Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για την επέτειο Γρηγορόπουλου

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για την επέτειο Γρηγορόπουλου

Χωρίς πορείες λόγω κορωνοϊού - Τι περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο της δολοφονίας - 5.000 αστυνομικοί επί ποδός

grigoropoulos_exarcheia
Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου. Μάλιστα, οι εισηγήσεις λένε ότι στο σημείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο μαθητής αλλά και σε άλλα σημεία, όπως Προπύλαια, Κλαυθμώνος, Πολυτεχνείο, θα υπάρχουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτσι ώστε να μη γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες.

Τα τελικά μέτρα θα «κλειδώσουν» σήμερα το απόγευμα στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο που αποκλείει τις εκδηλώσεις και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Έτσι, όλοι οι δρόμοι θα μείνουν ανοικτοί, πορεία δεν θα γίνει και η Αστυνομία θα επιλαμβάνεται στα σημεία που κάποιοι επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εφαρμόζοντας τον νόμο και επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση των μέτρων για τη διασπορά του Covid-19.

Παράλληλα από νωρίς το πρωί ευέλικτες ομάδες αστυνομικών ταχείας επέμβασης θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονται προς το κέντρο προκειμένου να μην τους αφήνουν να πλησιάσουν εκεί όπου υπάρχουν καλέσματα. Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός. Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου υπάρχουν διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις.

Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν On line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία. Οι ειδικοί διαπραγματευτές θα αναλάβουν αυτού του είδους τις επαφές και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της διάλυσης, τότε θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο που είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων που ξεκινούν από 300 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας, 3000 για τα φυσικά πρόσωπα ως διοργανωτές συναθροίσεων και φθάνει μέχρι 5000 για τα νομικά πρόσωπα.

Αν κάποιοι παρά τις προτροπές και τα πρόστιμα επιμείνουν να συγκεντρωθούν, τότε θα υπάρξουν πιο δυναμικές αντιδράσεις που θα έχουν να κάνουν με ρίψη νερού από τους Αίαντες μέχρι ήπια χρήση χημικών. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κλιμακωτή αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ που ξεκινά από τον διάλογο και τις συστάσεις και φθάνει μέχρι τη ρίψη δακρυγόνων.


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400

Τι έδειξαν τα rapid test σε οκτώ νομούς

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης