Κορωνοϊός: Ραγδαία η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία - Έρχεται χαλάρωση των μέτρων

Κορωνοϊός: Ραγδαία η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία - Έρχεται χαλάρωση των μέτρων

Στα επίπεδα Νοεμβρίου υποχώρησε ο σκληρός επιδημιολογικός δείκτης με τους διασωληνωμένους ασθενείς - Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για τον αριθμό των θανάτων  που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 25.000 μέσα στην εβδομάδα - Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης που σχεδιάζουν οι ειδικοί - Οι έξι αθέατες εστίες του κορωνοϊού στην επικράτεια

kosmos-eksw3
Η αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας αποτυπώνεται και σήμερα στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθώς οι νέες λομώξεις κινήθηκαν και πάλι σε πενταψήφια νούμερα (10.853), ωστόσο το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι αφορά έναν «σκληρό» επιδημιολογικό δείκτη.

Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021, οπότε εκτινάχθηκε η διασπορά με την μετάλλαξη Omicron, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε κάτω από τους 500 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ φαίνεται ότι ξεπερνάει ακόμα και τις πιο αιδσιόδοξες προβλέψεις καθώς τα προγνωστικά μοντέλα που είχαν παρουσιαστεί στην επιτροπή των ειδικών προέβλεπαν ότι τέλος Φεβρουαρίου θα είχαμε περίπου 550 διασωληνωμένους ασθενείς...

Ωστόσο για τον δεύτερο «σκληρό» επιδημιολογικό δείκτη, που αφορά τους θανάτους αν και εμφανίζει μια οριακή βελτίωση, εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο ακόμα 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την covid 19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στην χώρα μας στoυς 24.754. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου, σε μόλις 13 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 1.249 άνθρωποι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που χάνει την μάχη με τον κορωνοϊό είναι οι ηλικιωμένοι. Από τους 72 νέους θανάτους που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, οι 60 ήταν άνω των 70 ετών...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο είναι εμφανές πλέον ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορΩνοϊού. «Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο” σημείωσε και δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Τι θα εξετάσει η Επιτροπή 

Κλείσιμο
Την προσεχή Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, τα οποία θα αφορούν κυρίως του εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση ορισμένων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται:

α) στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,
β) στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί) και
γ) στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η επιδημιολογική έκθεση

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10.853 , εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.174.093 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 409 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.509 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.754 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 499 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (76.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (23.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.139 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή +3.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 406 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Έξι περιοχές «εστίες» του κορωνοϊού

Από τα 10.853 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν την Κυριακή 13/2 τα 2.944 είναι στην Αττική και τα 1.269 στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα «αυξημένα» είναι επίσης τα κρούσματα στην Αχαΐα (480), στο Ηράκλειο (540), στη Λάρισα (308), στα Ιωάννινα (238), στη Μεσσηνία (215) και στα Χανιά (292).


Ειδήσεις σήμερα:

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον 12ο εμπλεκόμενο στη δολοφονία του Άλκη - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Οι προσδοκίες της Γερμανίας για τη συνάντηση του Σολτς με τον Πούτιν την ερχόμενη Τρίτη

Άγρια επίθεση δέχθηκε γυναίκα από τον σύζυγό της στο Αίγιο, την κυνηγούσε με σπασμένο γυαλί για να την σκοτώσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ