Λέσβος: «Ανεξέλεγκτες» 114 ΜΚΟ και με 7.356 εθελοντές για το προσφυγικό

4183984

Τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής πετούν το «μπαλάκι» της εποπτείας το ένα στο άλλο- Kαταγράφουν, μεν, τις οργανώσεις, αλλά κανείς δεν τις εποπτεύει

Την επιβεβαίωση πως υπάρχει ικανοποιητικό σύστημα καταγραφής, αλλά σίγουρα μη επαρκές εποπτικό σύστημα ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό, έδωσαν οι απαντήσεις σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας.

Το μεν Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε προχθές τα στοιχεία του συνόλου των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών που δραστηριοποιήθηκαν από το 2016 ως σήμερα στο νησί και το δε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον περασμένο Απρίλιο τον αντίστοιχο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.

Το πρόβλημα ωστόσο που προκύπτει από τις δύο αυτές απαντήσεις, είναι το γεγονός πως τα δύο Υπουργεία μεταθέτουν την ευθύνη της εποπτείας των ΜΚΟ το ένα… στο άλλο. Ενισχύοντας έτσι τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τις φωνές, πως ίσως και με υπερβολή, κάνουν λόγο εδώ και καιρό «για ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ».

Στην απάντηση της υπ΄αριθμ. 4989/05-04-2018 Ερώτησης του κ. Αθανασίου λοιπόν, σχετικά με τον αριθμό και τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας, το συνερωτώμενο Υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε τα εξής:

«[…]Από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γ. Γ. Αιγαίου και Ν. Π., στη νήσο Λέσβο έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές.

Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο (απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικά στοιχεία, υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικός - διαχειριστικός έλεγχος) των εν λόγω ΜΚΟ είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι, κατά περίπτωση, δημόσιοι φορείς».

Ένας αριθμός που για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και λανθασμένες εντυπώσεις, δείχνει το σύνολο των ΜΚΟ και των εθελοντών που καταγράφτηκαν από τον Φεβρουάριο του 2016 ως σήμερα.

Αθανασίου: «Ποιος είναι τελικά ο υπεύθυνος εποπτείας»;

Για τον κ. Αθανασίου όμως, που πριν από έναν μήνα είχε εξασφαλίσει απάντηση και για το σύνολο των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός του ΚΥΤ Μόριας (περίπου 18 ΜΚΟ, με τους αντίστοιχους εργαζομένους τους), το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως αλλού.

Αφού όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Θυμόμαστε όλοι την απάντηση του κ. Βίτσα, αλλά και στο παρελθόν του κ. Μουζάλα, στην εν λόγω ερώτηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την εποπτεία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων ενώ το ίδιο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ΜΚΟ που δρουν εντός των κέντρων. Σήμερα, λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη εποπτείας των ΜΚΟ τόσο εντός όσο και εκτός των ΚΥΤ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό; Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 «εθελοντών» τους στο νησί μας και στα άλλα ακριτικά νησιά, ελλείψει παρουσίας του Κράτους όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων. Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής; Τι αντίκτυπο έχουν τα ανωτέρω στην ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομία του τόπου μας;», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά στη σχετική με το θέμα ανακοίνωσή του και καταλήγει πως όλα τα ζητήματα που προκύπτουν πια, θα τα θέσει κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή προσδιοριστεί.

Πηγή: emprosnet.gr

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Κρόνος

Εμ γιαυτό θέλουν την αγελάδα, για να την αρμέγουν, όσοι περισσότεροι έρχονται, είναι καλύτερα για αυτούς.

Προφανώς

Το να εποπτευεις οτιδήποτε απαιτεί δουλειά και εργασία... Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι συριζαιοι θέλουν να κάνουν κάτι από τα 2; Μόνο να μην τους απασχολούν οι ΜΚΟ και ας κάνουν ότι θέλουν...

Alex P.

Καλα σας κάνουν αφού είστε κοιμισμένοι. Ακόμη ομως δεν άρχισαν τα βάσανα σας, ο Αλέξης θα μετατρέψει όλη το Ελλαντα σε hotspot. Δουλειές για χαμάληδες έλληνες μπόλικες, και μπόνους καρπαζιές απο πάνω.

Ξεφτύλα ! Ο πρωθυπουργός

πρέπει να λογοδοτήσει στον Ελληνικό λαό , για τις σχέσεις του με τις εγκληματικές , σκλαβεμπορικές ΜΚΟ, που κουβαλούν κακόμοιρους με τεράστια εισιτήρια - 1000- 3000€ το κεφάλι , είναι ασύλληπτα ποσά γι αυτούς τους ανθρώπους! Πρέπει επιτέλους - έστω αυτή η ράθυμη αντιπολίτευση - κάποιος , να εξηγήσει στους Έλληνες , τη σχέση της κυβέρνησης και του Τσίπρα ειδικότερα με τις ΜΚΟ ! Δεν είναι ανεκτή αυτή η κατάσταση από μεγάλη μερίδα του Ελληνικού πληθυσμού , που έχει την αξιοπρέπεια και την ηθική , να καταδικάζει πρακτικές αυτού του τύπου! Μας θίγει και μας προσβάλει και δεν μας αντιπροσωπεύει ένας πρωθυπουργός που συναλλάσσεται με τέτοιες ΜΚΟ!

Tί ψηφίσατε στη Λέσβο το 15?

Καλή σας όρεξη...

ε

..μεινα παγωτό με αυτά που διάβασα πρέπει να ξυπνήσουμε

WORLD MILITARY LEGION

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ΥΠΑΓΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ & ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ , ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!

Δεν υπαρχει δεν μπορω, υπαρχει δεν θελω.

Ο Ορμπαν στην Ουγγαρια και ο Πουτιν στην Ρωσια, μια χαρα εστειλαν ολες τις ΜΚΟ, απο εκει που ηρθαν.

ωχ ωχ

Κοίτα εσύ να καταλάβεις ορθογραφία...

Ότι να ναι

Δηλαδή άμα φτιάξω μια ΜΚΟ κάνω ότι γουστάρω χωρίς να με ελέγχει κανεις; Μην τα λέτε αυτά ρε παιδιά, διαβάζει και κόσμος...

ωωωωωωααααα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ....... Συναυλία για την «ελληνοτουρκική συνύπαρξη» στη Μυτιλήνη......

MKO

Μεγάλες Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Aristophanes

Ο Τσίπρας απαίτησε με την γνώση του συνταξιούχου καταληψία σχολείων, να μην περνάνε από το δημόσιο λογιστικό οι χρηματοδοτήσεις για τους πρόσφυγες αλλά να πηγαίνουν κατευθείαν στις ΜΚΟ που στήθηκαν από τα "στελέχη" του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κουτόφραγκοι το δέχτηκαν και οι εδώ γνώστες τον άφησαν να ροκανίζουν οι δικοί του τα κονδύλια που δίνονται για τους πρόσφυγες και μετανάστες ...μόλις χάσουν την εξουσία και πάνε στα σπίτια τους, θα έχουμε μεγάλο πανηγύρι. Ακόμα και ειδικά δικαστήρια θα δούμε για τους Τσίπρα, Κοτζιά και λοιπούς που "εποπτεύουν" το νέο πελατειακό κράτος που στήθηκε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aerodromio_iraklio

Η επιστροφή των τουριστών, από την Κρήτηστιε πατρίδες τους, θα γίνει στις ημερομηνίες που ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένες, ενώ οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν, από άλλες εταιρείες, τις ίδιες ώρες, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του «Ν. Καζαντζάκης»

Arkadia-xasisofyteia

Προσωπικά είδη, ρούχα, είδη υγιεινής, πλαστικά και τενεκεδένια δοχεία, αλλά και αναδιπλούμενα κρεβάτια, τραπέζια και καρέκλες βρέθηκαν στα παραπήγματα που είχαν στήσει οι καλλιεργητές

diki-xa-loukman

«Ήταν της στιγμής. Έγινε ασυναίσθητα... Τον χτυπησα έξι φορές, αλλά ήταν αδύναμα και αβαθή χτυπήματα», είπε ο δράστης που έχει ήδη εκτίσει την ποινή του και είναι ελεύθερος

2