Πάσχα 2019: Οι Έλληνες γιορτάζουν και γλεντούν σε όλη τη χώρα

Πάσχα 2019: Οι Έλληνες γιορτάζουν και γλεντούν σε όλη τη χώρα

Με σύμμαχο τον καλό  καιρό οι Έλληνες ψήνουν τον πατροπαράδοτο οβελία - Τα σημερινά έθιμα  - Η πρόγνωση μέχρι και την Πρωτομαγιά

glenti_main01
Την Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζουν σε όλη τη χώρα οι Έλληνες με σύμμαχο τον καλό καιρό.

Σε όλη τη χώρα οι σούβλες έχουν πάρει φωτιά και το γλέντι έχει «ανάψει» καθώς η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία για τις οικογένειες να βρεθούν μαζί και να περάσουν κάποιες ξέγνοιαστες ώρες χαράς.

Σε αρκετούς δήμους έχουν στηθεί και υπαίθριοι χώροι για ψήσιμο προκειμένου να απολαύσουν το πατροπαράδοτο αρνί και όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να το προμηθευτούν.

Πασχαλινό γλέντι σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη:
Πασχαλινό γλέντι σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη



Δείτε το βίντεο από την Τρίπολη:

Κυριακή του Πάσχα στην Τρίπολη
Κλείσιμο


Δείτε το βίντεο από το Φαλάνι Λάρισας:
Εορτασμοί στο Φαλάνι Λάρισας



Και στο ηλιόλουστο Ενετικό Λιμάνι Χανίων  το ψήσιμο του οβελία έχει την τιμητική του. 
enetiko_limani_kriti_pasxa



thessaloniki_arnia
Στη Θεσσαλονίκη ο οβελίας έχει... θέα θάλασσα!


Το Πάσχα εξάλλου είναι και από τα πρώτα trend στο ελληνικό Twitter με άλλους να εύχονται χρόνια πολλά και άλλους να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο από το ψήσιμο του οβελία.



Σε αρκετές περιοχές της χώρας, μάλιστα, η σημερινή ημέρα συνδυάζεται και με τοπικά έθιμα όπως στη Μήλο όπου την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Την ίδια μέρα λαμβάνει χώρα το έθιμο του «μπαρουτιού» στις αυλές των εκκλησιών του Αγίου Σπυρίδωνα (Τριοβάσαλος) και του Αγίου Γεώργιου (Πέρα Τριοβασάλος).




Την ίδια ώρα, στην  Κύθνο την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια στην οποία αιωρούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές με απώτερο σκοπό την υπόσχεση γάμου.

kithnos_kounia


Στην Άνδρο το βράδυ της Ανάστασης οι νέοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν. Την ημέρα της Ανάστασης τρώνε τον παραδοσιακό «λαμπριάτη», ψητό αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με λαχανικά. Στην Παλαιόπολη, στο Κόρθι και σε άλλα χωριά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ.

tsounia_andros


Στη Μύκονο οι γυναίκες ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων.  Την ημέρα του Πάσχα οι κάτοικοι διασκεδάζουν στα σπίτια τους και το απόγευμα στη πλατεία του νησιού καίνε τον «Ιούδα». Σειρές με υπαίθριες σούβλες στήνονται στο Γιαλό και στην Άνω Μερά.

Στη Νάξο το Πάσχα γιορτάζεται σε όλα τα μοναστήρια και τις εκκλησιές του νησιού με θρησκευτική κατάνυξη. Στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.

Στην Πάρο, στη Μάρπησσα η περιφορά του Επιταφίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών του νησιού. Πλήθος κόσμου ψάλλοντας τα Εγκώμια του Επιταφίου, ακολουθεί την περιφορά στα γραφικά δρομάκια του χωριού. Στη διαδρομή αυτή, μπορεί κανείς να θαυμάσει τις «Αναπαραστάσεις» από τα Πάθη του Χριστού, όπου μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Η Ανάσταση γιορτάζεται με κοδονοκρουσίες και πλήθος πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Το μεσημέρι, στο γήπεδο της Μάρπησσας, διοργανώνεται το Τραπέζι της Αγάπης με τον παραδοσιακό οβελία και νησιώτικο γλέντι.

Στη Σαντορίνη την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά χωριά του νησιού γίνεται το λαϊκό δικαστήριο του «Οβραίου» (πάνινο ομοίωμα ανθρώπου) ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, κρεμιέται και καίγεται από τους κατοίκους με αυτοσχέδια δυναμιτάκια και βαρελότα. Στο Εμπορείο οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους χτυπώντας μεταλλικά αντικείμενα, ώστε να ξορκίσουν το «κακό».

Καιρός για παραλία

Μετά από μια παρατεταμένη ψυχρή περίοδο για τη χώρα μας στην αρχή της άνοιξης και η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας στη χώρα μας κυμάνθηκε σε χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Πλέον όμως η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει καθημερινά, κυρίως μετά την εξασθένηση των βοριάδων.

O πρώτος χάρτης από το meteo.gr δείχνει την δορυφορική εκτίμηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας το Μ. Σάββατο 27 Απριλίου 2019 και ο δεύτερος χάρτης την απόκλιση των τιμών από τις φυσιολογικές τιμές για την εποχή.

Όπως φαίνεται οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο Νότιο Αιγαίο έως και 19°C και οι χαμηλότερες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο με περίπου 15°C.

xartis-meteop1
xartis-meteop2


Πρόγνωση για την Δευτέρα του Πάσχα

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με
πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με
4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τι καιρό θα κάνει μέχρι και την Παρασκευή

ΤΡΙΤΗ 30-04-2019
Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανότητα
σποραδικών καταιγίδων στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ) 01-05-2019
Στα κεντρικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από νότιες 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 02-05-2019
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες.

Βελτίωση του καιρού τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-05-2019
Στην ανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις
μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης