Κορωνοϊός - Ιταλία: Η 14η Ιανουαρίου ήταν η «ημέρα 0» σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊός - Ιταλία: Η 14η Ιανουαρίου ήταν η «ημέρα 0» σύμφωνα με νέα μελέτη

Στο 4,53 ήταν ο R0 στις 8 Μαρτίου - Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, συμμετείχαν επιστήμονες του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Νάπολης

italia
Στην Ιταλία τα πραγματικά κρούσματα ήταν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα και χρειάστηκαν 2 μήνες lockdown για να πέσει ο δείκτης R κάτω της μονάδας κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Η μαθηματική μοντελοποίηση της πανδημίας COVID-19 στο δεύτερο επίκεντρό της, την Λομβαρδία της Ιταλίας, επέτρεψε την εκτίμηση σημαντικών επιδημιολογικών παραμέτρων, που καθορίζουν την δυναμική της επιδημίας και πρόβλεψε με ακρίβεια την εξέλιξη και το τέλος του πρώτου επιδημικού κύματος στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One και στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η πιο πιθανή ημερομηνία για την «ημέρα 0» -οπότε εκτιμάται ότι ξεκίνησε η επιδημία στην Ιταλία-, ήταν η 14η Ιανουαρίου του 2020, δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων περιστατικών COVID-19 (δύο Κινέζων τουριστών στη Ρώμη) στις 31 Ιανουαρίου και πέντε εβδομάδες πριν από την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Λομβαρδία στις 21 Φεβουαρίου 2020.

Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, βρέθηκε ότι ήταν 10 με 15 φορές μεγαλύτερος των επίσημα καταγεγραμμένων, ενώ ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, το γνωστό R0, ήταν 4,53 (δηλαδή ένας θετικός μόλυνε τουλάχιστον 4 άλλους ανθρώπους) στις 8 Μαρτίου, πριν από την επιβολή του αρχικά τοπικού και στη συνέχεια γενικευμένου, lockdown στην Ιταλία. Στις 4 Μαΐου, όταν και άρχισε η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία, το R είχε πέσει οριακά κάτω της μονάδας. Με άλλα λόγια, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες lockdown για να πέσει ο δείκτης R κάτω της μονάδας και να υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος της επιδημίας.

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αθανασίου Τσακρή, καθηγητή, διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, και της Κλειώς Αναστασοπούλου, αναπληρώτριας καθηγήτριας, με την ερευνητική ομάδα του Κωνσταντίνου Σιέττου, αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας και της Λουτσίας Ρούσσο, ερευνήτριας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας, στη Νάπολη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για την επέτειο Γρηγορόπουλου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Ισλαμικό Κράτος «σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις την περίοδο των εορτών» προειδοποιεί πρώην πράκτορας της ΜΙ6
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ