Η Νάταλι Πόρτμαν αρνείται να δεχθεί το «εβραϊκό βραβείο Νόμπελ»

portman_main01

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ θλίβουν ιδιαίτερα την ηθοποιό

Η ηθοποιός και κινηματογραφική παραγωγός του Χόλιγουντ, Νάταλι Πόρτμαν, ακύρωσε ταξίδι στη γενέτειρά της, το Ισραήλ, καθώς αρνήθηκε να παραστεί σε τελετή τον Ιούνιο για να λάβει βραβείο που συνοδεύεται από έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων λόγω των «πρόσφατων γεγονότων» στη χώρα, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές μαζί με την ακύρωση της τελετής απονομής.

Το Ισραήλ δέχεται διεθνείς επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες για τα θανατηφόρα πλήγματά του στις συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους κατά μήκος της μεθορίου με τη Γάζα. Τριάντα πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί από τις 30 Μαρτίου, όταν άρχισε η κινητοποίηση των Παλαιστινίων «Πορεία της Επιστροφής». Το Ισραήλ δηλώνει ότι κάνει αυτό που πρέπει για την υπεράσπιση των συνόρων του.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το Genesis Prize Foundation αναφέρει ότι «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει την τελετή που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου» με στόχο να απονείμει στην ηθοποιό το βραβείο που ενίοτε αποκαλείται «εβραϊκό βραβείο Νόμπελ». Το ίδρυμα αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε από εκπρόσωπο της Πόρτμαν που είπε ότι: «Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ την θλίβουν ιδιαίτερα και δεν αισθάνεται άνετα με την ιδέα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση στο Ισραήλ». Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους άρνησης της 36χρονης ηθοποιού.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «θαυμάζει την υπέροχη υπόσταση της ηθοποιού και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημόσια με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ωστόσο μας θλίβει που η ίδια αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους. Φοβόμαστε ότι εξαιτίας της απόφασής της, πολιτικοποιείται η φιλανθρωπική μας πρωτοβουλία».

Το βραβείο δίδεται από το 2014 σε πρόσωπα ως ένδειξη αναγνώρισης «του έργου τους και της επαγγελματικής τους αριστείας, τα οποία εμπνέουν άλλους μέσα από την αφοσίωσή τους στην εβραϊκή κοινότητα και στις αξίες της».

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο γλύπτης Ανίς Καπούρ, ο βιολονίστας Ιτζάκ Πέρλμαν, ο κινηματογραφικός σταρ Μάικλ Ντάγκλας ήταν μερικοί από τους νικητές του βραβείου τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι έδωσαν το χρηματικό τους έπαθλο σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Πόρτμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Το 1984, όταν ήταν τριών ετών, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Στυλιανός Παπαδόπουλος

Πρόκειται για μια θαρραλέα, ειλικρινή και έντιμη στάση από μια σκεπτόμενη όπως αποδεικνύεται καλλιτέχνιδα. Είναι πράγματι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένας λαός ο οποίος υπέφερε τα πάνδεινα από διώξεις, αποκλεισμούς και φυλετικό μίσος, έχει επιλέξει από την αρχή σχεδόν της επανίδρυσης του κράτους του να συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο απέναντι στους Παλαιστίνιους: Καλλιεργεί απέναντί τους ρατσιστικές συμπεριφορές και τους αρνείται το δικαίωμα που διεκδίκησε για τον εαυτό του, δηλαδή της κρατικής τους υπόστασης. Η μισαλλοδοξία είναι συνυφασμένη με το αρχικό μωσαϊκό δόγμα του "εκλεκτού λαού", το οποίο διαπότισε επίσης φιλοσοφικά τα παράγωγα δόγματα του χριστιανισμού, του μωαμεθανισμού και του κομμουνισμού. Ο τελευταίος έπεσε στην καταβόθρα της ιστορίας και εξαφανίστηκε και ο δεύτερος έχει αμβλύνει κατά πολύ μέσα στο διάβα των αιώνων τα πλέον απεχθή μονομερή χαρακτηριστικά του. Ο εβραϊσμός όμως ως εθνικό θρήσκευμα και ο φονταμελιστικός μουσουλμανισμός ως διεθνικό, συνεχίζουν να διαποτίζουν μυαλά και συνειδήσεις με φανατισμό, βολουνταρισμό και υπερβάλλουσα επιθετικότητα' που εκδηλώνονται με δολοφονικές πρακτικές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης