Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των κτιρίων στην καθημερινή συμπεριφορά μας;

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των κτιρίων στην καθημερινή συμπεριφορά μας;

Στο αρχιτεκτονικό γραφείο Taka+Partners λειτουργεί η σχεδιαστική «συναστρία» φιλοξενίας και ευζωίας. Αν ήμασταν στα '90s θα λέγαμε για συνάντηση well being και hospitality. Με το συνδυασμό αυτών των τόσο σημαντικών, για την καθημερινότητα μας, τομέων ήρθαν και οι διεθνείς διακρίσεις.

01__TAKA_PARTNERS_MIRAGGIO_1
Πριν ξεκινήσουμε την ηχογράφηση της συνέντευξη μας, η Ασπασία Τάκα μας έκανε μια συνοπτική περιγραφή του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στο επάγγελμα της αρχιτέκτονα: «Λέγεται πως οι γυναίκες διακρίνονται γιατη πολυεπίπεδη σκέψη τους, γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι τα γυναικεία μυαλά μπορούν να αποδώσουν εις βάθος όλες τις λεπτομέρειες μιας συνθετικής διαδικασίας. Φυσικά και οι δυνατότητες, το πνεύμα, οι γνώσεις και το ταλέντο κάθε αρχιτέκτονα δε σχετίζεται με το φύλο του, άλλα σίγουρα με την αντιληπτική του ικανότητα και ευελιξία, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και το κέφι που βάζει στη δουλειά του. Οι γυναίκες παγκοσμίως στον τομέα της αρχιτεκτονικής κερδίζουν συνεχώς σε έδαφος έναντι των ανδρών συναδέλφων τους και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς πιστεύω ότι οι δυνατότητες είναι εκεί και είναι πολλές!» Άρα ο γυναικείος τρόπος σκέψης και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων βοηθά σε ένα δημιουργικό επάγγελμα αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας που «κουβαλά». Παράλληλα μας υπενθυμίζει πως το «well being» δεν είναι τόσο τάση όσο τρόπος προσέγγισης στα πράγματα: «Αν θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει την έννοια αυτή θα την μετέφερε σαν: ευημερία, ευεξία, χαρά, τύχη, ευφορία αειφορία, συναισθηματική υγεία.

Η αρχιτεκτονική είναι εξ ορισμού μια ανθρωποκεντρική επιστήμη και όλες οι παραπάνω έννοιες οφείλουν να είναι παρούσες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε κάθε σχεδιαστική πρόταση. Για να εξασφαλίσουμε όλα τα ανωτέρω η αρχιτεκτονική δεν εστιάζει μόνο στην εμφάνιση των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και στη συνολική εμπειρία που αποκομίζει χρησιμοποιώντας το χώρο με στόχο την ανάταση της ανθρώπινης ψυχής!»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης