Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ, είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας - Τα μέτρα δείχνουν να έχουν συγκρατήσει την επιδημία - 90 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι

tsiodras01-mesa
Στους 81 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 77 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τα 1.832. Όπως είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ έχουν εξεταστεί συνομικά 28.584 δείγματα.



Ανακοινώσεις Τσιόδρα 07/04/2020



Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων λέγοντας ότι αυτό δεν είναι αγώνας ταχύτητας, σπριντ, αλλά είναι μαραθώνιος και παρά τη σχετική αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η άρση των μέτρων είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά, με απόλυτο σχεδιασμό. 

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τους ασθενείς με κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι 501 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ 679 είναι σχετιζόμενα με άλλα γνωστά κρούσματα. Από τους 90 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι -με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη- οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 72% είτε έχουν υποκείμενο νόσημα είτε είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. 
Παράλληλα, το 88% των ανθρώπων που κατέληξαν είτε ήταν ηλικιωμένοι είτε είχαν υποκείμενο νόσημα.

Ερωτηθείς για τη διασπορά στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχει συνολική πληροφορία για τον πληθυσμό, πράγμα που θα μπορεί να γίνει με επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες επιτήρησης, που είναι εν ισχύ και θα δώσουν συμπεράσματα. Για την θέση της χώρας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τους θανάτους στη χώρα και η επιδημική καμπύλη των θανάτων αναμένεται να δείξει μείωση τις επόμενες μέρες. Φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τεράστια διασπορά. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα υπήρχε τεράστια διασπορά και αυτό θα φαινόταν και στον αριθμό των νεκρών. Προοδευτικά θα δείτε τους δείκτες να μειώνονται. Τα μέτρα που έχουμε λάβει, δείχνουν να έχουν συγκρατήσει την επιδημία. 

Κλείσιμο
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε για την ενεργοποίηση των κινητών μονάδων και των ιδιωτών γιατρών και απάντησε ότι έχουν γίνει οι ρυθμίσεις ώστε να δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Για τα εμβόλια

Ο κ. Τσιόδρας κλήθηκε να απαντήσει αν υπήρξαν εμβόλια για τους συγγενείς με τον COVID-19 ιούς, τους SARS και τον MERS, απάντησε ότι είναι απορίας άξιο ότι δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για εμβόλιο- για τον Sars έμεινε μάλιστα σε ειδικά ερευνητικά πρωτόκολλα. Για τον Mers έγιναν προσπάθειες για εμβόλιο, δεν βγήκε άκρη, έως σήμερα που έγιναν ανακοινώσεις από τους Αμερικανούς. Πρόσθεσε πάντως ότι και οι δύο αυτοί ιοί είχαν χαμηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα. Οι προσπάθειες για τον Covid-19 είναι πιο εντατικές και έχουμε μια ελπίδα παραπάνω. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εμβόλια για τους συγγενείς ιούς, δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, είπε ο κ. Τσιόδρας. 



Ειδήσεις σήμερα:

Πότε και πώς θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από την καραντίνα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Κορωνοϊός: Μην βιάζεστε με την χαλάρωση των μέτρων

Γεωργιάδης: Θα υπάρξει λύση με σοβαρά λεφτά για χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK