ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος: Η 47χρονη δικαστική πορεία του νέου προέδρου

ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος: Η 47χρονη δικαστική πορεία του νέου προέδρου

Ο 67χρόνος Αθανάσιος Ράντος ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας - Στη θέση του αντιπροέδρου του ΣτΕ προήχθη το 2009 - Προήδρευσε επί σειρά ετών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοικήσεως

22253155
Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι από σήμερα ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο».

Ο 67χρόνος κ. Ράντος ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικαλούμενου και «Οικολογικού Τμήματος» και στην εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας.

Δύο φορές στην 47χρόνη μακροχρόνια δικαστική καριέρα του, αναπλήρωσε τον πρόεδρο του ΣτΕ.

Η πρώτη φορά ήταν όταν ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, την 17η Μαίου 2018 παραιτήθηκε, μικρό χρονικό διάστημα πριν την συνταξιοδότησή του.

Η δεύτερη φορά ήταν πρόσφατα, όταν η τέως πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επιλέγει από την Βουλή για το ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα.

Ο Αθανάσιος Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953 και στην Πρωτεύουσα έλαβε το απολυτήριο του εξαταξίου Γυμνάσιου

Το 1976 έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό «Άριστα» και αρχικά το 1978 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα.

Το 1979 μετά από εξετάσεις εισήλθε στο ΣτΕ με το βαθμό του εισηγητή και

το 1984 προήχθη σε πάρεδρο και το 1996 σε σύμβουλο Επικτρατείας.

Στη θέση του αντιπροέδρου του ΣτΕ προήχθη το 2009 και στην συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Ε΄ Τμήματος.

Το 1990 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών με μεγάλη διάκριση.

Τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στο Ε΄ Τμήμα συμμετείχε και εξέδωσε πολλές και σημαντικές αποφάσεις, ενώ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά μεγάλο αριθμό σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Κλείσιμο
Συμμετείχε επί τρεις θητείες ως μέλος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του, όπως επίσης συμμετείχε στο Εκλογοδικείο, ενώ προήδρευσε επί σειρά ετών στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Προήδρευσε επί σειρά ετών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη, διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, δίδαξε Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διοικητικό Δίκαιο επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Θεσσαλονίκη) και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Μελέτες, εισηγήσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει, αλλά και προεδρεύσει, σε πολλά συνέδρια και ημερίδες.

Ακόμη, υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών σωματείων.

Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

Δήλωση του Αθανάσιου Ράντου

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι επιλέγει από υπουργικό συμβούλιο για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου ΣτΕ, ο

Αθανάσιος Ράντος, δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Πολιτεία που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ο,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: Κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης