Κορωνοϊός: Ποιες ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, αν και έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Κορωνοϊός: Ποιες ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, αν και έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Βρετανική έρευνα έδειξε  το ακριβές ποσοστό αύξησης του  κινδύνου σε συγκεκριμένες παθήσεις

emvolio_2
Οι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν και άλλες χρόνιες παθήσεις, εκείνοι με νευρολογικές παθήσεις όπως άνοια και Πάρκινσον, καθώς επίσης οι ανοσοκατεσταλμένοι, είναι ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Covid-19, παρόλο που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γι' αυτό θα ωφεληθούν πιο πολύ από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" και αφορούσε 6,9 εκατομμύρια εμβολιασμένους, από τους οποίους τα 5,2 εκατομμύρια με δύο δόσεις, επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της πιθανότητας νοσηλείας, όμως ορισμένες ομάδες του πληθυσμού παραμένουν σε κίνδυνο παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 έχουν κατά σειρά οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν (12,7 φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό), με μεταμόσχευση νεφρών (8,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο), με δρεπανοκυτταρική αναιμία (7,7 φορές), όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (4,1 φορές), όσοι κάνουν χημειοθεραπεία (4,3 φορές), όσοι έχουν HIV/AIDS (3,3 φορές), εκείνοι με κίρρωση του ήπατος (τριπλάσιος κίνδυνος), με νευρολογικές παθήσεις (2,6 φορές), με πρόσφατη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγούς οργάνου (2,5 φορές), με άνοια (2,2 φορές), με Πάρκινσον (2,2 φορές).

'Αλλες παθήσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο (από 1,2 έως δύο φορές) θανάτου των εμβολιασμένων είναι: χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνος αίματος, επιληψία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειακή νόσος, θρομβοεμβολή, διαβήτης τύπου 2. Ανάλογα αυξημένος είναι για τους ανωτέρω πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς και ο κίνδυνος για εισαγωγή τους στο νοσοκομείο λόγω Covid-19.

Ένας νέος αλγόριθμος των Βρετανών επιστημόνων προβλέπει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτό το νέο εργαλείο ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων από τους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόμπερτ Νταρστ: Στη φυλακή ο μεγιστάνας του real estate για τη δολοφονία της καλύτερής του φίλης

EUMED9: H Μεσόγειος «φλέγεται» στη σκιά της AUKUS - «Στη γειτονιά της» γυρνά η Γαλλία

Χαμός στην Αγγλία με τον Χάμιλτον: Μετά το ατύχημα στη Μόντσα εθεάθη παρέα με μοντέλο του OnlyFans
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ