Η συνταγή της ημέρας: Η μπλανόπιτα της γιαγιάς μου

Η συνταγή της ημέρας: Η μπλανόπιτα της γιαγιάς μου

Η ευκολία με την οποία ετοιμάζεται είναι το μεγάλο της ατού.

Η συνταγή της ημέρας: Η μπλανόπιτα της γιαγιάς μου
Η μπλανόπιτα είναι μια πίτα που έμαθα να φτιάχνω από τη γιαγιά και τη μητέρα μου. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συναντάται με διαφορετικές ονομασίες, όπως πλαστός, μπατσαρά κ.ο.κ.. Η μητέρα μου τις γιορτές άνοιγε πολλά και αραχνοΰφαντα φύλλα για να κάνει την περίτεχνη γιορτινή σπανακόπιτά της. Για το καθημερινό τραπέζι όμως συνήθιζε να φτιάχνει αυτή την εύκολη πίτα η οποία, συνήθως συνόδευε το φαγητό που είχε περισσέψει από την προηγούμενη. Η ευκολία με την οποία ετοιμάζεται είναι το μεγάλο της ατού. Από την άλλη, νομίζω δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κλασσική σπανακόπιτα με φύλλο, άσε που τη θεωρώ από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.

Συνταγή & Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ

Κλείσιμο
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Μπλανό  ή Μπλανόπιτα

Υλικά:

Για τη γέμιση

800 – 1.000 γρ. σπανάκι φρέσκο

1 ματσάκι κρεμμυδάκια  φρέσκα σε ροδέλες

1-2 πράσα (μόνο  το λευκό μέρος) σε ροδέλες

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα

λίγες καυκαλήθρες ψιλοκομμένες

1-2 αβγά

250γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη:

2 φλιτζάνια  τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο ή μισό για όλες τις χρήσεις με μισό καλαμποκάλευρο)
 
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

νερό (όσο πάρει  η ζύμη)

½ φλιτζάνι γάλα

αλάτι

Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Το ρίχνετε σε σουρωτήρι, το αλατίζετε, το δουλεύετε λίγο με τα χέρια σας ώστε να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα χορταρικά (μυρώνια, καυκαλήθρες). Συνεχίζετε να τα στύβετε με τις χούφτες σας, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Τέλος, τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τα μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τη φέτα. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.

Σε ξεχωριστό μπολ ή λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξετε έναν πηχτό χυλό.

Λαδώνετε πολύ καλά ένα μέτριο ταψί και ρίχνετε την μισή περίπου ποσότητα από το χυλό. Απλώνετε με τα χέρια σας τον χυλό να πάει παντού και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Από πάνω ρίχνετε τα υλικά της γέμισης φροντίζοντας να καλύψουν επίσης όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Τέλος, ρίχνετε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση και τον απλώνετε με τα χέρια ή την ανάποδη ενός κουταλιού, φροντίζοντας να σκεπάσει καλά τη γέμιση.

Βάζετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να πάρει η επιφάνειά της ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε κομμάτια πριν την σερβίρετε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης