισμών. Στην πρόδηλη άποψη της ελληνικής πλευράς και όλων των διεθνών παραγόντων ότι το κυπριακό πρόβλημα δημιουργήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνακόλουθη κατοχή του 1/3 του νησιού, η Αγκυρα αντιτάσσει τον ισχυρισμό ότι το σημείο αφετηρίας του Κυπριακού είναι το 1963, όταν -οι Τούρκοι υποστηρίζουν- επί της ουσίας καταλύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχεδόν μισό αιώνα άλυτο, το κυπριακό πρόβλημα χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως εργαλείο για να ανακινεί τις πιο ακραίες απόψεις της, που φτάνουν μέχρι και την εσχάτως δημόσια διατυπωμένη θεωρία της υποτιθέμενης «λύσης των δύο κρατών». Στην Αθήνα και στη Λευκωσία αμφισβητούν ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν, θεωρώντας ότι η μαξιμαλιστική άποψη των δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο διακινείται από την Αγκυρα για να ξαναμπεί στο τραπέζι των συζητήσεων η φόρμουλα της συνομοσπονδίας.

Ελληνική απάντηση στις 21 Ιουλίου

Την επομένη της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο. Στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι προφανές ότι θα απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, όπως αυτές θα διατυπωθούν από τον Ερντογάν,.

Το τουρκικό κόλπο με τη Χάγη

Και μέσα σε αυτό το κλίμα των προσχεδιασμένων προκλήσεων στην Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση αυτοπαρουσιάστηκε δήθεν ως πρόθυμη ακόμη και να δεχτεί προσφυγή στη Χάγη.
Με έναν διπλωματικό ελιγμό από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, η Αγκυρα θέλησε να εμφανιστεί διαλλακτική, διατεθειμένη να συμφωνήσει σε παραπομπή του θέματος οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σε κάποιο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η πιθανότητα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η τουρκική διπλωματική πηγή, στην οποία αναφέρονταν την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα ορισμένων ελληνικών εφημερίδων, δεν ήταν άλλη από τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στην Αθήνα. Ο κ. Οζούγκεργκιν, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι η Αγκυρα θα ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει ώστε να παραπεμφθούν στα διεθνή δικαστήρια θέματα των «διαφορών» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τα οποία αφορούν στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει την ίδια στάση διαβούλευσης που τήρησε με το Κάιρο και τη Ρώμη. Με απλά λόγια, οι Τούρκοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως μετριοπαθείς, έτοιμοι για διάλογο και διαπραγμάτευση, εφόσον η αρχική ελληνική θέση εκκίνησης είναι η τελική θέση που έλαβε η Αθήνα προτού συνομολογήσει τις συμφωνίες για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Ρώμη και το Κάιρο.

Στην ελληνική κυβέρνηση ανέγνωσαν αμέσως την τουρκική ντρίμπλα. Ανώτερος πολιτικός παράγοντας στην Αθήνα εξήγησε ότι σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά εννοεί αυτά που λέει ανωνύμως ο κ. Οζούγκεργκιν, θα πρέπει προηγουμένως να αρθεί το «casus belli» σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Διότι η επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια είναι άσκηση κυριαρχίας και δεν υπόκειται σε δικαστική διευθέτηση. Ομως με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, με το οποίο επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η Αγκυρα θέλει να εδραιώσει τη θέση της ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δικαιώματα μόνο σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων, ισχυρισμός που θεωρείται απαράδεκτος από την Ελλάδα.

Προφανώς, λοιπόν, εκτός κι αν η Τουρκία αποδεχτεί τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημείο εκκίνησης για παραπομπή των «διαφορών» σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο επί του παρόντος δεν υπάρχει. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό που δεν αλλάζει είναι οι τουρκικοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί για τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εξωραϊσμό πολιτικών που η Αγκυρα εδράζει στο δίκαιο του ισχυρού.

Ειδήσεις σήμερα

«Μοντέλο Μυκόνου» και σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη; - Ποια νέα οριζόντια μέτρα έρχονται στον τουρισμό

Oι Maneskin στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με προκλητικές φωτογραφίες - «Μην μας κάνετε report επειδή είμαστε καυτοί»

Φολέγανδρος: Σήμερα η κηδεία της Γαρυφαλλιάς – Ο 30χρονος κρύφτηκε σε σπηλιά μετά την δολοφονία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης