Κορωνοϊός: Οι νέες δόσεις εμβολίων θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ χωρίς δοκιμές σε ανθρώπους

Κορωνοϊός: Οι νέες δόσεις εμβολίων θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ χωρίς δοκιμές σε ανθρώπους

O FDA θα δώσει έγκριση για τη χορήγησή των αναμνηστικών δόσεων κατά της Omicron με δεδομένα από δοκιμές σε ποντίκια – Διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους

emvolio-covid
Οι νέες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, θα κυκλοφορήσουν στην αγορά των ΗΠΑ έχοντας την έγκριση των αρμοδίων αμερικανικών αρχών χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές, αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) όπως και οι παρασκευάστριες εταιρείες επισημαίνουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων που στοχεύουν σε υποπαραλλαγές της Omicron, θα λειτουργήσουν με ασφάλεια, ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα εμβόλια, που είναι τροποποιημένα έτσι ώστε να στοχεύουν στις πιο πρόσφατες υποπαραλλαγές της Omicron, δεν θα έχουν προλάβει να δοκιμαστούν σε εθελοντές που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές, σχολιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα.

«Πράσινο φως» πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Με λίγα λόγια, όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λάβει την απόφασή του να εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά της νόσου Covid, οι κλινικές δοκιμές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως, ο Οργανισμός (FDA) σχεδιάζει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των αναμνηστικών δόσεων χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλες πηγές, όπως δοκιμές σε ποντίκια, τα προφίλ των αρχικών εμβολίων και την απόδοση προηγούμενων αναμνηστικών δόσεων που στοχεύουν σε παλαιότερες μορφές της «Omicron».

«Τα στοιχεία από τα τρέχοντα εμβόλια mRNA Covid-19, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους, μας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή», ανέφερε σε πρόσφατο σχόλιό του στο Twitter ο επικεφαλής του αμερικανικού οργανισμού «FDA», Ρόμπερτ Κάλιφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ακολουθεί την ίδια προσέγγιση με αυτήν που εφαρμόζει για τα αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία τροποποιούνται ώστε να «συμβαδίζουν» με τους μεταλλαγμένους ιούς της γρίπης.


Αναμονή ζητούν ορισμένοι ειδικοί

Κλείσιμο
Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εμβολίων προέτρεψαν τον αμερικανικό Οργανισμό να περιμένει προτού δώσει το «πράσινο φως» για τις νέες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

«Νιώθω άβολα που θα προχωρήσουμε - που θα χορηγήσουμε εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε ανθρώπους - με βάση δεδομένα από δοκιμές σε ποντίκια», δήλωσε ο Πολ Όφιτ, σύμβουλος του FDA και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

«Η σύγκριση με τα αντιγριπικά εμβόλια δεν είναι σωστή», πρόσθεσε ο Αμερικανός καθηγητής εξηγώντας τον συλλογισμό του: «Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα που τα εμβόλια από τη μία χρονιά στην άλλη δεν προσφέρουν προστασία, ενώ τα διαθέσιμα εμβόλια για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, βοηθούν τους ανθρώπους που νοσούν να μην νοσηλευτούν».

Η αμερικανική εφημερίδα «WSJ» ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να σχολιάσει το θέμα κι αυτός την παρέπεμψε στα tweets του καθηγητή Καλίφ.

Αναμένεται νέα εκστρατεία εμβολιασμού ενόψει φθινοπώρου

Ενόψει του φθινοπώρου, οι επιστήμονες σχεδιάζουν μία εκστρατεία ενίσχυσης των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid που είναι αποτελεσματικές έναντι των νεότερων υποπαραλλαγών της Omicron όπως η «BA.5».

Yπενθυμίζεται ότι, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν στο τέλος Ιουνίου από την Pfizer και τον συνεργάτη της , την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, όπως και τη Moderna , να στοχεύσουν στις υποπαραλλαγές της Οmicron, «BA.5» και «BA.4».

«Έχουμε επαληθεύσει τη διαδικασία πολλές φορές και συνεχίζουμε να παράγουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer.

Η Moderna από την πλευρά της υποστήριξε ότι, όλα τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων της είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.


Ειδήσεις σήμερα:

Παραλήρημα Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί όπως και όταν έκαιγαν τις πόλεις μας πριν 100 χρόνια


«Συνεχίζουμε κανονικά, δεν σταματάμε για κανένα λόγο», λέει ο επικεφαλής των εξορκισμών


Παύεται από τα καθήκοντα ο αντιδήμαρχος Ζίτσας για την κακοποίηση του γαϊδουριού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ