Τατάρ σε ΟΗΕ και ΕΕ: Σεβαστείτε την πολιτική των δυο κρατών

Τατάρ σε ΟΗΕ και ΕΕ: Σεβαστείτε την πολιτική των δυο κρατών

Επίθεση σε Μπορέλ και ΕΕ από την «προεδρία» του ψευδοκράτους

ERDOGAN_TATAR
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον ΟΗΕ και την ΕΕ, και όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να σεβαστούν την πολιτική των δύο κρατών, που όπως αναφέρεται είναι η βούληση των Τουρκοκυπρίων όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές στα κατεχόμενα.

Ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους αναφέρει ότι «η δήλωση Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2020 δείχνει για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκονται από την πραγματικότητα της Κύπρου και με πόση μεροληψία αντιμετωπίστηκαν οι δύο ίσοι λαοί και κράτη που είναι μέρη του Κυπριακού προβλήματος».

Η δήλωση Μπορέλ χαρακτηρίζεται «ατυχής» και ο Τατάρ αναφέρει ότι με αυτήν αποδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη λύση. Παράλληλα αντιπαραβάλλεται δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ που επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό και τα Βαρώσια, και επανέλαβε την έκκληση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα κατέρρευσαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά και υπήρξαν εκεί και παρατηρητές από την ΕΕ. Αναφέρεται επίσης ότι όλοι οι συμμετέχοντες, ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, και η διεθνής κοινότητα, είδαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση ενώ προστίθεται ότι όλες οι προτάσεις και τα έγγραφα που ήταν γνωστά ως "παράμετροι του ΟΗΕ" αποσύρθηκαν και η κατάρρευση ήταν το τέλος των προσπαθειών για ομοσπονδιακή λύση.

Στο μεταξύ, αναφέρεται, οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος υπερασπίζεται τη λύση των δύο κρατών που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα.

Παράλληλα επαναλαμβάνεται η άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην ΕΕ παρά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, και καλείται η ΕΕ να δει αυτή την αδικία και ανισορροπία και να μάθει από αυτό το ιστορικό λάθος και να ακολουθήσει μια πιο ευαίσθητη και ισορροπημένη πολιτική «έναντι των δύο ίσων λαών και πλευρών στην Κύπρο».

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και της ΕΕ, θα πρέπει να σεβαστούν την πολιτική των δύο κρατών, η οποία προβλέπει τη συνεργασία και των δύο πλευρών και εγκρίθηκε από τον λαό μας στις τελευταίες δημοκρατικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Ούτε ο ΟΗΕ ούτε η ΕΕ έχουν το δικαίωμα να αγνοήσουν ή να αντιταχθούν σε αυτήν τη βούληση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του καθεστώτος των κατεχομένων. Όσον αφορά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μια ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού, τονίζεται ότι αυτές οι αποφάσεις «δεν είναι και δεν μπορούν να είναι πάνω από τη βούληση του λαού μας».

Κλείσιμο
Προστίθεται πως «είναι καθαρό ότι μια λύση δεν μπορεί να επιβληθεί και πρέπει να εξευρεθεί ελεύθερα».

Σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αναφέρεται ότι το θέμα περιλαμβανόταν σε πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ως μέρος συνολικής λύσης.

Προστίθεται ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων για την επιστροφή των περιουσιών τους στους νόμιμους κατοίκους είναι μια κίνηση που θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά από νομικής και ανθρωπιστικής πλευράς, καθώς και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρεται ακόμη ότι προβλέπεται πως οι εν λόγω συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν από την Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, η οποία γίνεται δεκτή ως έννομο μέσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση με πάνω από 150 άτομα για το Πολυτεχνείο

Κορωνοϊός - «Επιχείρηση εμβολιασμός»: Πώς ετοιμάζονται Ευρώπη και ΗΠΑ για την έλευση του εμβολίου

Κορωνοϊός - Μπουρλά για τη Θεσσαλονίκη: «Υπάρχει φως στο τούνελ - Να φοράνε μάσκες και θα έρθουν καλύτερες μέρες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης