Χαλκιδική: Έκαναν καφετέριες και μπαρ στον ιστορικό οικισμό Νικήτης

Χαλκιδική: Έκαναν καφετέριες και μπαρ στον ιστορικό οικισμό Νικήτης

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» - Ωστόσο, δόθηκαν άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

nikiti_sithwnia
Είναι δυνατόν σε χαρακτηρισμένο «ιστορικό τόπο« και περιοχή αμιγούς κατοικίας να λειτουργούν μπαρ και καφετέριες; Η περίπτωση του «Παλιού Χωριού Νικήτης» Χαλκιδικής αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα τα πάντα μπορούν να συμβούν ακόμα και εκεί που η νομοθεσία το απαγορεύει ρητά.

Τον τελευταίο χρόνο, σειρά καταγγελιών για την νυχτερινή διάσταση ενός από τους ελάχιστους ιστορικούς οικισμούς της Χαλκιδικής απασχολούν τις αρμόδιες αρχές δημιουργώντας προβληματισμό αναφορικά με το πώς εφαρμόζονται οι νόμοι σε αυτήν την χώρα.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος»

Ειδικότερα, ο ιστορικός παραδοσιακός οικισμός της Νικήτης του δήμου Σιθωνίας προστατεύεται με βάση τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Ήδη από το 1987 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικός τόπος» με την πολεοδομική δομή και αρχιτεκτονική των σπιτιών του να αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χαλκιδικής.

Μάλιστα, κάποια κτίρια του οικισμού έχουν χαρακτηριστεί ως «νεώτερα ακίνητα μνημεία». Παράλληλα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του τοπικού δήμου, ο παλαιός οικισμός της Νικήτης είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας, στην οποία επιτρέπονται μόνο εμπορικά καταστήματα, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και σε καμία περίπτωση καφετέριες και μπαρ.

Κλείσιμο
nikiti_sithwnia1


Χορηγήθηκαν άδειες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Το 2014, ο δήμος Σιθωνίας ζήτησε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την μετατροπή των χρήσεων γης στο «Παλαιό Χωριό Νικήτης» από αμιγούς σε γενικής κατοικίας. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού όμως γνωμοδότησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι «τυχόν χαρακτηρισμός της περιοχής ως γενικής κατοικίας θα καθιστούσε δυνατή την εισαγωγή χρήσεων σε πληθώρα καταστημάτων που δε συνάδει με τον χαρακτήρα του 'ιστορικού τόπου' και επιπρόσθετα θα προκαλέσει δυσμενή επιβάρυνση του πλέγματος των κοινόχρηστων χώρων του, με κινήσεις οχημάτων και πεζών».

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια χορηγήθηκαν από το δήμο Σιθωνίας άδειες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον οικισμό, τα περισσότερα κτίρια του οποίου, είναι κτισμένα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του τριάντα στον 20ο αιώνα. Οι διαμαρτυρίες και καταγγελίες των κατοίκων οδήγησαν στην έκδοση αποφάσεων ανάκλησης των αδειών των επιχειρήσεων αυτών. Η διοικητική προσφυγή των ιδιοκτητών και οι προσωρινές διαταγές αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων σφράγισης έχουν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων αυτών έως σήμερα.

Για «κενό στη νομοθεσία μεταξύ 2014-2016» μιλά ο δήμαρχος Σιθωνίας

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο protothema.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος, «μεταξύ 2014 και 2016 υπήρξε ένα κενό στη σχετική νομοθεσία με την τροποποίηση κάποιων διατάξεων για τις χρήσεις γης. Στις συνθήκες αυτές μπορούσαν να εκδοθούν άδειες για τα καταστήματα αυτά. Το 2017 υπήρξαν καταγγελίες ότι τα καταστήματα αυτά δεν μπορούν να λειτουργούν γιατί βρίσκονται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, διαπιστώσαμε πράγματι ότι έχει αλλάξει ο νόμος και ύστερα από έγγραφο της 4ης Εφορείας Νεώτερων Αρχαιοτήτων ανακαλέσαμε τις συγκεκριμένες άδειες. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και πήραν προσωρινές διαταγές περί μη εκτέλεσης της σφράγισης και έως σήμερα δουλεύουν κανονικά». Όπως σημειώνει ο κ. Τζίτζιος, «μάλιστα, ο ιδιοκτήτης ενός εκ των καταστημάτων αυτών έβγαλε άδεια από τον ΕΟΤ και λειτουργεί πλέον ως τουριστικό κατάλυμα. Το θέμα τώρα είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αδειοδοτηθούν από εδώ και στο εξής από τη διεύθυνση τουρισμού του ΕΟΤ ως τουριστικά καταλύματα και οι καφετέριες και τα εστιατόρια, για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες, δηλώνονται ότι εξυπηρετούν τα καταλύματα. Ως δημοτική αρχή θα ενημερώσουμε τον ΕΟΤ για τις χρήσεις γης στην περιοχή της Νικήτης ώστε να έχει πλήρη εικόνα η αδειοδοτούσα υπηρεσία ενώ ενημέρωση θα λάβει και η 4η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων για το τι έχει συμβεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης